Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Tα πεκάν κάνουν την καρυδόπιτα



Μέχρι σήμερα δεν έβρισκα καμία αισθητή διαφορά ανάμεσα στα πεκάν και στα καρύδια που χρησιμοποιούμε εμείς. Γιατί να χρησιμοποιήσω πεκάν, όταν μάλιστα τα καρύδια έχουν 12 το κιλό ενώ τα πεκάν έχουν 22 ;

Mέχρι σήμερα… αυτή είναι η φράση κλειδί.  Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποια πεκάν που μου είχαν περισσέψει σε μία κλασική, χαρακτηριστική συνταγή και να φτιάξω Chocolate Pecan Pie. 

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ανατρέχω στην Μάρθα Στιούαρτ , αμφισβητήσιμη προσωπικότητα μεν, αλλά με αξιόπιστες και δοκιμασμένες συνταγές δε. Βρήκα 2-3 συνταγές με το ίδιο θέμα και έκανα μια μίξη με κάποια συστατικά , αλλά η συνταγή στην οποία βασίστηκα είναι αυτή.





Chocolate Pecan Pie.
Για ένα στρόγγυλο ταψί 23 εκ.

Βασική συνταγή ζύμης    
   165 γρ. για κάθε χρήση αλεύρι
   1/2 κ.γ. αλάτι
   1/2 κ.γ. ζάχαρη
   115 γρ. κρύο βούτυρο, σε κομμάτια
   2-4 κ.σ. παγωμένο νερό 

Γέμιση 
   115 γρ. σοκολάτα 70%, ψιλοκομμένη
   50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
   4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
   1/2 φλ. σιρόπι γλυκόζης (αντί καλαμποκιού)
   150 γρ. καστανή ζάχαρη
   1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
   1/2 κ.γ. αλάτι
   120 γρ. μισά καρύδια πεκάν
   1 κ.σ. μπέρμπον ή ουίσκι

 
































Οδηγίες για τη βασική συνταγή ζύμης:
Σε ένα πολυμίξερ (επεξεργαστή τροφίμων) ανακατεύουμε λίγο το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα, στο μέγεθος μπιζελιού με μερικά κομμάτια βουτύρου να φαίνονται. Σκορπίζουμε 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και χτυπάμε τη ζύμη μέχρι να είναι εύθρυπτη, αλλά να κρατά μαζί όταν τη πιέζουμε με τα δάχτυλά μας (αν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε έως και 2 κουταλιές της σούπας νερό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά). Δεν πρέπει να χτυπηθεί για πολύ ώρα.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό περιτύλιγμα. Διαμορφώνουμε ένα δίσκο 2,5 εκ. παχύ, τυλίγουμε με το πλαστικό περιτύλιγμα και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή έως και 3 ημέρες.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα κύκλο 34 εκ. με έναν αλευρωμένο πλάστη. Τυλίγουμε τη ζύμη γύρω από τον πλάστη κα την ξετυλίγουμε πάνω από το ταψί. Πιέζουμε τη ζύμη προς τα κάτω και στις πλευρές χωρίς να την τεντώνουμε.

Με το ψαλίδι της κουζίνας, κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει αφήνοντας μια προεξοχή 2,5 εκ. Διπλώνουμε τη μισή από κάτω για να σχηματίσουν μια λωρίδα, και πιέζουμε για να σφραγίσει. (εγώ δεν ακολούθησα τις οδηγίες και βλέπετε τα αποτελέσματα). Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε, έως και 1 ημέρα.




Οδηγίες για τη γέμιση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, με τη σχάρα στη χαμηλότερη θέση. Σε μπεν μαρί (ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει) λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα 2 έως 3 λεπτά.

Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατέψτε μαζί (χωρίς να τα χτυπήσετε) τα αυγά, το σιρόπι γλυκόζης (για πιο εύκολη χρήση, λίγα δευτ. στο φούρνο μικροκυμάτων), τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Υπό συνεχή ανάδευση, προσθέστε σταδιακά τη λιωμένη σοκολάτα και το μπέρμπον. Αδειάζουμε την γέμιση στο έτοιμο ταψί με τη ζύμη και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου. Τακτοποιούμαι τα πεκάν σε ένα ενιαίο στρώμα πάνω από την γέμιση.

Ψήνουμε μέχρι να πήξει αλλά όχι τελείως (η γέμιση θα πρέπει να τρέμει λίγο όταν κουνήσουμε ελαφρά το ταψί) γα 50 έως 60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μία σχάρα, για τουλάχιστον 4 ώρες ή για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τη σερβίρουμε με ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος.




Δεν τη δοκίμασα συνοδευμένη με κρέμα γάλακτος. Δεν χρειαζόμουν την κρέμα γάλακτος για να καλύψει τη γεύση της πίτας μου. Η πίτα μου ήταν τέλεια ακριβώς έτσι.

Η γεύση των ψημένων πεκάν στην επιφάνεια ήταν μια αποκάλυψη. Έκανα το λάθος να κόψω μερικά από τα πεκάν της συνταγής και να τα ανακατέψω με τη γέμιση. Την επόμενη φορά θα προσθέσω περισσότερα πεκάν για να καλύψω όλη την επιφάνεια της πίτας, έτσι ώστε κάθε μπουκιά να έχει τη σωστή ποσότητα ζύμης, σοκολάτας και πεκάν. 

Δεν ξέρω αν οι Αμερικανοί συμπεριλαμβάνουν τη συγκεκριμένη πίτα στη γιορτή των Ευχαριστιών τους, αλλά σίγουρα είναι μια πίτα που αξίζει κάθε ευχαριστώ που λες ενώ την τρως.





6 σχόλια:

  1. Εύγε! τι άλλο να πω, και είναι τόσο ωραία φωτογραφημένα τα πιάτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ Άντα. Και εσύ δεν πας πίσω, μη νομίζεις μια καλούτσικη μηχανή θέλεις με ένα αξιοπρεπή φακό για κοντινά (λες στο About ότι σου λείπει ο εξοπλισμός) και οι φώτο θα βγαίνουν σχεδόν μόνες τους.

      Διαγραφή
  2. Απίθανο φαίνεται!
    Αλλο πράγμα τα πεκαν..κριμα που ειναι τοσο δυσευρετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oh, terrific! this pecan pie looks incredibly tempting.

    Cheers,

    Rosa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλούσια σε γεύση και εντυπωσιακή!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή