Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Λίγο ούζο με τα μπισκότα σας;


Για να πω την αλήθεια σ΄αυτά τα μπισκότα με τράβηξε κυρίως το σχήμα τους. Πανέμορφα και πολύ ασυνήθιστα.   
Η συνταγή είναι παραδοσιακή ελβετική και τα υλικά αρκετά απλά, ώστε να αποφευχθεί επικείμενη καταστροφή. Μια μικρή δόση μπαχαρικού δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην γεύση, σκέφτηκα.

Έλα όμως που είχα ξεχάσει ότι το μπαχαρικό της συνταγής είναι ένα από τα βασικά συστατικά του ούζου.

































Swiss Anisbögen, μπισκότα με γλυκάνισο
για 60 κομμάτια

    3 μεγάλα αυγά
    375 γρ. ζάχαρη άχνη

    1 κ.σ. Kirsch (ή νερό)
    3 κ.σ. σπόροι γλυκάνισου
    375 γρ αλεύρι
    1 πρέζα αλάτι


Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μίξερ για τουλάχιστον 8-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το Kirsch, το αλάτι και το γλυκάνισο και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις, βάζουμε τη ζύμη σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε ράβδους με περίπου 1,5 εκ. διάμετρο. Κόβουμε τις ράβδους σε κομμάτια 5 εκατοστών και
με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε 3-4 φορές στην μέση αυτών. Γυρίζουμε τις άκρες σε ημικύκλιο και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.  

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για τουλάχιστον 12 ώρες σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου. Ψήνουμε τα μπισκότα στους 160° βαθμούς για 16- 20 λεπτά χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.
















Και ναι, η γεύση του γλυκάνισου είναι πολύ έντονη. Η αίσθηση είναι σαν να τρώω ούζο. Έδωσα να τα δοκιμάσουν άνθρωποι που τους αρέσει το ούζο αλλά όπως αποδείχθηκε, τους αρέσει να το πίνουν και όχι να το τρώνε με τον καφέ τους.

Υποθέτω ότι ως Έλληνες έχουμε συνδέσει αμετάκλητα τη γεύση του γλυκάνισου με το εθνικό μας ποτό. Δεν θα το βάλω όμως κάτω, θα δοκιμάσω τη συνταγή με άλλα μπαχαρικά και ίδωμεν.. Τότε δεν θα είναι βέβαια τα παραδοσιακά ελβετικά μπισκότα, αλλά τι πειράζει;




1 σχόλιο:

  1. Χαζεύω τα μπισκότα σου!
    Μα τι περίεργο σχήμα που έχουν αυτά!
    Το Kirsch μ' αρέσει πολύ, όπως και το ούζο!!!

    Καλή Πρωτοχρονιά Μίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή