Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί London sticks;


Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν θυμίζουν σε τίποτα Λονδίνο και την συνταγή την πήρα από μια Γερμανίδα φίλη. Δεν έχει καμία σημασία η καταγωγή τους, σημασία έχει ότι είναι πολύ νόστιμα. Σίγουρα μπήκαν στη λίστα των αγαπημένων μου μπισκότων. Θυμίζουν αρκετά τα nussecken, τα καλύτερα cookies-bar που έχω φάει μέχρι τώρα

Τριφτή ζύμη από κάτω, γλυκόξινη μαρμελάδα στη μέση και μαρέγκα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα στο τέλος. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα μπισκότο, όταν έχει το συνδυασμό αυτών των υλικών στη σωστή αναλογία; 































London sticks
περίπου 38 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος

Για τη ζύμη:
   150 γρ. βούτυρο, μαλακό
    70 γρ. ζάχαρη
    3 κρόκοι αυγών
    200 γρ. αλεύρι
    1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι

    μαρμελάδα φραγκοστάφυλο ή δαμάσκηνο
 
Για την επικάλυψη:
    3 ασπράδια αυγών
    140 γρ. ζάχαρη
    140 γρ. φουντούκια
    50 γρ. σοκολάτα, τριμμένη
 

Για το γλάσο:
    250 γρ. σοκολάτα 65%
    1 κ.γ. λάδι


























Για τη ζύμη, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών για 2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα σε μια απαλή ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο και την τοποθετούμε σε ένα ταψί (30x25 εκ.) στρωμένο με λαδόκολλα. Από επάνω απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια. Καλύτερα η μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χωρίς μεγάλα κομμάτια φρούτων.

Για τη επικάλυψη, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στη μαρέγκα τα φουντούκια και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα της μαρέγκας επάνω από τη μαρμελάδα και στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 25 λεπτά. Μη ψήσετε παραπάνω από όσο πρέπει γιατί το μπισκότο θα ξεροψηθεί και θα στεγνώσει.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 2,5x5 εκ. περίπου ή ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το λάδι και βουτάμε το 1/3 των μπισκότων σε αυτό το μείγμα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί σε ένα δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες περίπου.






Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Λίγο ούζο με τα μπισκότα σας;


Για να πω την αλήθεια σ΄αυτά τα μπισκότα με τράβηξε κυρίως το σχήμα τους. Πανέμορφα και πολύ ασυνήθιστα.   
Η συνταγή είναι παραδοσιακή ελβετική και τα υλικά αρκετά απλά, ώστε να αποφευχθεί επικείμενη καταστροφή. Μια μικρή δόση μπαχαρικού δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην γεύση, σκέφτηκα.

Έλα όμως που είχα ξεχάσει ότι το μπαχαρικό της συνταγής είναι ένα από τα βασικά συστατικά του ούζου.

































Swiss Anisbögen, μπισκότα με γλυκάνισο
για 60 κομμάτια

    3 μεγάλα αυγά
    375 γρ. ζάχαρη άχνη

    1 κ.σ. Kirsch (ή νερό)
    3 κ.σ. σπόροι γλυκάνισου
    375 γρ αλεύρι
    1 πρέζα αλάτι


Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μίξερ για τουλάχιστον 8-10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το Kirsch, το αλάτι και το γλυκάνισο και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις, βάζουμε τη ζύμη σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε ράβδους με περίπου 1,5 εκ. διάμετρο. Κόβουμε τις ράβδους σε κομμάτια 5 εκατοστών και
με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε 3-4 φορές στην μέση αυτών. Γυρίζουμε τις άκρες σε ημικύκλιο και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.  

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για τουλάχιστον 12 ώρες σε σταθερή θερμοκρασία δωματίου. Ψήνουμε τα μπισκότα στους 160° βαθμούς για 16- 20 λεπτά χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.
















Και ναι, η γεύση του γλυκάνισου είναι πολύ έντονη. Η αίσθηση είναι σαν να τρώω ούζο. Έδωσα να τα δοκιμάσουν άνθρωποι που τους αρέσει το ούζο αλλά όπως αποδείχθηκε, τους αρέσει να το πίνουν και όχι να το τρώνε με τον καφέ τους.

Υποθέτω ότι ως Έλληνες έχουμε συνδέσει αμετάκλητα τη γεύση του γλυκάνισου με το εθνικό μας ποτό. Δεν θα το βάλω όμως κάτω, θα δοκιμάσω τη συνταγή με άλλα μπαχαρικά και ίδωμεν.. Τότε δεν θα είναι βέβαια τα παραδοσιακά ελβετικά μπισκότα, αλλά τι πειράζει;




Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Basler-Brunsli ή ελβετικές μπουκιές


Όπως φαίνεται η Ελβετία λατρεύει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Τυχαία εμφανίστηκαν μπροστά μου συνταγές για Brunsli όταν έψαχνα κάτι άλλο στο διαδίκτυο και θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να τα φτιάξω. Tα μικρά μπισκότα της μιάς μπουκιάς φαίνονταν υπέροχα με την κρυσταλλική ζάχαρη στην άκρη τους.

Τα βρήκα σε διάφορα μεγέθη, μικρά, μεγάλα, λεπτά, χοντρά, αλλά τα πιο χαριτωμένα ήταν αυτά που διάλεξα να κάνω. Σοκολατένιες μπουκιές με αμύγδαλο και μπαχαρικά, τι θα μπορούσε να πάει στραβά



Basler ή Brunsli
περίπου 60 cookies

    125 γρ. σοκολάτα 70% κακάο
    200 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
    40 γρ. σκόνη κακάο
    2 ασπράδια αυγών
    2 πρέζες κανέλα
    2 πρέζες γαρύφαλλα
    3 κ.σ. Kirsch
    1 πρέζα αλάτι
    3 κ.σ. αλεύρι

κρυσταλλική ζάχαρη για τα καλούπια-κόπτες 




Oδηγίες
Κόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε να λιώσει πάνω από μπεν μαρί, ανακατεύοντας τακτικά.
Χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια αυγών και ανακατεύουμε καλά με τα αλεσμένα αμύγδαλα τη ζάχαρη το κακάο και τα μπαχαρικά. Στο τέλος προσθέστε την λιωμένη σοκολάτα και 3 γενναιόδωρες κουταλιές Kirsch (μπράντι με βύσσινα) και ζυμώνουμε για λίγο.

Χρειάζεται λίγη υπομονή, έως ότου όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί μεταξύ τους. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό και κολλώδες. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο, τοποθετούμε τη ζύμη μεταξύ 2 σελοφάν και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ.

Κόβουμε σε διάφορα σχήματα διαμέτρου 2 εκ. Τους κόπτες τους βουτάμε κάθε φορά στη ζάχαρη πριν από την κοπή, ώστε να έχουμε ωραίες, ζαχαρένιες άκρες. Τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και αφήνουμε τα Brunsli να στεγνώσουν όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 12 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C και ψήνουμε τα Brunsli στη μέση του φούρνου για 6-8 λεπτά. Θα πρέπει να είναι τραγανά στο εξωτερικό, με ένα μάλλον μαλακό και λαστιχωτό πυρήνα (τα ψήνουμε λίγο περισσότερο, αν προτιμάμε να είναι όλο τραγανό).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές βάζο μπισκότων. 


 
Εντάξει τίποτα δεν πήγε στραβά, είχα δίκιο. Το όμορφο περίγραμμα με την ζάχαρη όμως δεν κατάφερα να το κάνω. Βουτούσα τους κόπτες στη ζάχαρη ξανά και ξανά, ύγρανα το περίγραμμά τους, έριχνα λίγη ζάχαρη από πάνω, έκοβα προσεκτικά, δοκίμασα δεκαπέντε διαφορετικούς τρόπους αλλά τίποτα, το περίγραμμα αρνιόταν να γίνει.

Έτσι άρχισα να τα βουτάω περιμετρικά στη ζάχαρη. Δεν έγινα τόσο όμορφα όπως στις φώτο που είδα αλλά παρόλο το παίδεμα βγήκαν συμπαθητικά.
Δεν ξετρελάθηκα με την γεύση τους, δεν έγιναν τα νέα αγαπημένα μου μπισκότα, είχαν λίγο βαριά γεύση. Δεν είχα Kirsch και έτσι έβαλα σπιτικό ποτό βύσσινο, μάλλον αποτυχημένη επιλογή. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε με Kirsch.




Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Καλά Χριστούγεννα!


Μεγάλη καθυστέρηση το ξέρω, αλλά δικαιολογημένη. Δεν υπολόγισα τα μπισκότα που φτιάχνω εδώ και δύο χρόνια για τον Παιδικό Αντιρευματικό Αγώνα και έτσι όλα πήγαν πίσω. Έφτιαξα μια σχετικά μεγάλη ποσότητα μπισκότων για το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα, που γίνετε τα τελευταία 4 χρόνια για την ενίσχυση των παιδιών με ρευματοπάθειες.
Συγχρόνως είχα και μια δουλειά που προέκυψε τελευταία στιγμή και παραλίγο τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα να βγουν κατόπιν εορτής.
































Φέτος έφτιαξα μόνο 6 διαφορετικά είδη μπισκότων και παρόλο που κάποια τα έκανα πρώτη φορά, έγιναν πολύ νόστιμα και όμορφα. Έμαθα ότι το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι πήγε πολύ καλά είχαν αρκετά έσοδα και ότι πουλήθηκαν όλα τα μπισκότα μου.

Προνόησα να κρατήσω μερικά για το σπίτι και για δώρα σε φίλους. Δυστυχώς δεν είναι αρκετά, θα πρέπει να φτιάξω κ' άλλα, αλλά είπαμε ..the joy of baking. Ακολουθούν φώτο με τα μπισκότα του Αντιρευματικού και σύντομα θα ακολουθήσουν (το υπόσχομαι) και οι συνταγές.












Basler-Brunsli (παραδοσιακά ελβετικά μπισκότα) και Μπισκότα με γλυκάνισο (ελβετικά)


London Sticks και Μπισκότα με μαρμελάδα δαμάσκηνο και γλάσο με ρούμι




Chocolate Crinkle και Μπισκότα με μαρμελάδα βερίκοκο και γλάσο λεμόνι


Σας εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα!



Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα



Christmas Cookies!!! 
Η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου για το ψήσιμο μπισκότων και γλυκών. Άπειρες οι επιλογές για καινούριες συνταγές και δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω. Ένας λόγος που αγαπώ τόσο τη ζαχαροπλαστική είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και γ΄αυτό κατηγορώ μόνο τη Renate. 

Όταν πριν από 25 χρόνια η (θεία) Renate μαζί με τον θείο μου γύρισαν από τις οικογενειακές τους διακοπές στην Αυστρία, φέραν μαζί τους και 5-6 μεγάλα μεταλλικά κουτιά γεμάτα με 15 διαφορετικά είδη μπισκότων, που είχε φτιάξει η μαμά και η θεία της Renate.


Ήταν σαν να είχαν ληστέψει κάποιο gourmet ζαχαροπλαστείο. Όλα τα μπισκότα ήταν σαν μικρά άψογα κοσμήματα, με διαφορετικά χρώματα, διαφορετική διακόσμηση, διαφορετικά μεγέθη,  διαφορετική γεύση. Τα ερωτεύτηκα αμέσως. Πρέπει να με καταλάβετε, πριν 25 χρόνια σχεδόν τα μόνα μπισκότα που υπήρχαν ήταν τα πλεκτά ελληνικά, οι κουραμπιέδες και τα βραχώδη αμερικάνικα. 
































Οι φωτογραφίες αυτές είναι από μπισκότα και τσουρέκια που έκανα πέρσι τα Χριστούγεννα.

































Κάποια χρόνια αργότερα προσπάθησα να φτιάξω αυτά τα μπσκότα, χρησιμοποιώντας τις συνταγές που μου έδωσε η Renate. Το να φτιάξεις όμως αυστριακά ή γερμανικά γλυκά με τα υλικά που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι σχεδόν αδύνατο. Ακόμη και τα πιο απλά υλικά έχουν λίγο διαφορετική γεύση, διαφορετική μυρωδιά. 
Μετά από πολλές δοκιμές και αλλαγές, νομίζω ότι πλησίασα αρκετά στις πρωτότυπες γεύσεις. Κατάφερα να πάρω και την έγκριση της Renate!

Μπήκαμε λοιπόν στον μήνα του ψησίματος, των δώρων και του στολισμού. Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω την παράδοση της Αυστρίας και της Γερμανίας, όπου η προετοιμασία των χριστουγεννιάτικων γλυκών ξεκινάει την πρώτη Κυριακή του μήνα

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες πολλές συνταγές και φωτογραφίες από τα μπισκότα που φτιάχνω κάθε χρόνο και κάποιες συνταγές που θα δοκιμάσω πρώτη φορά.