Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί London sticks;


Ειλικρινά δεν ξέρω. Δεν θυμίζουν σε τίποτα Λονδίνο και την συνταγή την πήρα από μια Γερμανίδα φίλη. Δεν έχει καμία σημασία η καταγωγή τους, σημασία έχει ότι είναι πολύ νόστιμα. Σίγουρα μπήκαν στη λίστα των αγαπημένων μου μπισκότων. Θυμίζουν αρκετά τα nussecken, τα καλύτερα cookies-bar που έχω φάει μέχρι τώρα

Τριφτή ζύμη από κάτω, γλυκόξινη μαρμελάδα στη μέση και μαρέγκα με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα στο τέλος. Τι άλλο να ζητήσεις από ένα μπισκότο, όταν έχει το συνδυασμό αυτών των υλικών στη σωστή αναλογία; 































London sticks
περίπου 38 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος

Για τη ζύμη:
   150 γρ. βούτυρο, μαλακό
    70 γρ. ζάχαρη
    3 κρόκοι αυγών
    200 γρ. αλεύρι
    1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 πρέζα αλάτι

    μαρμελάδα φραγκοστάφυλο ή δαμάσκηνο
 
Για την επικάλυψη:
    3 ασπράδια αυγών
    140 γρ. ζάχαρη
    140 γρ. φουντούκια
    50 γρ. σοκολάτα, τριμμένη
 

Για το γλάσο:
    250 γρ. σοκολάτα 65%
    1 κ.γ. λάδι


























Για τη ζύμη, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών για 2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα σε μια απαλή ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο και την τοποθετούμε σε ένα ταψί (30x25 εκ.) στρωμένο με λαδόκολλα. Από επάνω απλώνουμε τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια. Καλύτερα η μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι χωρίς μεγάλα κομμάτια φρούτων.

Για τη επικάλυψη, χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στη μαρέγκα τα φουντούκια και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάζουμε με προσοχή το μείγμα της μαρέγκας επάνω από τη μαρμελάδα και στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 25 λεπτά. Μη ψήσετε παραπάνω από όσο πρέπει γιατί το μπισκότο θα ξεροψηθεί και θα στεγνώσει.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 2,5x5 εκ. περίπου ή ότι σχήμα και μέγεθος θέλουμε. Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το λάδι και βουτάμε το 1/3 των μπισκότων σε αυτό το μείγμα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό κουτί σε ένα δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες περίπου.






7 σχόλια:

  1. ακολουθησα τη συνταγη σου και εγιναν τελεια. μπραβο ενθουσιαστηκαμε ολοι,μικροι μεγαλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να μπω μέσα και να τα φάω !!!!!Τι ωραία πράγματα είναι αυτά που κάνεις;;
    Είμαι πόση ώρα και χαζεύω συνταγές και δε λέω να φύγω!!!!
    καταπληκτικές φωτογραφίες μπράβο!!!!
    Πολύ χάρηκα που σε βρήκα!!!
    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Δέσποινα, και εγώ χάρηκα για την επίσκεψη.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Εύγε στην Γερμανίδα φίλη για το 'Λονδρέζικο' μπισκοτάκι!
    Δεν με πειράζει καθόλου που δεν ξέρουμε καταγωγή (εμένα βέβαια κάτι σε σκανδιναβικό μου κάνει έτσι όπως το βλέπω- δεν ξέρω γιατί!). Πάντως απο όπου και να κατάγονται, εγώ αυτά μια μέρα θα τα φτιάξω! Έχουν γίνει repin ήδη!
    Thanks για την πρωτότυπη συνταγή!
    E.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Που να τα δοκιμάσεις κιόλας! Είναι τόσο νόστιμα όσο φαίνονται.

      Διαγραφή