Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Kαραμέλες, αμύγδαλα, βρώμη και αλεύρι ολικής


Δεν μου αρέσουν οι καραμέλες. Ακόμα και σαν παιδί τις αντιπαθούσα. Τώρα πως κατέληξα να φτιάχνω μπισκότα με καραμέλες είναι άλλο θέμα. Πρώτον τα μπισκότα ήταν για τα ανίψια μου και δεύτερον την συνταγή έσωσαν η βρώμη και το αλεύρι ολικής αλέσεως. Η συνταγή αποκτούσε κάποια ισορροπία με την προσθήκη αυτών των υλικών.

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ξανά μόνο αλεύρι ολικής αλέσεως σε μια συνταγή και ήμουν περίεργη για το αποτέλεσμα. Ύστερα η βρώμη είναι το νέο αγαπημένο μου υλικό για μπισκότα, οπότε συνδύασα κάτι νόστιμο και super υγιεινό με κάτι άχρηστο όπως οι καραμέλες (αρέσουν στα παιδιά).



























Toffee-Almond Oatmeal Cookies
προσαρμογή από Bake or Break
περίπου 30 μπισκότα


165 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κανέλα
130 γρ. βρώμη
170 γρ. βούτυρο, μαλακό
180 γρ. καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλ. toffee chips (καραμέλες βουτύρου)
3/4 φλ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα και ψημένα


Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα ή με σιλικόνη.
Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βρώμη και τη κανέλα.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 6 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, και χτυπάμε τόσο μόνο ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά

Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά τις καραμέλας και τα αμύγδαλα, στη ζύμη.
Ρίχνουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη ζύμη επάνω στο έτοιμο ταψί και αν θέλουμε διορθώνουμε λίγο το σχήμα με βρεγμένα δάχτυλα. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά στα ταψιά και στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. 





Τελικά ήταν νόστιμα τα μπισκότα. Ευτυχώς οι καραμέλες δεν ήταν η κυρίαρχη γεύση, έλιωσαν και ανακατεύτηκαν λίγο με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά το λιώσιμο δεν περιορίστηκε στο εσωτερικό των μπισκότων όπως θα έπρεπε. Αρκετά μπισκότα βγήκαν από το φούρνο με τρύπες και ξεραμένη καραμέλα γύρω τους.  Προφανώς δεν επέλεξα τις σωστές καραμέλες.

Το αλεύρι ολικής αλέσεως από την άλλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν το καταλάβαινες καθόλου στη γεύση, ήταν σαν να έφτιαξα τα μπισκότα με λευκό αλεύρι. Δεν θα γίνουν βέβαια τα αγαπημένα μου μπισκότα αλλά αυτοί που τους αρέσουν οι καραμέλες πρέπει σίγουρα να τα δοκιμάσουν.



9 σχόλια:

  1. Γειά σου!
    Αν και νέο στον blogoχώρο, το blog σου φαίνεται πολύ καλοφτιαγμένο με ενδιαφέρουσες συνταγές απ' ότι είδα!
    Τώρα για τα μπισκότα, επειδή έχω φτιάξει κι εγώ παρόμοια με κομματάκια καραμέλας (τις μαλακές γάλακτος με την αγελαδίτσα στη συσκευασία), δυστυχώς οι τρύπες και η λίγη καραμέλα που φεύγει είναι αναγκαίο "κακό", το μόνο πρόβλημα είναι η εμφάνιση των μπισκότων όμως. Η γεύση που παίρνουν είναι καραμελένια και αρκετά καλή -κατά τη γνώμη μου.
    Θα δοκιμάσω κάποια στιγμή και με αλεύρι ολικής!
    Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι θα μου αρέσουν αυτά τα μπισκότα! Για καραμέλες δεν τρελαίνομαι, αλλά δώσε μου βρώμη και αλεύρι ολικής άλεσης και είμαι χαρούμενη!
    Εφόσον εξισορροπούνται οι γεύσεις ακόμα καλύτερα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια. Miss Dark, αυτές τις καραμέλες χρησιμοποίησα και εγώ και από ότι κατάλαβα θα πρέπει να ανεχτώ το στραπατσάρισμα.
    Ερμιόνη, Θα πρέπει να τις δοκιμάσεις, όντως η βρώμη και το αλεύρι ολικής κάνουν τη διαφορά.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χάρηκα πολύ για την γνωριμία.
    Καινούριο μπλόγκ αλλά πολύ καλοφτιαγμένο και με ποιότητα.

    Θα σε παρακολούθώ... δεν χανόμαστε!!

    Καλημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!
    Θα τα λέμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή και Peps, σίγουρα θα τα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σε βρήκα!!!Πολύ όμορφο το blog σου!Θα τα λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kaαλώς όρισες στην μπλογκογειτονιά!
    Ομορφο να βλέπουμε ένα ακόμη μαγειρικό blog να ξεπροβάλλει!
    Περιμένουμε να απολαύσουμε τις νοστιμιές σου!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα Ελένη και Έλενα, θα τα πούμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή