Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Κάτι με λεμόνι και καρύδα


Μου αρέσουν πολύ οι γλυκόξινες γεύσεις στα φαγητά και στα γλυκά. Αλλά κυρίως στα γλυκά. Από τις πιο πρόσφατα αγαπημένες μου είναι η lemon curd που συνδυάζεται υπέροχα με τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις! 
Την έχετε δοκιμάσει με τηγανίτες ή πανκέικς; Καταπληκτικός συνδυασμός, από τους πιο πετυχημένους που έχω δοκιμάσει.

Έχω εδώ και μια εβδομάδα ένα ανοιχτό βαζάκι lemon curd στο ψυγείο και πρέπει να φτιάξω κάτι μ΄αυτό πριν χαλάσει. Κάτι εύκολο και γρήγορο κατά προτίμηση. Καθώς είναι 9 η ώρα το βράδυ πρέπει να αρκεστώ σε αυτά που έχω στο ντουλάπι με τις προμήθειες.
Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο για ιδέες και με διάφορες προσθήκες, μετατροπές και αφαιρέσεις κατέληξα στην ακόλουθη συνταγή.

For English scroll down 



Mπάρες με κρέμα λεμονιού και καρύδα 
για ένα ταψί 20x20εκ., βγαίνουν 16 κομμάτια

Για τη ζύμη
260 γρ. αλεύρι
100 γρ. βρώμη
140 γρ. καστανή ζάχαρη
πρέζα αλάτι
170 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Για τη κρέμα λεμονιού
240 γρ. lemon curd σε θερμ. δωματίου
1 αυγό + 1 κρόκο ελαφρώς χτυπημένα
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
140 γρ. ινδοκάρυδο
3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
1 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού
3 κ.σ. γάλα εβαπορέ

1 χούφτα περίπου ινδοκάρυδο για πασπάλισμα


Οδηγίες για τη ζύμη
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° βαθμούς. Απλώνουμε λίγο βούτυρο και μια λαδόκολλα σε ένα ταψί 20x20 εκ. Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη βρώμη, ζάχαρη, και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το λιωμένο αλλά δροσερό βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά να συνδυαστούν όλα τα υλικά. Απλώνουμε και πιέζουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

Οδηγίες για τη κρέμα λεμονιού
Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή αναδευτήρα, τη lemon curd (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), το χτυπημένο αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Κοσκινίζουμε το άμυλο καλαμποκιού και το προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.

Στο τέλος προσθέτουμε το ινδοκάρυδο και απλώνουμε την κρέμα λεμονιού επάνω από τη ψημένη ζύμη ισιώνοντας την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε από επάνω με ινδοκάρυδο και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα (όχι τελείως, να τρέμει λίγο όταν κουνάτε το ταψί) και να ροδίσουν λίγο οι άκρες και η επιφάνεια.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα. Το κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει τελείως.




Από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές που έχω φτιάξει. Το μπισκότο στη βάση βγήκε λίγο πιο χοντρούλικο από ότι το ήθελα, αλλά καθώς η κρέμα είναι αρκετά όξινη δεν είναι περιττό. Η καστανή ζάχαρη και η βρώμη δίνουν ένα σταθερό μπισκότο-βάση για την απαλή κρέμα λεμονιού. Να έχεις κάτι να μασάς!

Η καρύδα φυσικά του ταιριάζει απόλυτα, δίνει μια εξωτική νότα, αλλά το κυριότερο είναι ότι τη λατρεύω και ήθελα κάτι με λεμόνι και καρύδα. Είναι ελαφρύ, όχι πολύ γλυκό και μπορεί να φαγωθεί και σαν σνακ, αν πεινάς πολύ και σου αρέσουν τα γλυκά. 
Και φυσικά ένα από τα συν που έχει αυτό το γλυκό είναι το χρώμα του, αυτό το υπέροχο πορτοκαλοκίτρινο που δίνει η lemon curd και οι κρόκοι.














































Lemon Curd Coconut Bars in English
for a baking pan 20x20 cm. (8-inch square), 16 pieces

For the crust:
260 gr. (2 cups) all-purpose flour 
100 gr. (3,6 ounces) oats 
140 gr. (3/4 cup) brown sugar 
pinch of salt 
170 gr. (3/4 cup) melted butter 
1 egg, lightly beaten

For the lemon cream:

240 gr. (8,5 ounces) lemon curd in room temperature
1 egg + 1
egg yolk, lightly beaten

50 gr. (little less than 1/4 cup) melted butter 
140 gr. (5 ounces) unsweetened flaked coconut
3 Τbsp fresh lemon juice 
1 Tbsp corn starch 
3 Τbsp Evaporated Milk

About 1 handful
unsweetened flaked coconut for sprinkling



Make the crust:

Preheat oven to 180° C (355° F) degrees. Grease and line with parchment paper a baking pan 20x20 cm (8-inch square)Whisk together flour, oats, sugar, and salt in a large bowl. Add melted cool butter and egg, mix well to combine all ingredients. Spread and press the dough evenly into the pan and bake for 15-20 minutes or until lightly browned. Remove from the oven and let cool slightly. 
Make the lemon cream:  
Mix well with a fork or mixer,  lemon curd, beaten egg and melted butter. Stir in the sifted corn starch to dissolve. Add evaporated milk and lemon juice, stir well to incorporate.
Finally add coconut and pour lemon curd over partially baked crust and spread evenly. Sprinkle 1 handful coconut over filling and place in the oven. Bake 20-25 minutes or until topping has set and coconut is lightly toasted.

Remove from the oven and let cool in wire rack. Cool completely
before cutting into bars.
 





30 σχόλια:

  1. Αρκεί να σου πω πως όταν παίρνω βαζάκι lemon curd, το τρώω με κουτάλι απ' το βαζάκι! Οπότε φαντάζεσαι τι πάρτυ θα γινότανε μ' αυτά τα γλυκάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...ομορφο και εύκολο το γλυκάκι σου!!! Τι ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεμόνι+ καρύδα = τέλειος συνδυασμός.
    Αυτό το Lemon curd είναι σκέτη αμαρτία! Ό,τι καλύτερο έβγαλαν ποτέ οι Άγγλοι! Άπαξ κι ανοίξεις ένα βάζο δεν μπορείς να σταματήσεις με τίποτα!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μπάρες είναι από τα γλυκάκια που μου αρέσουν πολύ! Είναι κατά βάση εύκολες και με λίγη φαντασία μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς!
    Για το λεμόνι με την καρύδα δεν έχω λόγια είναι πραγματικά λατρεμένος συνδυασμός! Πάρα πολύ εμφανίσιμες οι μπάρες σου Μίνα και όντως αυτό το βαθύ χρώμα της κρέμας είναι καθηλωτικό!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μ'αρεσει φατσικά αυτό το "κάτι" και υποθέτω ότι θα ήταν ότι πρέπει για αυτή την δυσκολη ώρα της υπογλυκαιμίας (απόγευμα στο γραφείο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε ξερω αν στο έχω ξαναπεί, αλλά Ειμαι φανατική γλυκατζού, μπορω να τρέφομαι μόνο με γλυκά!
    Βρήκα το μπλοκ που θέλω να τα δοκιμάσω - φάω ΟΛΑ .... και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα υπέροχες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουν πολύ ωραίο βαθύ κίτρινο χρώμα !!!!
    Τέλειες μπάρες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι μπαρίτσες φαίνονται τέλειες, αλλά και με τέτοιες φωτογραφίες, και πατάτες τηγανιτές να φτιάξεις πάλι θα μου τρέχουν τα σάλια. :) Like!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H lemon curd είναι άπαιχτη και εσύ την ενίσχυσες σε γεύση και σε όψη!
    Προσεγμένες, πανέμορφες λήψεις για ακόμα πιο λαχταριστή ανάγνωση!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπήκα τυχαία αλλά λέω να μην ξαναβγώ! Ενα-κι ένα ο,τι είδα μέχρι τώρα και είδα μόνο την αρχή.
    Θα σε δοκιμάζω (γευστικά καλέ) όσο για το άβαταρ, Εγώ είμαι σε παιδική ηλικία (εννοώ μην μπερδευτείς με τον καθ εαυτό)
    Φιλί μ άρωμα λεμόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Χαρά, μείνε όσο θέλεις!
      Μην ανησυχείς δεν μπερδεύτηκα.

      Διαγραφή
  11. Φοβερό το γλυκάκι που έφτιαξες.Ο συνδυασμός καρύδα - λεμόνι είναι άπαιχτος!
    Θα τις δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Es una tentación al paladar un pastel de lujo me encanta,fotos muy preciosas,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφο και εύκολο! Πέρασα πολλή ώρα στο blog σου θαυμάζοντας τις δημιουργίες σου. Πολύ όμορφες φωτογραφίες! Χάρηκα που βρεθήκαμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Μαρία. Η χαρά είναι αμοιβαία.

      Διαγραφή
  14. Νοστιμότατες και πανέμορφες έγιναν. Η παρουσίαση τέλεια και οι φωτό έξοχες!
    Θαυμάσιες δημιουργίες!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Those look amazing! Love that the shortbread is almost as thick as the filling! YUM!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ γιατί δεν έχω δοκιμάασει ποτε αυτό το lemon curd?
    Νομίζω πως θα μου αρέσει πολύ! Και μόνο από περιέργεια θα το ψάξω,
    είμαι λάτρης των γλυκόξυνων γεύσεων, ειδικά όταν συνοδεύονται από
    μπισκοτάκι σαν βάση :) Μμμ.. και οι φωτογραφίες σου είναι άπαιχτες!
    Καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Lyriel.
      Lemon curd να δοκιμάσεις οπωσδήποτε, θα σου αρέσει πολύ.

      Διαγραφή
  17. γιαμι γιαμι δειχνουν αυτα αν και μπελαλιδικα ομολογω!

    καλως σε βρηκα! πολυ καλοστημενο μπλογκ, μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Τalibanoula! Σ' ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  18. Εξαιρετικο το μπλογκ σου mookies...σε ανακάλυψα σημερα για πρωτη φορά.αψογη η παρουσίαση,το food styling και φυσικα οι συναρπαστικές συνταγές σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μου αρεσουν κ το λεμονι κ η καρυδα οποτε σιγουρα θα δοκιμασω αυτην την συνταγη!
    Μου αρεσει το μπλογκ σου,συγχαρητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ μολις ειχα γραψει ενα σχολιο αλλα για καποιο λογο χαθηκε.τεςπα ελεγα οτι μου αρεσει πολυ η συνταγη αλλα κ το μπλογκ σου επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Hi to every one, for the reason that I am in fact eager of reading this weblog's post to be updated on a regular basis. It contains fastidious material.

    my site - http://wiki.it2brain.de/index.php/Benutzer:TomasCovi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Divine bars! This flavor combination is terrific.

    Cheers,

    Rosa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εχω φτιαξει κατι μπαρες με καρυδα και λεμονι της Ερμιονης που μας ξετρελλαναν οικογενειακως. Οι δικες σου ειναι εντελως διαφορετικες και φαινονται εξισου γευστικες. Θα τις δοκιμασω αμεσα. Lemon curd επισης δεν εσω φτιαξει ουτε εχω φάει, αλλα ειμαι σιγουρη πως θα μου αρεσει πολυ.
    Καλώς σε βρηκα λοιπον. Απο το all4blogs. Απορω πως μου ειχες ξεφυγει:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Δήμητρα,
      Αν σου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις θα λατρέψεις τη lemon curd.

      Διαγραφή