Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη


Είθισται τα blog μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στις μεγάλες γιορτές να δημοσιεύουν συνταγές με υλικά και "εδέσματα" που συνηθίζονται στις εκάστοτε γιορτές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τσουρέκια για το Πάσχα. Δεν θα έδινα και μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνήθεια αλλά έλα που μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια με γέμιση! Καθώς η μαμά ετοιμάζει με επιτυχία κάθε χρόνο τα κλασικά τσουρέκια για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να μειώσω τον  ανταγωνισμό στην οικογένεια έφτιαξα γεμιστά με πάστα αμυγδάλου.

Στις φωτογραφίες, όπως βλέπετε, έβαλα και μερικά κλαδιά με πασχαλιές γιατί όχι μόνο ταιριάζουν με συνταγές αυτής τις περιόδου όπως υποδηλώνει και το όνομα, αλλά έχουν και φανταστικό χρώμα.
Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη αν θέλετε. Με τη ζέστη βέβαια που έχει, πιο πολύ με καλοκαίρι μοιάζει αυτή η άνοιξη.






Τσουρέκι με γέμιση αμυγδάλου - Almond Brioche  
για ένα τσουρέκι


Για το τσουρέκι
480 γρ. αλεύρι
90 γρ. ζάχαρη
1/2  κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο μαλακό

15 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φάκελο ξερή
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
70-90 γρ. γάλα ή νερό, χλιαρό
1 αβγό

1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας ή 1/2 βανίλια ή 2 κ.σ. ζάχαρη βανίλια

Για τη γέμιση αμυγδάλου
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μικρό
6 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κ.σ. ρούμι
125 γρ. σκόνη αμυγδάλου
60 γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα)



1/2 αυγό + 1 κ.γ. νερό για επάλειψη
νιφάδες αμυγδάλου 






Οδηγίες για το τσουρέκι
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. γάλα, χλιαρό. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι, μαζί και τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το εργαλείο ζυμώματος, σε χαμηλή ταχύτητα (1,5-2) για 3 λεπτά περίπου. Αυξάνουμε τη ταχύτητα (4-5) και χτυπάμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε μία φορά για να πάει παντού το λάδι. Καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο μήκους περίπου 25 εκ. Απλώνουμε τη γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα και κλείνουμε προσεκτικά και καλά (πασπαλίζοντας την άκρη με λίγο νερό), για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Περιστρέφουμε τα δύο κομμάτια ζύμης μεταξύ τους και κλείνουμε τις δύο άκρες σχηματίζοντας ένα κύκλο.


Βάζουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα. Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 C. Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με το κρύο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τις νυφάδες αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.






Αν και σε κάποια σημεία η γέμιση ξεχείλισε και έτρεξε έξω από το τσουρέκι αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη γεύση, ούτε και εμάς που το εξαφανίσαμε μέσα σε μια μέρα. Μην μας κατηγορείται, πρέπει να δοκιμάζω αυτά που φτιάχνω, πριν σας τα παρουσιάσω. Μια αναγκαία θυσία, θα μπορούσαμε να πούμε.

Η συγκεκριμένη θυσία αποδείχθηκε πεντανόστιμη! Το τσουρέκι νόστιμο, αν και θα ήθελε 2-3 λεπτά λιγότερο ψήσιμο γιατί οριακά δεν έγινε στεγνό και η γέμιση αμυγδάλου μοσχομυριστή και υγρή σαν πάστα, έδωσε στο τσουρέκι μια εκλεπτυσμένη νότα.Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου που έβαλα (αντί για αμύγδαλο) ήταν μια πετυχημένη επιλογή της στιγμής.



 

52 σχόλια:

  1. Ma ti yperoxo xroma pou exoun oi pasxalies!!!!!!!
    Olo aroma kai xroma einai oi fotografies sou!!!!!
    To tsoureki sou afrato kai sigoura poli nostimo kai poli diaforetiko me ti gemisi amygdalou!!!!

    Kalo Pasxa sou efxomai!
    Kalimera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Peps
      Γι΄αυτό τις έβαλα, για το χρώμα και το άρωμά τους, εσείς βέβαια δεν τις μυρίζεται αλλά όσο φωτογράφιζα μου έφτιαχνε τη διάθεση η μυρωδιά τους.
      Aν σου αρέσει η αμυγδαλόπαστα, θα το λατρέψεις.
      Καλό Πάσχα να έχεις

      Διαγραφή
  2. Μα πως να διαβάσω τη συνταγή όταν βλέπω αυτές τις εκπληκτικές φωτογραφίες!
    Καλά έκανες και έβαλες τις πασχαλιές. Τις μυρίζω μέχρι εδώ...

    Πάντως το τσουρέκι είναι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα δει. Το αμύγδαλο του πάει πολύ και εμένα προσωπικά είναι αδυναμία μου.

    Καλό Πάσχα!! Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η ιδανική εποχή για τις πασχαλιές. Αφού το αμύγδαλο είναι η αδυναμία σου, σίγουρα θα σου αρέσει πολύ αυτή η γέμιση.
      Φιλιά, καλό Πάσχα

      Διαγραφή
  3. Κι εμενα μου αρεσουν τα γεμιστα μπριος και βεβαια δε περιοριζομαι στο Πασχα για να τα απολαυσουμε στην οικογενεια! Πολυ ιδιαιτερη η γεμιση με το μαρτζιπαν, πρεπει να την δοκιμασω.
    Για τις φωτογραφιες δεν βρισκω λογια : απλα υπεροχες!
    Καλο Πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Πάσχα είναι μια καλή δικαιολογία για να φτιάξεις πολλά και διαφορετικά.
      Εμένα μου αρέσει πολύ το marzipan και έδεσε όμορφα με το τσουρέκι.
      Σ΄ευχαριστώ και καλό Πάσχα.

      Διαγραφή
  4. Πως μ'αρέσουν τα τσουρέκια! Αποφεύγω να τα φτιάχνω γιατί μετά τα τρώω σε χρόνο dt! Αυτά όμως φαίνονται τόσο λαχταριστά... αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνανε όμορφα και νόστιμα και το καταναλώσαμε και εμείς αμέσως.

      Διαγραφή
  5. Ωραία τσουρέκια και η πάστα αμυγδάλου πρωτότυπη προσθήκη.
    Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου σίγουρα απογείωσε τη γεύση του.

    Η πασχαλιά υπέροχη και σε χρώμα και σε άρωμα. Φανταστικές οι φωτογραφίες σου.

    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, να περάσεις καλά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά το πικραμύγδαλο δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ και καλή Ανάσταση.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Επιτέλους ένα τσουρέκι διαφορετικό από τα άλλα!!!!
    Στο σπίτι κατέφθασαν τσουρέκια και κουλούρια από μαμά και πεθερά σε τεράστιες ποσότητες .... τα συνηθισμένα με την κλασσική συνταγή. Δε λέω θα τα φάμε και θα γλείφουμε και τα δάχτυλα μας ... αλλά θα μας άρεσε και το κάτι διαφορετικό :)

    Καλό Πάσχα σου εύχομαι και καλές γιορτινές μέρες να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενα όλα τα κεράσματα, αλλά μερικές φορές θέλεις και κάτι πιο εξωτικό!
      Πολλά φιλιά Στέλλα και να έχεις ένα όμορφο Πάσχα.

      Διαγραφή
  7. Ήξερα το "κλασικό" πια τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, αλλά και η αμυγδαλογέμιση που έφτιαξες φαίνεται σούπερ, πλούσια και ό,τι πρέπει για ένα απολαυστικό πασχαλινό τσουρέκι!
    Καλοφάγωτο (αν έμεινε τίποτα τώρα που σου γράφω :) και να περάσετε όμορφα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλό Πάσχα.

      Διαγραφή
  8. Μου άνοιξες την όρεξη με το απίστευτο τσουρέκι σου και πλησιάζει και η ώρα του απογευματινού καφέ!
    Γεμάτες ανοιξιάτικη διάθεση οι φωτογραφίες σου Μίνα!
    Το τσουρέκι αξιοζήλευτο, τόσο σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση!
    Πολύ διαφορετικό με τη συγκεκριμένη γέμιση!
    Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσει τον απογευματινό σου καφέ.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη
      Πολλά φιλιά και καλή Ανάσταση.

      Διαγραφή
  9. Αφράτα αφράτα και πολύ νόστιμα δείχνουν τα ξεχωριστά τσουρέκια σου!
    Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, να περάσεις πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολυ ομορφες φωτογραφιες. Η Πασχαλιες εχουν τοσο ομορφο χρωμα... κριμα που ο καιρος παει προς καλοκαιρι και δεν φχαριστηθηκαμε Ανοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχίσει έτσι ο καιρός.
      Καλή Ανάσταση.

      Διαγραφή
  11. Μιαμμμ!!
    Τέλεια τα τσουρέκια σου, πολύ αφράτα φαίνονται.
    Πανέμορφες και οι φώτο.
    Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, να περάσεις όμορφα.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ Ρούλα
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και σε εσένα

      Διαγραφή
  12. Συγχαρητήρια!! Τι χρώμα είναι αυτό! Καταπληκτικό. Μέχρι εδώ μύρισαν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι υπέροχες οι πασχαλιές;
      Σ΄ευχαριστώ Άντα, καλό Πάσχα

      Διαγραφή
  13. Εξαιρετική η συνταγή σου,και του χρόνου να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφα! Σίγουρα μοσχομύρισε το σπίτι! Και του χρόνου!
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολύ μοσχομύρισε από τις πασχαλιές παρά από το τσουρέκι!
      Σ΄ευχαριστώ, καλό Πάσχα

      Διαγραφή
  15. That bread is simply beautiful! I love it! And the almond filling sounds wonderful!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι μου κάνεις τώρα, με τα τσουρέκια! Ήθελα πολύ να κάνω αλλά βαρέθηκα, τώρα το μετανιώνω, και ξέρεις εδώ που είμαι δεν έχει τέτοια πράματα. Έχει κάτι ψωμιά γλυκά που μοιάζουν οπτικά, αλλά καμία σχέση στη γεύση! Αχ..
    Καλή Ανάσταη λοιπόν και καλό σας Πάσχα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκιμάζεις του χρόνου. Σου στέλνω νοερά ένα τσουρέκι για να ξεχαστείς!
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Lyriel.

      Διαγραφή
  17. Mina your tsoureki looks so beautiful. I love how fresh and soft it looks. Tastes so lovely warm and fresh out the oven. I love butter on mine. I have never made one of my own before, and I wanted to tonight but I have a bad cold and I don't want to cough on the dough! I will make it tomorrow if I feel better and will use your recipe. The almond stuffing sounds amazing. Thank you and have a lovely Greek Easter!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks Lisa, truly τsoureki were soft and very tasty. You have to make your own is not difficult, but first you need to feel better, to have the appetite to eat some.
      I hope you get well soon, and have a happy Greek Easter.

      Διαγραφή
  18. Delicioso brioche y muy lindo se ve muy suave ..las hermosas golosinas de pascua son maravillosas te deseo una gran fiesta ....feliz Pascua griega,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρόνια Πολλά!!!!

    Παρότι δεν τρελαίνομαι πολύ για σκέτα τσουρέκια, τα γεμιστά όπως το δικό σου μου αρέσουν ιδιαίτερα (και με λίγο σοκολατίτσα, έιμαι γραφική το ξέρω).
    Υπέροχες και οι πασχαλιές σου, φέτος δεν είδα liveμ , ούτε μύρισα, ούτε μία, δεν ξέρω τι εχει γίνει.
    Άντε και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου ετοιμάσω ένα με σοκολάτα για αργότερα.
      Έχουμε πασχαλιές στον κήπο, οπότε βρήκα εύκολα.
      Χρόνια πολλά και του χρόνου!

      Διαγραφή
  20. Χρόνια Πολλά!
    Όμορφα, εκπληκτικά όμορφα και το τσουρέκι, κι η πασχαλιά, κι οι φωτογραφίες!

    Γεια σου mookies. :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καταπληκτικές φωτογραφίες! Πραγματικά έργα τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα!!! :))
    Σου έχω ένα βραβειάκι, πέρνα μια βολτίτσα από το blog μου!!!
    http://roulita82.blogspot.gr/
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα, σε επέλεξα για το βραβείο υπέροχου blog, πέρασε από το blogoσπιτάκι μου να το πάρεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα!!!Χρόνια πολλά!!!
    Τέλειοοοοοοοοοο!!!Και οι φωτογραφίες φανταστικές, μπράβο σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. This looks so delicious! I've never made a brioche before, but this definitely looks like something I would love to have with a cup of coffee!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μια ερώτηση. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bάζουμε αλεύρι για τσουρέκια, όσο πιο δυνατό το αλεύρι τόσο πιο αφράτα
      τα τσουρέκια. Καλή ερώτηση, έπρεπε να το γράφω στις οδηγίες (το προσθέσω τώρα).
      Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!

      Διαγραφή