Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι πρώτες μου φράουλες


Το πήρα επιτέλους απόφαση, έβαλα τον κ... μου κάτω και έγραψα αυτή τη συνταγή που με περιμένει υπομονετικά, μισογραμμένη, εδώ και 2 εβδομάδες. Μ΄αρέσει που ήθελα να φτιάξω γλυκό με φράουλες για να συνχρονιστώ με τα υλικά της εποχής! Βγήκαν τα κεράσια και εγώ ακόμα να εμφανίσω τις φράουλές μου.

Το παράδοξο με τις φράουλες είναι ότι ενώ τις λατρεύω, με μια μικρή βουτιά στη σαντιγί ή στη ζάχαρη, είναι ένα φρούτο που δεν χρησιμοποιώ ποτέ στα γλυκά μου. Έχω την εντύπωση ότι εξαφανίζονται μέσα σε κάποια γλυκά ή είναι ενοχλητικά ωμές σε κάποια άλλα ή απλώς διακοσμητικές. Μπορεί να μην δοκίμασα το σωστό γλυκό, θα μου πείτε και μάλλον έχετε δίκιο. 

Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω κάποια γλυκά με φράουλα, που έχουν απλά υλικά και ξεκάθαρες γεύσεις, δεν καλύπτουν τη γεύση της φράουλας και δεν την υποβιβάζουν σε διακοσμητικό ρόλο. Βέβαια με όλη αυτή τη καθυστέρηση να δούμε τι θα προλάβω να φτιάξω. Άρχισα με το πιο απλό. Μια ζύμη τάρτας με ψημένες φράουλες και με συνοδεία σαντιγής αν θέλετε (εγώ θέλω).

For English scroll down



Ταρτάκια με Σάλτσα Φράουλας
για περίπου 14 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος


Για τη ζύμη (από Μάρθα Στιούαρτ) 
220 γρ. αλεύρι, + επιπλέον για το άνοιγμα
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κομμάτια
3 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη σάλτσα φράουλας 
700 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
4 κ.σ. ζάχαρη 
3-4 κ.γ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
3 κ.σ. κονιάκ 

1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. γάλα 































Κάντε τη ζύμη:
Σε ένα πολυμίξερ ή με ένα πιρούνι ή στο μίξερ με το εργαλείο ζυμώματος, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα, με κάποια κομμάτια βούτυρο να απομείνουν στο μέγεθος μπιζελιού. Πασπαλίστε με 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να είναι εύθρυπτη, αλλά να μένει μαζί όταν πιέζεται με τα δάχτυλα (εάν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό). Πατήστε τη ζύμη σε ένα δίσκο, τυλίγουμε σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (και έως 3 ημέρες).

Κάντε τη σάλτσα:  
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κονιάκ, σε μια μεσαία κατσαρόλα. Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι φράουλες να μαλακώσουν λίγο, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε τις φράουλες από τα υγρά και το 1/3 από αυτές (τις πιο μικρές)  το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το μισό περίπου από το υγρό της σάλτσας. Προσθέτουμε 1 κ.σ. κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη για να συνοδεύσουμε τα ταρτάκια μας. Τα 2/3 από τις φράουλες τις λιώνουμε με το πιρούνι, τις ανακατεύουμε με το 1/2 υγρό της σάλτσας και τις ξαναβάζουμε στη φωτιά να βράσουν για περίπου 5-6 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε 2 κ.σ. κονιάκ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλο πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε κύκλους διαμέτρου 10 εκ. με ένα μικρό μπολ ή ποτήρι και με τα δάχτυλά μας βρέχουμε λίγο με νερό ή ασπράδι αυγού τις άκρες του κύκλου. Τοποθετούμε στη μέση 1 1/2 κουταλιά του γλυκού από τη σάλτσα με τις λιωμένες φράουλες και διπλώνουμε τη ζύμη σε τέσσερα σημεία να σχηματίσει τετράγωνο. Πιέζουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν. Μπορείτε επίσης αν θέλετε να τα φτιάξετε σε φόρμα για μάφινς.

Αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αυγό και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα συνοδεύουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή Crème fraîche.




Η ετυμηγορία βγήκε εύκολα, ιδίως από τον Άγγελο (ανιψιός ετών επτά) αφού μόλις προλάβαμε να δοκιμάσουμε. Δεν τρώει εύκολα πολλά γλυκά, αλλά λατρεύει τις φράουλες. Αποστολή εξετελέσθει, απλές, ξεκάθαρες γεύσεις. Αλλά για να πω την αλήθεια δεν ξετρελάθηκα, έχω φτιάξει πολύ πιο νόστιμες τάρτες με διαφορετικά φρούτα. Ίσως ήθελε λίγο περισσότερη ζάχαρη.

Βέβαια όταν τις δοκίμασα με χτυπιμένη κρέμα γάλακτος, άλλαξα γνώμη. Φυσικά όπως είναι γνωστό ταιριάζει ιδανικά με τις φράουλες αλλά συνδιάστικε αρμονικά και με την τραγανή ζύμη. Αν θέλετε να γίνει πιο "γλυκό" αυτή η απλή τάρτα πρέπει οπωσδήποτε να την συνοδεύσετε με σαντιγί από κρέμα γάλακτος.





Strawberry Sauce Tartlets in English
about 14 pieces  

For the Dough: (from Martha Stewart) 
220 gr. (1 3/4 cups) all-purpose flour, plus more for rolling
1 tablespoon sugar
1/2 teaspoon salt
150 gr. (2/3 cup) cold unsalted butter, cut into pieces
3 tablespoons ice water

For the Strawberry sauce:
700 gr. (25 ounces) strawberries, hulled
4 tablespoons sugar
3-4 teaspoons freshly squeezed lemon juice
3 tablespoons brandy

1 egg yolk
1 tablespoon milk
 
Make the dough:
In a food processor, pulse flour, sugar, and salt to combine. Add butter, pulse until mixture resembles coarse meal, with a few pea-size pieces of butter remaining. Sprinkle with 2 tablespoons ice water, pulse until dough is crumbly but holds together when squeezed (if necessary, gradually add 1 tablespoon more water). Do not overmix. Flatten dough into a disk and wrap tightly in plastic. Refrigerate until firm, at least 1 hour (up to 3 days).

Make the Strawberry sauce:
Place strawberries, sugar and lemon juice in a middle pot. Cook over medium-low heat, stirring occasionally, until the strawberries soften slightly, about 10 minutes. Drain the strawberries by liquid. Place 1/3 of strawberries (the smallest) in a bowl with half of liquid sauce. Add 1 tablespoons brandy and set aside to accompany the tarts.
Puree 2/3 of strawberrys with a fork and place in a pot with half liquid sauce.
Cook over medium heat about 5-6 minutes. Allow to cool and mix 2 tablespoons brandy.

Remove the dough from the refrigerator and roll out on a floured surface to a thickness of 0.5 cm (about 1/4-inch). Using a 10 cm (4 inches) round cookie cutter, cut the dough into circles. Spoon 1 1/2 teaspoon of sauce with pureed strawberries and fold the dough in four sides to form a square. Firmly crimp the corners to avoid cracking. You can also form them in muffins pan.
Brush with beaten egg and milk and bake in a preheated oven at 195 C (400 F) degrees for 30-35 minutes or until golden brown. Remove from the oven and serve lukewarm or room temperature. Sprinkle with powdered sugar and serve with whipped cream or crème fraîche.







59 σχόλια:

  1. Πολύ προκλητικές φωτογραφίες, και νομίζω ότι όλοι προτιμούμε τις λιγότερο γλυκές γεύσεις πια! Με τόση ζάχαρη, χτυπάει η ενέργεια στ' αυτιά κι άειντε να μας μαζέψεις! Εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, και μένα δεν μου αρέσουν πολύ "γλυκά" τα γλυκά μου.
      Σε ευχαριστώ Μάρθα.

      Διαγραφή
  2. Πάντα μου αρέσει η ξεκάθαρη γεύση σε ότι τρώω, μπορεί να μπερδεύω γλυκά και αρμυρά αλλά πάντα θέλω να επικρατεί μια γεύση. Ιδιαίτερα στις μαρμελάδες και τα γλυκά στα οποία υπάρχουν φρούτα θέλω να γεύομαι το φρούτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, κυρίως στα γλυκά με φρούτα θέλω η κυρίαρχη γεύση να είναι αυτή του φρούτου.

      Διαγραφή
  3. Noμίζω πως εδώ δεν χάνονται οι φράουλες :)

    Αυτή η κόκκινη λάβα που γέμισε το πιάτο τα λέει όλα.
    Πολύ ωραία ταρτάκια. οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές.

    Κι εγώ θα ήθελα λίγη σαντιγί στο πιάτο μου

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Μάριον
      η αλήθεια είναι ότι τα απολαμβάνεις καλύτερα με λίγη σαντιγί.
      Καλή εβδομάδα και σε εσένα.

      Διαγραφή
  4. Sweet little strawberry tartlets and lovely photos Mina. I could eat many of these, especially with cream :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι απολαυστικά!
    Η φράουλα είναι αγαπημένο φρούτο και όσο πιο λιτά καταναλώνεται τόσο πιο πολύ αναδεικνύει τα αρώματα, τη γεύση και το χρώμα της!
    Τη δική τάρτα παρακαλώ με κρέμα...:)

    Καλημέρα mookies.
    Α! τα ενσταντανέ, του απαίχτου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς, θέλει απλές γεύσεις να τη συνοδεύουν.
      Συμφωνούμε βλέπω ...
      Σε ευχαριστώ πολύ Ζαμπία.

      Διαγραφή
  6. Θέλω να την φάω!!!!
    Μα τι ωραίες φωτογραφίες!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λαχταριστό το γλυκό σου!!!
    Εγώ τα προτιμώ έτσι όπως τα βλέπω χωρίς σαντιγί.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσουν πολυ οι Ταρτες .... και φαίνονται απολαυστικά τα ταρτακια σου, μεσα απο την υπέροχη φωτογράφιση σου.
    Συμφωνώ οτι οι φράουλες θέλουν ιδιαίτερο χειρισμο. Ωμες εκτός απο εμφάνιση δεν με καλύπτουν ως φρούτο. Με ζάχαρη, νομιζω οτι τρώω ζάχαρη με κάτι κόκκινο. Οπότε χρειάζεται το κάτιτις της, που σίγουρα εγω δεν ξερω, για να αναδειχτεί ως φρούτο και γεύση!

    Υ.Γ. Το cheesecake δεν το έφτιαξα τελικά γι αυτο δεν σου είπα τίποτα. Αλλα κάποια στιγμή θα το κανω. Δεν το χω με την κουζινα, δεν ασχολούμε πολυ και γι αυτο δεν το τολμάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α .... και την σαντιγυ θα την έβαζα Σίγουρα. Μπορει να μην μαγειρευω συχνά , αλλά ξερω να τρώω!

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι τελικά η φράουλα είναι δύσκολο φρούτο για να το χειριστείς σε γλυκό.
      Το φαντάστηκα ότι τελικά δεν το έφτιαξες. Ξεκίνα με κάτι πιο απλό, φτιάξε μόνο το cheesecake χωρίς τη γέμιση με τα πεκάν. Στείλε mail αν χρειαστείς κάτι.
      Εννοείται με σαντιγί!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Ειμια μεγάλη strawberry fan... το γλυκό σου μυρίζει φράουλα μέχρι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λαχταριστό το κατακόκκινο γλυκάκι σου, μας ξεκινάς πεντανόστιμα την εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην περίπτωση της αγαπητής σε όλους φρέσκιας φράουλας, τα απλά είναι και τα καλύτερα πιστεύω. Μια χαρά αξιοποίησες το κατακόκκινο λαχταριστό φρούτο της άνοιξης, εντυπωσιακά και πεντανόστιμα φαίνονται τα ταρτάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα της ταιριάζουν οι απλές γεύσεις.
      Σε ευχαριστώ Dark,τα παρακοκκίνισα μου φαίνεται!

      Διαγραφή
  12. Πώ πω, μου τρέχουν τα σάλια! Εμένα πάλι μου αρέσουν οι φράουλες και με... "ρίγανη" που λέμε. Αυτά τα ταρτάκια φαίνονται μούρλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι φανατική οπαδός της φράουλας δηλαδή
      Σ΄ευχαριστώ Άντα

      Διαγραφή
  13. Πωπω δείχνουν καταπληκτικά, δεν ξέρω τι άλλο τι να πω!Τέλεια!!!
    καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Se ve muy tentador su pastel de fresas muy sabroso y muy bello,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπεροχα!!!!
    Κι εγω θα ηθελα λιγη σαντιγυ στην δικια μου ταρτουλα παρακαλω!!!!
    Φετος δεν πολυαχοληθηκα με τις φραουλες ειναι η αληθεια, περιμενα τις "δικιες" μας απο την Κατερινη, που βγαινουν στην αγορα λιγο πιο αργα. Λεω να δοκιμασω να φτιαξω γλυκο φραουλα, που φτιαχναμε πολυ παλια με την γιαγια μου!
    Καλη εβδομαδα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως, αλλά μας τελείωσε, την εξαφανίσαμε όλη.
      Πολύ ενδιαφέρον ακούγετε το γλυκό της γιαγιάς σου, ανυπομονώ να το δω.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  16. Μμμμ!!!Οι φωτογραφίες σου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης...εξαιρετικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. What delightful little tartlets! I love the flavor of cooked strawberries.

    Cheers,

    Rosa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εξαιρετικό!!! Μ' αρέσει που δεν έχει κρέμα ....κάνει τη διαφορά!!!
    Εξαιρετική φωτογράφιση και παρουσίαση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Peps
      και εμένα μου άρεσαν περισσότερο χωρίς κρέμα.

      Διαγραφή
  19. Υπέροχη παρουσίαση, τι φωτογραφίες είναι αυτές!!!!
    Όσο για το γλυκό θα είναι τέλειο! Προτιμώ και εγώ τα άγλυκα γλυκά με τραγανή βάση!
    Φιλάκια από Ν Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αγγελική
      Ήταν νόστιμο και αρκετά άγλυκο.

      Ζεις στην Αφρική; Υπέροχο, τη λατρεύω!
      Αν μπορούσα, θα ζούσα και εγώ στην Αφρική δουλεύοντας εθελοντικά μαζί με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που αγωνίζονται να σώσουν ζώα υπό εξαφάνιση. Αγαπώ τα ζώα και οτιδήποτε έχει σχέση με την Αφρική!

      Πολλά φιλιά στη Ν. Αφρική

      Διαγραφή
    2. Ναι! Εδώ και 7 χρόνια έχουμε έρθει στο Σάντον (προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ)! Η Αφρική έχει μια γλύκα ξεχωριστή! Αφού αγαπάς τα ζώα θα σου αφιερώσω κάποια από τις επόμενες αναρτήσεις μου με φωτογραφίες από το Κρούγκερ Παρκ!
      Θα σου την φιλήσω!:))

      Διαγραφή
  20. Ζωγράφησες πάλι κοπέλα μου!!το food presentation σκίζει..Άριστο το αποτέλεσμα..φραουλένια απόλαυση με πρωτοτυπία και λαχταριστές εικόνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Kate
      κατεξοχήν φραουλένιες οι τάρτες μου

      Διαγραφή
  21. Λαχταριστές οι τάρτες σου και αφού ο Άγγελος τις έφαγε όλες, αυτή είναι η επιβεβαίωση ότι το γλυκό πετυχε! Η τελευταία φωτογραφία πολυ σκανδαλιστικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ green,
      η όρεξη του Άγγελου για φράουλες είναι σχεδόν ανεξάντλητη!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  22. These strawberry tarts are so perfect for this time of year! The crust looks flaky and crispy and that strawberry sauce has my mouth watering.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks Laura, strawberries are delicious this time of year and the sauce was very good in did.

      Διαγραφή
  23. Τόσο απλό κι όμως τόσο μα τόσο λαχταριστό! Και η παρουσίαση εξαιρετική και η συνταγή εύκολη και τα υλικά σκέτη γλύκα! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, είναι εύκολη και νόστιμη συνταγή.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  24. Τι φωτογραφίες είναι αυτές!
    Και τι χρώμα που έχει το γλυκό σου βρε Μίνα μου! Απλά απίθανο!
    Και νομίζω ότι η γεύση της φράουλας θα αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη
    Είναι έντονα φραουλένιο, και σε χρώμα και σε γεύση
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η θεία Μάρθα μας έχει καταστρέψει! Και οι φωτογραφίες σου επίσης! σλουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υπέροχαααααα τα ταρτάκια και μ' αυτές τις φωτογραφίες ...με σκότωσες!!!! Πώπωωωω τέλεια είναι!!! Φαντάζομαι γεύση!!!!!!!!! Χίλια μπράβο!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φανταστικές φωτογραφίες! Τόσο ζωντανές που η γλύκα τους ερέθοσε τους γευστικούς μου κάλυκες και το άρωμα τους γαργάλησε την μύτη μου! Δεν μπήκα σε καλή γειτονιά, θα παραστρατήσω πάλι και θα τσακωθώ με την ζυγαριά μου γιατί αυτή τα πληρώνει όταν μου πετάει κατάμουτρα τα κιλά μου! Πολλά πολλά μπράβο! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εκπληκτική παρουσίαση! Τι χρώμα! Θα πρέπει να είναι πεντανόστιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. μα τι υπεροχο blog που εχετε! τελειες φωτογραφιες, ακομα πιο τελειες συνταγες! το κανω bookmark!
    xo
    Anastasia
    http://natbeesfashion.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Υπέροχη συνταγη ακρως καλοκαιρινη!! και με μια μπαλιτσα παγωτο βανίλιας απο πάνω ολοκληρώνεται η αμαρτία!!
    Συγχαρητήρια για το μπλογκ σου! υπεροχες συνταγές και φοβερές φωτογραφίες!!εχω παθει πλάκα μου 'ρχετε να φάω την οθόνη!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή