Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας στο Μέτσοβο


Δελτίο Τύπου
Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας πραγματοποιεί ο Δήμος Μετσόβου στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του έργου «IN.C.O.ME - ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», πραγματοποιεί διήμερο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας ελληνικών και ιταλικών γεύσεων στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.  Η περιοχή αναφοράς του έργου αποτελείται από δύο πόλεις στην επαρχία του Μπρίντιζι (Ceglie Messapica και Carovigno), το Δήμο Μετσόβου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

































Το Φεστιβάλ, που αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο του πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Μέτσοβο, ευελπιστεί να αποτελέσει ουσιαστικά την έναρξη ενός νέου θεσμού, που θα βάλει το Μέτσοβο στον χάρτη των γευστικών προορισμών του Φθινοπώρου. 

Στο διήμερο Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών που θα είναι «ντυμένα» με τοπικές γεύσεις από το Μέτσοβο αλλά και με ιταλικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους. Τοπικά τυριά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρασιά αλλά και τραχανάδες, χυλοπίτες, πατάτες ακόμη και κοντοσούβλι θα είναι εκεί για να προκαλέσουν τον ουρανίσκο των επισκεπτών. Οι εκθέτες είναι παραγωγοί τυπικών, χαρακτηριστικών αγροτικών προϊόντων διατροφής της περιοχής, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τα παραδοσιακά προϊόντα τους, σε μία προσπάθεια να κερδηθεί το κρίσιμο στοίχημα της εξωστρέφειας.  Το διήμερο φεστιβάλ, για το οποίο έχει προβλεφθεί η τηλεοπτική κάλυψη, θα χρωματίσουν με την παρουσία τους τοπικά μουσικά σύνολα αλλά και παιδικό χορευτικό σύνολο. Το παρόν αναμένεται να δώσουν, επίσης, γνώστες του είδους, καθώς στο φεστιβάλ θα μαγειρέψουν για το κοινό σεφ, οι γυναίκες του χωριού αλλά και Έλληνες και Ιταλοί μαθητές από τις αντίστοιχες σχολές γαστρονομίας της γείτονος που παρακολούθησαν σχετικά προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του έργου INCOME.

Παράλληλα, στο περίπτερο του Δήμου Μετσόβου θα προσφέρεται στους επισκέπτες σχετικό ενημερωτικό υλικό για την περιοχή του Μετσόβου καθώς και για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, για όλα αυτά που συνιστούν την ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ηπείρου έναν ξεχωριστό τόπο προορισμού, που μεταμορφώνεται  ανάλογα με την εποχή, παίρνοντας κάθε φορά το ”χρώμα” της εποχής.  


Σημειώνεται ότι το έργο “INCOME - International Centre of Mediterranean Gastronomy”,  χρηματοδοτείται από τον Άξονα 1 του διμερούς προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013» – Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της Καινοτομίας και αποτελεί την εφαρμογή της αποκτηθείσας εμπειρίας  σχετικά με τη Διεθνή Σχολή Μεσογειακής Γαστρονομίας, που δημιουργήθηκε με την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος «Interreg IIIA Ελλάδα-Ιταλία» και την οποία διαχειρίζεται ο Δήμος του Ceglie Messapica με διαφόρους συνεργάτες.

Η ιδέα του έργου επικεντρώνεται στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση των τυπικών αγροτικών προϊόντων της βιομηχανίας, της πολυλειτουργικής γεωργίας, της γαστρονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας καινοτόμες στρατηγικές, για να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά. 


16 σχόλια:

  1. Καλώς την!!!
    Ωραίο φεστιβάλ!!! Μακάρι να μπορούσα να πάω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι εκδηλώσεις κρίμα που είναι μακρυά μου.
    Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλώς δημοσιεύω το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ,
      Δεν παίρνω μέρος και δεν θα παρευρίσκομαι. Δυστυχώς βέβαια, γιατί και εμένα
      μου αρέσουν αυτές οι εκδηλώσεις.

      Διαγραφή
  3. Που ήσουν εσυ τοσο καιρο ;
    Μου φαινεται οτι θα ειναι μια πολυ ωραια εκδήλωση αλλά δυστυχώς δε θα χω την δυνατότητα να πάω. Περιμένω όμως σχόλια και εντυπώσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια Στέλλα!
      Και εγώ θα ήθελα να πάω αλλά όπως γράφω και στην Ξανθή
      δυστυχώς δεν προβλέπετε κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  4. Καλώς μας ήρθες κορίτσι μου..εκπληκτικό post!!μακάρι να έχει επιτυχία αυτό το φεστιβάλ Γευσιγνωσίας με τα ντόπια εκλεκτά προιόντα του Μετσόβου που μαζί με τα Ιταλικά θα είναι πολύ τυχεροί όσοι καταφέρουν να παρευρεθούν και να τα δοκιμάσουν..καλό μήνα με χαμόγελο κόντρα στο γκρίζο!φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα Kate.
      πραγματικά θα ήταν όμορφη εμπειρία να βρισκόμασταν και εμείς στο Μέτσοβο.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  5. Θα ταν πολυ ωραια... λιγο μακρια (αν και ημουν διακοπες σε νησι)!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Se ve riquísimo,refrescante y muy tentador su aperitivo,abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στη σελίδα μου υπάρχει ένα βραβείο για σένα, αν θέλεις το παραλαμβάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ήταν πολύ ωραία να είμαι εκεί γιατί ο γαμπρός μου είναι από κει... αλλά δεν γίνεται!!!
    Κρίμα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελπίζω να περάσατε καλά! Θα ήθελα να ήμουν εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή