Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Το κέικ του blogger σε ένα Quest post


Πριν από λίγο καιρό η Ανθή Ζωίδου από το πολύ ενδιαφέρον και άκρως "φιλικό" προς τους bloggers all4blogs.gr, μου ζήτησε να κάνω ένα quest post με θέμα τη ζαχαροπλαστική μου και το blogging. Φυσικά δέχτηκα αμέσως και την ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκε. 

Έφτιαξα φυσικά ένα υπέροχο υγρό σοκολατένιο κέικ, με γλάσο λευκής και μαύρης σοκολάτας που το στόλισα με τα λογότυπα των κοινωνικών δικτύων φτιαγμένα από ζαχαρόπαστα. Αν θέλετε να δείτε τη συνταγή, πάτε μια βόλτα από το all4blogs και αν σας αρέσει, αφήστε ένα σχόλιο.




all4blogs.gr#sthash.XraTs6UE.dpufΩ
all4blogs.gr#sthash.XraTs6UE.dpuf
all4blogs.gr#sthash.XraTs6UE.dpuf
all4blogs.gr#sthash.XraTs6UE.dpufΩ

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Μικρά και στριμμένα


Επιτέλους επανήλθα!  Μου πήρε λίγο χρόνο αλλά τα κατάφερα. Η αναγκαστική αποχή από τη συγγραφή του blog και τους ιντερνετικούς μου φίλους, δημιούργησε ένα διόλου ευκαταφρόνιτο σύνδρομο στέρησης. Ίσως φταίει που προσπαθώ να κόψω και το τσιγάρο συγχρόνως ... Πέσανε πολλά μαζεμένα!
Η επιδείνωση μιας ασθένειας και ένα ατύχημα στην οικογένεια, μας χάλασαν τα σχέδια για μεγάλο διάστημα και με κράτησαν μακριά από το blog γα 3 ολόκληρους μήνες. Αλλά όπως λέει και ο μοναδικός Τζον... "Life is what happens to you while you’re busy making other plans". Συνεχίζουμε λοιπόν δριμύτεροι.

Τους δύο τελευταίους μήνες με έχει πιάσει μια μανία με τα ζυμάρια, τα ψωμιά και τα αρτοσκευάσματα, εξού και η συγκεκριμένη συνταγή. Θα μπορούσα να ζω σχεδόν αποκλειστικά με αρτοσκευάσματα και πίτες! Οπότε προετοιμασθείτε, θα ακολουθήσουν πολλές συνταγές με τσουρέκια, ψωμιά, ψωμάκια, πίτσες και οτιδήποτε άλλο έχει ζυμάρι.


For English scroll down



Στριφτά Τσουρεκάκια με Σοκολάτα
προσαρμοσμένο από εδώ, γίνονται 10 τσουρεκάκια

Για την ζύμη
  • 150 γρ. αλεύρι για ψωμί 
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά 
  • 3 γρ. αλάτι 
  • 125 ml γάλα 
  • 1 αυγό 
  • 100 γρ. ζάχαρη  
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμ. δωματίου

Για την πάστα σοκολάτας
  • 20 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. ζάχαρης
  • 1 ασπράδι αυγού (κρατάμε τον κρόκο)
  • 80 ml γάλα
  • 18 γρ. σκόνη κακάο
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. λιωμένη σοκολάτα

 




Φτιάξτε την πάστα σοκολάτας 
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη το αλεύρι και το ασπράδι μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα με το ασπράδι στο κακάο και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την πάστα σοκολάτας να κρυώσει και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Την πρώτη φορά που έφτιαξα την πάστα σοκολάτας δεν έπηξε αρκετά. Αν σας συμβεί κάτι τέτοιο μην ανησυχείτε, προσθέστε λίγη λιωμένη σοκολάτα (50-80 γρ.) και ανακατέψτε καλά. Βάλτε για αρκετές ώρες στο ψυγείο και έτσι θα πήξει αρκετά ώστε να μπορέσετε να την χρησιμοποιήσετε.




Φτιάξτε την ζύμη 

Αναμιγνύουμε όλα τα ξηρά συστατικά στο μπολ του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και το αυγό. Με το εξάρτημα του γάτζου χτυπάμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου σε μέτρια ταχύτητα . Αν ζυμώσουμε με το χέρι, τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι η γλουτένη να αναπτυχθεί πλήρως και να έχουμε μια ελαστική και απαλή ζύμη  Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά..  

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μπολ που το καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 20x30 εκ. Απλώνουμε την πάστα σοκολάτας και διπλώνουμε τη ζύμη κατά μήκος. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ένα κόφτη ζύμης κόβουμε 10 λωρίδες. Τεντώνουμε ελαφρά κάθε λωρίδα και στρίβουμε τις άκρες σε αντίθετες κατευθύνσεις, τυλίγουμε σε κουλούρα και τελειώνουμε τοποθετώντας την άκρη από κάτω. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες.

Αφήνουμε τα τσουρεκάκια σκεπασμένα για 1 ώρα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με τον κρόκο που κρατήσαμε, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό ή γάλα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα, αν έχουμε την απαραίτητη υπομονή και αυτοσυγκράτηση.




Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν από ότι φαίνονται και είναι νόστιμα. Να είστε όμως πολύ προσεκτικοί στο ψήσιμο, αν μείνουν παραπάνω από όσο πρέπει στο φούρνο ή αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός, καταστράφηκαν. Θα μείνετε με μερικά στεγνά, άνοστα κομμάτια ψωμιού αντι για τα αφράτα, μαλακά, ελαφρώς υγρά τσουρέκια με μια δόση σοκολάτας.


Όπως βγαίνουν από τον φούρνο, ροδοκόκκινα και ζεστά με το άρωμα της λιωμένης σοκολάτας είναι σκέτος πειρασμός. Δεν έχουμε συνήθως την υπομονή να περιμένουμε να κρυώσουν και παρόλο που τρώγονται άνετα και την επόμενη ημέρα, έχουν καλύτερη γεύση και υφή την ημέρα που ψήνονται.




in English

Swirl Chocolate Buns
 adapted from here, makes 10 buns

For the dough
  • 150 gr. bread flour
  • 150 gr. cake flour
  • 5 gr. active dry yeast
  • 3 gr. salt
  • 125 ml milk
  • 1 egg
  • 100 gr. caster sugar
  • 50 gr. butter

For the chocolate paste
  • 20 gr. cake flour
  • 50 gr. sugar
  • 1 egg white (reserve egg yolk to be used as egg wash)
  • 80 ml milk warmed
  • 18 gr. cocoa powder
  • 10 gr. butter
  • 60 gr. melted chocolate

Make the chocolate paste
Mix sugar and cake flour into the egg white until smooth. Place milk in a saucepan and heat till just simmering. Add coca powder into the milk and sitr till cocoa powder is incorporated into milk. Add egg white mixture into the cocoa mixture and stir over low fire till mixture thickens. Add in butter chocolate and stir till incorporated. Leave chocolate paste to cool. Keep refrigerated before use.

Make the dough
Mix all dry ingredients in mixer bowl and add the milk, butter and egg. By fitting the hasp beat the dough for about 15 minutes at medium speed. If you knead by hand, place the dough on a lightly floured surface and knead until gluten is fully developed and have a smooth soft dough. Will take about 20 minutes.

Place the dough in a bowl covered with a wet towel or plastic wrap. Let the dough until doubled in volume, about 2 hours depending on the temperature. Shape the dough into a rectangle 20x30 cm. Spread the chocolate paste and fold the dough lengthwise. 

Cut 10 strips about 1 inches wide in the width direction preferably using a pastry cutter or a large sharp knife. Stretch slightly each band, twist the edges loosely in opposite directions to give the dough a spring form and wrap it on itself and end by wedging the tip below. Working and shaping the second piece in the same way. Let rise about 1 hour rolls away from air and dust.

Preheat oven to 180 C (350 F) degrees.  Brush with the egg we kept, thinned with 1 tbsp water or milk and bake for 15 minutes. Let cool on a rack, if we have the necessary patience and restraint.