For English scroll down
Όταν κάτι πάει στραβά από την αρχή να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει στραβά! Και το στραβό στη προκειμένη περίπτωση ξεκίνησε πριν καν αρχίσω! Όπως ξέρετε όταν ξεκινάς να φτιάξεις μια συνταγή που βρήκες σε ένα περιοδικό ή στο διαδίκτυο, το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να κάνεις είναι να διαβάσεις σωστά όλα τα υλικά!
Δεν μπορείς να βάζεις ότι θέλεις και μετά να λες ότι δεν σου πέτυχε η συνταγή ή ακόμη χειρότερα ότι αυτός που την έγραψε δεν ξέρει τι του γίνεται! Έτσι και εγώ, ενώ έχω στο μίξερ το ζυμάρι που δεν λέει με τίποτα να σφίξει, αρχίζω και σκέφτομαι ότι η Deb τα έκανε θάλασσα με αυτή τη συνταγή.
Προσθέτω αλεύρι και συνεχίζω ακάθεκτη, καθώς είμαι πια σίγουρη ότι κάποιο λάθος έκανε! Παρόλο που η ζύμη κολλάει ύποπτα πολύ, την αφήνω στην άκρη να φουσκώσει και φυσικά συνεχίζει να κολλάει και μετά από μιάμιση ώρα. Δεν το περίμενα αυτό από εσένα Deb!
Το αποτέλεσμα ήταν κάτι στραβοχυμένα, άσχημα τσουρεκάκια έτοιμα να μπουν στο φούρνο. Ρίχνω στο μεταξύ μια ματιά στα υλικά του γλάσου και τι βλέπουν τα μάτια μου λίγο πιο επάνω στα υλικά της ζύμης; Το γράφει ξεκάθαρα η γυναίκα! Τρεις κρόκους και ένα αυγό, όχι τρία αυγά και ένα κρόκο που έβαλα εγώ. Συγνώμη Deb που αμφέβαλα για σένα.
Παρόλο που τα ξέχασα στο φούρνο περισσότερη ώρα (η συνέχεια του στραβού που λέγαμε) από όση έπρεπε και το γελοίο λάθος με τα αυγά, τα μπριος γίνανε τελικά πολύ νόστιμα και μας άρεσαν ακόμα και την επόμενη ημέρα. Αν περισέψουν, βάλτε τα για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων και θα μοιάζουν σχεδόν σαν μόλις να ψήθηκαν.
Μπριος με κεράσια και σοκολάτα
1 μεγάλο αυγό, ολόκληρο
100 γρ. ζάχαρη
85 γρ. βούτυρο λιωμένο
175 ml ξινόγαλα ή γάλα
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
490 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις*
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
490 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις*
7 γρ. ξηρή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. λάδι για το μπολ
Γέμιση:
Γέμιση:
200 γρ. μαρμελάδα κεράσι με σοκολάτα
20-25 κεράσια χωρίς κουκούτσι
50 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
220 γρ. ζάχαρη άχνη
* αν και εσείς όπως εγώ θέλετε να βάλετε 4 ολόκληρα αυγά αντί για 4 κρόκους
θα πρέπει να προσθέσετε 100-130 γρ. αλεύρι.
Φτιάχνουμε τη ζύμη: Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τους κρόκους το αυγό, τη ζάχαρη το βούτυρο, το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε περίπου 160 γρ. αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να υγράνει όλο. Βάζουμε το γάντζο για τη ζύμη στο μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα για 7 λεπτά.
H ζύμη θα είναι μαλακή και ελαφρά υγρή, χωρίς να κολλάει πολύ στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, ελαφρά λαδωμένο (εγώ την αφήνω στο ίδιο, την βάζω στην άκρη, λαδώνω λίγο το μπολ και την απλώνω) και σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί, θα χρειαστούν περίπου 2 με 2 1/2 ώρες.
Συναρμολογούμε τα μπριος: Βουτυρώνουμε ένα ταψί 23x33 εκ., κεραμικό ή γυάλινο είναι ιδανικό σε αυτή τη περίπτωση. Αδειάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο 46x30 εκ. (η μεγάλη πλευρά προς εμάς). Αλείφουμε στη ζύμη τη μαρμελάδα κεράσι και σκορπίζουμε από επάνω τα 20 κεράσια κομμένα στη μέση. Τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά, ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά, φτιάχνοντας ένα ρολό 40 εκ. μακρύ. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό με προσοχή σε 12 κομμάτια. Βάζουμε τα ρολά στο ταψί, τα καλύπτουμε με μια πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή μέχρι 16 ώρες.
Το επόμενο πρωί βγάζουμε τα μπριός από το ψυγείο και τα αφήνουμε για μισή ώρα να ζεσταθούν λίγο. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν, για 30 λεπτά περίπου.
Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν ελαφρά. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας μαζί το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη άχνη. Απλώνουμε το γλάσο επάνω από τα μπριός και σερβίρουμε αμέσως.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η δόση αυτής της συνταγής μπορεί να μειωθεί στο μισό και να ψηθεί σε στρόγγυλο ταψί 23 εκ.
- Τώρα το καλοκαίρι δεν χρειάστηκε πάνω από 1 1/2 ώρα για να διπλασιαστεί η ζύμη. Αυτή τη φορά δεν τα άφησα στο ψυγείο όλη τη νύχτα, τα έψησα αμέσως μόλις μπήκαν στο ταψί και έγιναν εξίσου καλά.
- Αν δεν έχετε μίξερ με γάντζο, απλώς ανακατέψτε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα να υγρανθούν καλά και συνεχίστε να ανακατεύεται για μερικά λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια αδειάστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 7 περίπου λεπτά. Θα κολλάει λίγο αλλά μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, βάλτε τη σε ένα λαδωμένο μπολ και αφήστε να φουσκώσει.
When something goes wrong from the beginning be assured that it continues to go wrong! And the wrong in this case began before even start! As you know when you start make a recipe found in a magazine or on the web, the first and most important thing you should do is read correctly all the ingredients!
You can't put anything you want and then you claim that you didn't scored the recipe or even worst that the writer doesn't know what he's done! So while the dough doesn't seem to come together, I start thinking that Deb screwed up with this recipe. Ι add more flour and continue apace, as I am now confident that the recipe is wrong!
In the meantime take a look at the ingredients of the glaze and what I see in the instructions? The woman clearly writes three egg yolks and one egg. Not three eggs and one egg yolk that I used. Sorry Deb that I doubted you. Although I forgot and baked them too long and the ridiculous mistake with eggs, brioches eventually became very tasty and we liked them even next day.
Chocolate Cherry breakfast buns
Dough adapted from smitten kitchen. Yield: 12 buns.
Dough:
4 large egg yolks
1 large whole egg
100 gr. (1/2 cup) granulated sugar
85 gr. (6 Tbsp) butter, melted
175 ml (3/4 cup) buttermilk or milk
Zest of 1/2 orange, finely grated
480 gr. (3 3/4 cups) all-purpose flour
7 gr. (2 1/4 teasp) instant dry yeast
1 1/4 teasp coarse or kosher salt
1 teaspoon oil for bowl
Filling:
1 cup (200 gr) cherries chocolate preserve
20-25 pitted cherries
Icing:
50 ml (3 Tbsp) orange juice
180 gr. (1 1/2 cups) powdered sugar
Make the dough: In the bottom of the bowl of a stand mixer, whisk the yolks, whole egg, sugar, butter, buttermilk and 3/4 of the orange zest together. Add 2 cups of the flour along with the yeast and salt; stir until evenly moistened. Switch to the dough hook and add the remaining 1 3/4 cups flour and let the dough hook knead the mixture on low speed for 5 to 7 minutes. The dough should be soft and moist, but not overly sticky. Scrape the dough into a large, lightly oiled bowl (I usually scrape my dough briefly onto the counter, oil the mixing bowl, and scrape the dough back into it) and cover it with plastic wrap. Let dough rise at room temperature until doubled, which will take between 2 and 2 1/2 hours.
Assemble the buns: Butter a 23×33-cm (9×13-inch) baking dish, a heavier ceramic or glass dish is ideal here. Turn the risen dough out onto a floured work surface and roll it into a rectangle that is 46 cm wide (the side nearest to you) and 30 or so long. Spread the dough with cherries chocolate preserve and scatters over, 20 cherries cut in half.
Roll the dough into a tight, 18-inch long spiral. Using a sharp knife, very gently saw the log into 1 1/2-inch sections; you should get 12. Arrange the buns evenly spread out in your baking dish. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight, or up to 16 hours.
The next morning, bake the buns: Take your buns out of the fridge 30 minutes before you’d like to bake them, to allow them to warm up slightly. Heat your oven to 190 degrees (350 d). Bake your buns until they’re puffed and golden, approximately 30 minutes.
Transfer pan to a cooling rack and let cool slightly. Make the icing by whisking the orange juice and powdered sugar together. Spread a little on each bun, or drizzle it over the whole pan. Serve immediately.
NOTES
- This recipe could be halved and baked in a 9-inch round or 8×8-inch baking pan.
- Ιn the summer, you don't need more than 1 1/2 hour to double the dough. This time didn't left it in the refrigerator over night, baked as soon as I put them in the pan and were equally good.
- Don't have a stand mixer? Stir the mixture together with a wooden spoon, then continue stirring and beating it about in a large bowl for several minutes, until it comes together. Turn the dough out onto a floured counter and knead it for another 5 minutes. It will stick; don't sweat it. Just scrape everything up and into the oiled bowl when it's time to let it rise.
Μάλλον για ίσια τα βλέπω και καθόλου στραβά αυτά τα μπριοσάκια. Κι έρχεται Σαββατοκύρικαο, ό,τι πρέπει! Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήEυχαριστώ Μάρθα, δεν μείναν για το Σαββατοκύριακο
Διαγραφήτελείωσαν από προχθές.
Αν το στραβοχυμενο σου ειναι αυτο, τοτε το ισιο σου δεν θελω να το δω γιατι θα με κομπλαρεις. Ειναι τρομερα αφρατα, υπεροχα σε οψη και το οτι περιεχουν την αμαρτωλη μαρμελαδα κερασι με κανουν να τα επιθυμω δια καως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕισαι μαστορας στις φωτογραφισεις ακομα κι αν κατι εχει στραβοχυθει οπως λες!!
Καλημεραααα!!!
Όπως βλέπεις φωτογράφισα μόνο ένα από τα δώδεκα που έγιναν,
Διαγραφήτα άλλα είναι κρυμμένα από πίσω.
Ευχαριστώ Χρυσαυγή μου
Πολλά φιλιά
τελεια!!! σε καλο σε βγηκε τελικα το λαθος !! στειλε μου ενα που το λιγουρευτηκα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμιά φορά γίνεται και αυτό με τα λάθη.
ΔιαγραφήΣε σημειώνω για την επόμενη παρτίδα.
Εμένα μου φαίνονται εκπληκτικά! Να είχα μερικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω παραγγελίες για την επόμενη παρτίδα!
ΔιαγραφήΕγώ πάλι πιστεύω ότι από κάποια αθέλητα λάθη, πολλές φορές προκύπτουν νοστιμιές που δεν το περιμέναμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα "λάθος" μπριοσάκια πάντως, πολύ λαχταριστά μου φαίνονται!!!
Φιλιά!
Έχεις δίκιο Έλενα, καμιά φορά τα λάθη βγαίνουν σε καλό.
ΔιαγραφήΣε αυτή τη περίπτωση θα το φτιάξω και σύμφωνα με τη συνταγή
και θα δούμε πιο είναι καλύτερο.
Φιλιά
Δεν μπορώ να σταματήσω τα σάλια μου να τρέχουν....Δεν έχω δει πιο ωραίες φωτό από μπριος,μπράβο σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ Γεωργία
ΔιαγραφήΤέλος καλό, όλα καλά και η μαρμελάδα σου τα απωγείωσε!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου χάθυκες Peps; Περιμένω ανάρτηση!
ΔιαγραφήΕυτυχώς που ήταν έτοιμη η μαρμελάδα!
Even though lots went wrong, these buns look incredible! Love the cherry filling!
ΑπάντησηΔιαγραφήThe cherry filling is lovely and the buns too!
ΔιαγραφήΜα τί λες τώρα? Εμένα μου φαίνονται τέλεια! Και η γέμιση είναι σκέτη αμαρτία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες Μαρία, χαίρομαι που σε βλέπω.
ΔιαγραφήΑυτό στις φωτογραφίες είναι το όμορφο, τα υπόλοιπα δεν είναι προς δημοσίευση!
Είναι όμως έτσι και αλλιώς πολύ νόστιμα.
:) :) :) !
ΑπάντησηΔιαγραφή... μα είδες η Deb τι γράφει...
Άσε Μίνα μου, την έχω πάθει σε γκανάς σοκολάτας, που να μη θέλει να "συνεργαστεί" με τίποτε!
Περίμενα τη σοκολατοκερασομαρμελάδα σου και εσύ την αξιοποίησες στο έπακρον!
Πάντως φαίνονται ιδιαίτερα όμορφα και λαχταριστά!
Φιλιά Αστέρι και τα λέμε σύντομα.
Ζ.
Συμβαίνει καμιά φορά να αρνούνται κάθε "συνεργασία" τα στραβόξυλα!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ γλυκιά μου Ζαμπία.
Σε φιλώ και περιμένω
Παρά την περιπετειώδη εκτέλεση της συνταγής, τα μπριός έγιναν φανταστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείχνουν πολύ αφράτα, η γέμιση με τη συγκεκριμένη μαρμελάδα τα κάνει απίστευτα και το γλάσο συμπληρώνει το σύνολο.
Άψογα πραγματικά Μίνα, μπράβο!
Φιλιά
Οι περιπέτειες βγαίνουν καμιά φορά σε καλό και στη συγκεκριμένη συνταγή
Διαγραφήτο αποτέλεσμα δικαίωσε την επιμονή μου.
Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου
Πολλά φιλιά
Even if lots of things went wrong while baking these buns, they turned out great nonetheless! Beautiful and ever so tempting...
ΑπάντησηΔιαγραφήCheers,
Rosa
Ιndeed Rosa, thank you so much.
ΔιαγραφήKisses
Πώς να μην τις πιννάρω τέτοιες φοβερές φωτογραφίες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνυπομονώ να φτιάξω και να δοκιμάσω αυτήν την σοκολατο-μαρμελάδα, όπως και τα μπριοσάκια φυσικά!
Αχ αυτή η Deb.. πάντα δίκιο έχει τελικά!
λαχταριστά τα μπριοσάκια σου!!! χαλάλι η λαχτάρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφή