For English scroll down
Για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες όταν υποτροπιάζω, θα φτιάχνω μόνο μπισκότα, cheesecake ή μόνο κέικ. Πριν από 3 χρόνια περίπου τους είχα τρελάνει όλους με τα cheesecake. Κάθε 3-4 μέρες έφτιαχνα και από ένα και τους ανάγκαζα φυσικά να δοκιμάζουν για να μου πουν τη γνώμη τους (αυτό θυμίζει λίγο kikitchen) ώσπου δεν άντεξαν άλλο και με απείλησαν να σταματήσω με αυτά τα #*>? cheesecake! Και σταμάτησα. Για λίγο.
Στα κέικ τώρα, τα προτιμώ με κάτι που να τα συμπληρώνει γευστικά βρε παιδί μου, είτε αυτό είναι κάποιο φρούτο, ένα ξινούτσικο γλάσο, ανακατεμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα ή όποιο υλικό μπορώ να φανταστώ και να βρω στην αγορά. Υλικά που να προσθέτουν τέλος πάντων κάποιο ενδιαφέρον, μια σπιρτάδα στο απλό βαρετό κέικ. Έτσι πήρα αυτή τη συνταγή με γιαούρτι, που φτιάχνει η μαμά μου εδώ και χρόνια, πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού, αντικατέστησα τη μαργαρίνη με λάδι και φυσικά πρόσθεσα πολλά φρούτα.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα δαμάσκηνα αλλά μπορείτε να το φτιάξετε με όποιο φρούτο εσείς θέλετε. Είναι ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο κέικ που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση του, με όποιο φρούτο κι αν διαλέξετε να το φτιάξετε. Nα θυμάστε ότι όσο πιο νόστιμα είναι τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο γευστικό θα γίνει το κέικ σας.
για ένα τετράγωνο ταψί 26x26 εκ.
Για το κέικ:
6 μέτρια αυγά
350 γρ. ζάχαρη
130 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
200 γρ. γιαούρτι
1 κιλό δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι & στη μέση
2-3 κ.σ. ζάχαρη για τα φρούτα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 26x26 εκ. με λαδόκολλα και απλώνουμε λίγο βούτυρο. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αυξηθούν σε όγκο, για 12 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μισό γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι και το λάδι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο χτύπημα!
Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και τοποθετούμε από επάνω τα δαμάσκηνα κοντά το ένα στο άλλο. Πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι ένα δοκιμαστικό καλαμάκι βγει στεγνό από το ζυμάρι. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια με τη βοήθεια της λαδόκολλα το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
in English
Cake is one of my favorite desserts. Ηaving a look at my posts until now I see that I have made just a few, specifically only three. It is essential to fix this tragic mistake and I begin now.
From time to time I have several obsessions with some ingredients or even worse on a specific type of sweet and I make it again and again. For several weeks or months when I relapsed, I will make only biscuits, cheesecake or just cakes. 3 years ago my friends and my family almost go crazy with cheesecakes.
I prefer cakes with something that complement the flavor, whether is a fruit, a sour/sweet glaze, mixed nuts, chocolate or whatever I can imagine and find in the market. Ingredients to add after all an interesting touch, a spark in plain boring cake. So I took this recipe with yogurt that my mom makes for years, added a little lemon zest, replaced the margarine with olive oil and of course I added a lot of fruit.
This time I used plums but you can choose any fruit you want. Remember that the most tasty and good quality are the fruit you use, more delicious will be your cake. It is a delicious, easy and quick cake that will reward you with flavor with any fruit you choose to make it.
Plum Cake with Greek Yogurt
for square baking pan 26x26 cm.
For the Cake:
6 eggs
1 3/4 cups (350 gr.) granulated sugar
130 gr. light olive oil or vegetable oil
3 1/5 cups (450 gr.) self raising flour
3 teaspoons finely grated lemon zest
200 gr. greek yogurt
4 1/4 pound (1 kg) plums, halved and pitted
2-3 tbsp sugar for fruit
caster sugar, for dusting
Preheat oven to 355 degrees. Butter an 10x10 inch cake pan and line bottom with a parchment. Using an electric mixer on high speed, beat sugar and eggs until light and fluffy about 12 minutes. With mixer on low, beat in 1/2 the yogurt, until incorporated; and lemon zest. Beat in 1/2 the flour, then the remaining yogurt and oil. Add remaining flour; mix just until combined.
Spread batter into pan and smooth top with a knife. Arrange the plums on top close to each other and sprinkle with 3 tbsp sugar. Bake until cake is golden, about 50 minutes; and a cake tester inserted in center comes out clean. Leave it for 15 minutes in pan and then with the help of parchment remove from pan and let it cool completely. Dust with confectioners' sugar before serving.
Εσύ είσαι δικιά μου!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κέικ είναι τα αγαπημένα μου.
Είναι πολύ ωραίο να παίρνεις μια μαμαδίστηκη κλασική συνταγή επιτυχίας και να την εκσυγχρονίζεις με τον δικό σου τρόπο. Και ειδικά όταν την παρουσιάζεις με τόσο καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
Θα το φάω το κομμάτι μου. Δεν θα πω όχι Μίνα!!!!! Αντιθέτως θα σου ζητήσω κι άλλο.
Ε, ψιτ... και μη χάνεσαι...
Αργησες πάλι να φανείς.
Φιλιά κορίτσι!!!!
Έχεις δίκιο, χάθηκα πάλι, πρέπει να το προσέξω αυτό!
ΔιαγραφήΒλέπω ότι τα γευστικά μας γούστα ταιριάζουν όλο και περισσότερο,
πρέπει να οργανώσουμε από κοινού ένα brunch με τις αγαπημένες μας γεύσεις!
Πολλά φιλάκια
εεεε...κι εγώ θέλω brunch!!!
ΔιαγραφήΥπέροχο κέικ και υπέροχες φωτογραφίες, όπως πάντα!!
Φιλιά!
Φυσικά και θα είσαι στο brunch, Peps, γίνεται χωρίς εσένα;
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ.
Φιλιά
... για brunch έως αργά το βράδυ... ήρθα απρόσκλητη μα δεν με νοιάζει, εσείς ως ευγενείς θα με καλέσετε... :P
ΔιαγραφήΑυτό το κέικ το είδα και δοκίμαζα στη Γερμανία , επιτέλους βρήκα τη συνταγή εδώ. Ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΌταν σε ξαναπιάσει αυτό το κόλλημα με το cheesecake, μπορείς να με φωνάξεις;;; Δεν θα διαμαρτυρηθώ ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν τω μεταξύ, θα φάω ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το υπέροχο κέικ! Νοστιμότατο δείχνει και μου αρέσει που έχεις βάλει φρούτο μέσα, το κάνει πιο ιδιαίτερο!
Φιλιά!
Φυσικά, αφού είσαι τόσο πρόθυμη να δοκιμάζεις θα το εκμεταλλευτώ!
ΔιαγραφήΣτο ψυγείο έχω ήδη 3 πακέτα philadelphia, οπότε προετοιμάσου!
Μπορείς να φας και δύο, είναι μικρά κομμάτια.
Φιλιά
Εγώ πάλι νομίζω ότι μπορώ να τρέφομαι αποκλειστικά με κέικ και μπισκότα! Και ένα τέτοιο κέικ μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αγαπημένο μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφος δηλ. στο έγκλημα! Δεν μου ακούγεται καθόλου περίεργο, και για να ακριβολογώ στο μακρινό παρελθόν πρέπει όντως να πέρασα 2-3 μέρες τρώγοντας μόνο μπισκότα!
ΔιαγραφήΕμένα αυτό το κόλλημα με τα cheesecakes να μην λέει να μου φύγει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν πρόκειται για cheesecake, νομίζω ότι μπορώ να φτιάξω ένα σωρό διαφορετικές παραλλαγές του!
Οσο για το λαχταριστό κεκάκι σου, τι απλό?? Σούπερ το βρίσκω!!
Και μπορούμε να το φτιάξουμε με ένα σωρό διαφορετικά φρούτα, αν και με τα δαμάσκηνα δείχνει πολύ όμορφο!
Φιλιά!
Εγώ να δεις, πρέπει να έχω μαζέψει στην κυριολεξία
Διαγραφήεκατοντάδες συνταγές για cheesecakes!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Έλενα.
Φιλιά
Ακόμα και το απλό, ας το πούμε "βαρετό" κέικ είναι κλασικό, πολυαγαπημένο έδεσμα για μένα. Τα φρούτα που του έβαλες, το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι θα το κάνουν ελαφρύ, αρωματικό και νόστιμο! Το τέλειο συνοδευτικό για απογευματινό τσάι. Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα ταξιδεύουν το μυαλό και κάνουν το στομάχι να γουργουρίζει επικίνδυνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναμφίβολα, ακόμα και το πιο απλό κέικ είναι η καλύτερη συνοδεία
Διαγραφήγια τον καφέ. Καφές για μένα γιατί τσάι δεν πίνω.
Σε ευχαριστώ Dark
τηλεπάθεια είχαμε σήμερα!!! χιχιχιχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτές οι συνταγές που το απλό το κάνουν ξεχωριστό μου αρέσουν πολύ!!
τα δαμάσκηνα πολύ καλή επιλογή! ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα!
φιλιά πολλά!!
Είδες σύμπτωση; Και δεν χρειάστηκε καν να συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας!
ΔιαγραφήΤα δαμάσκηνα ήταν πραγματικά ιδανική επιλογή.
Πολλά φιλιά
Cakes are one of my favorite treats too! I love ones with fresh fruit, especially plums.
ΑπάντησηΔιαγραφήIt seems that a lot of people like cakes! Τhey are really great.
ΔιαγραφήΑπλό αλλά με κάτι ιδιαίτερο: φρουτάκια μέσα στη ζύμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραίο κεικ και τρώγεται ακόμα πιο ευχάριστα με τα δαμάσκηνα.
Να υποθέσω πως αρχίζει το ''κόλλημα'' με τα κεικ τώρα? χιχι..
Καλό βράδυ
Xα! και εγώ αυτό υποψιάζομαι Μarion, πλησιάζει επικίνδυνα!
ΔιαγραφήΦιλιά
και γω φαν των κεικ ειμαι!! φοβερος συνδυασμος δαμασκηνο με γιαουρτι
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαζευτήκαμε πολλοί φαν τελικά! Είναι από αυτούς που σου αρέσουν;
ΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με την Αναστασία και θα σε παρακαλέσω και εγώ να με έχεις στα υπόψη σου την επόμενη φορά που θα φτιάχνεις cheesecakes κάθε 2-3 μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου είμαι ευγνώμων!
Το κεκάκι σούπερ! Ανάλαφρο, φρουτένιο και με την τσαχπινιά του λεμονιού.
Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου που παίζουν με το φως!
Φιλιά
Φαίνεται τελικά πως είναι πολλοί οι φανατικοί οπαδοί των cheesecakes!
ΔιαγραφήΑν δεν ήσουντόσο μακριά θα σου έστελνα 1-2 κομματάκια. Πρέπει να φτιάξω
σύντομα ένα cheesecake, μου ανοίξατε την όρεξη με τόση συζήτηση για αυτά!
Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!
Πολλά φιλιά
Μπορεί να αγαπούν πολλοί τα cheesecakes, αλλά νομίζω ότι ακόμα περισσότεροι αγαπούν τα κέικς! Είναι ένα βολικό και ελαφρύ γλυκό με άπειρες παραλλαγές. Ένα κέικ με δαμάσκηνα όσο απλό και αν είναι, είναι σίγουρα πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα.
Συμφωνώ, και εγώ ξαφνιάστικα με τους τόσους φανατικούς οπαδούς των cheesecakes!
ΔιαγραφήΤα νόστιμα δαμάσκηνα κάνουν τη διαφορά.
Καλό μήνα Ειρήνη
Καλημέα και καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη λατρεία τα κέικς... θα μπορούσα να τρώω συνέχεια κέικς! Μήπως στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν Αγγλίδα! :)
Το κέικ σου φαίνεται τέλειοοοοο!!!! Με το δαμάσκηνο μέσα απογειώνεται και γίνεται εμμονή!!!
Φιλιά!
Καλό μήνα Κική. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
Διαγραφήόντως τα νόστιμα γλυκά γίνονται εμμονή!
Φιλιά
mookies μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήακριβως το ιδιο παθαινω και γω(τι ζωδιο εισαι?!?!!! :p ).Εγω ενα καλοκαιρι ειχα κολλησει με την ταρτα φραουλα.Ε το τι ταρτα εφαγαν οι "δοκιμαστες" δε λεγεται.Το παθαινω ομως και με τραγουδια,μπορει δηλαδη να κολλησω ανα διαστηματα με ενα τραγουδι και να το ακουσω 1500 φορες!Επισης και γω εχω μια αγαπη προς τα κεικ παρα σε καποιο αλλο γλυκο-γλυκο!Το δαμασκηνατο κεικ σου φαινεται τοσο δελεαστικο,φτιαχνω καφε...στειλε ενα κομματι Please!!
Πολυ καλα εκανες και "αναγκαζες" τους δοκιμαστες σου,ετσι πρεπει,στην πιεση,αχαχα!!!
φιλια πολλα και thank you thank you για την αναφορα!!!
*****οι φωτος σου ειναι σουπερ!!!!!!!!
Γεια σου Kikitchen, είμαι καρκίνος και ΦΥΣΙΚΑ με πιάνει κόλλημα με τα τραγούδια! Είμαι ικανή να βάλω να ακούσω το ίδιο τραγούδι 15 φορές στη σειρά, μέχρι να αφήσω το CD να προχωρήσει και στα επόμενα τραγούδια!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, θα σου έστελνα δυό κομμάτια αν ήσουν κοντά, όχι βέβαια από αυτό το κέικ, έχει τελειώσει προ πολλού.
Εσύ καλά τους έστρωσες τους δικούς σου, εγώ δυσκολεύομαι.
Πολλά φιλιά
Πολύ ομορφο!
ΑπάντησηΔιαγραφήεε όχι και "ένα απλό κέικ"! εμένα μια χαρά ιδιαίτερο μου φαίνεται το κεκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ξύσμα πρέπει να δίνει απίστευτο άρωμα και τα δαμάσκηνα σε συνδυασμό με το γιαούρτι φαντάζομαι το κάνουν φοβερά ζουμερό. Άκρως επιτυχημένες μου φαίνονται οι παρεμβάσεις στο κλασσικό κεικ της μαμάς λοιπόν!
Πολύ ωραίες οι φωτό σου και ζωντανές! Φαντάζομαι πόσο ζουμερό έγινε με τα δαμάσκηνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήDeliciously simple! This cake looks really tempting.
ΑπάντησηΔιαγραφήCheers,
Rosa
Tελειο κεικ , θα το φτιαξω και μου αρεσαν και ολες οι συνταγες σου και οι φβτογραφιες σου, καλη χρονια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ, ελπίζω να σου αρέσει,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή χρονιά!