Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα απλό κέικ με δαμάσκηνα - Α Simple Plum Cake with Greek Yogurt



For English scroll down

Τα κέικ είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στις μέχρι τώρα αναρτήσεις μου βλέπω ότι έχω φτιάξει πολύ λίγα, και συγκεκριμένα μόνο τρία. Πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσω αυτό το τραγικό λάθος και αρχίζω από τώρα, δηλ. πριν από 2 εβδομάδες που έφτιαξα το κέικ αλλά σύμφωνα με τον "μπλογκοχρόνο" θα το θεωρήσουμε τώρα. Κατά διαστήματα με πιάνουν διάφορες εμμονές με κάποια υλικά ή ακόμα χειρότερα με ένα συγκεκριμένο είδος γλυκού και τα φτιάχνω συνέχεια, ξανά και ξανά. 
Για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες όταν υποτροπιάζω, θα φτιάχνω μόνο μπισκότα, cheesecake ή μόνο κέικ.  Πριν από 3 χρόνια περίπου τους είχα τρελάνει όλους με τα cheesecake. Κάθε 3-4 μέρες έφτιαχνα και από ένα και τους ανάγκαζα φυσικά να δοκιμάζουν για να μου πουν τη γνώμη τους (αυτό θυμίζει λίγο kikitchen) ώσπου δεν άντεξαν άλλο και με απείλησαν να σταματήσω με αυτά τα #*>? cheesecake! Και σταμάτησα. Για λίγο.

Στα κέικ τώρα, τα προτιμώ με κάτι που να τα συμπληρώνει γευστικά βρε παιδί μου, είτε αυτό είναι κάποιο φρούτο, ένα ξινούτσικο γλάσο, ανακατεμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα ή όποιο υλικό μπορώ να φανταστώ και να βρω στην αγορά. Υλικά που να προσθέτουν τέλος πάντων κάποιο ενδιαφέρον, μια σπιρτάδα στο απλό βαρετό κέικ. Έτσι πήρα αυτή τη συνταγή με γιαούρτι, που φτιάχνει η μαμά μου εδώ και χρόνια, πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού, αντικατέστησα τη μαργαρίνη με λάδι και φυσικά πρόσθεσα πολλά φρούτα.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα δαμάσκηνα αλλά μπορείτε να το φτιάξετε με όποιο φρούτο εσείς θέλετε. Είναι ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο κέικ που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση του, με όποιο φρούτο κι αν διαλέξετε να το φτιάξετε. Nα θυμάστε ότι όσο πιο νόστιμα είναι τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο γευστικό θα γίνει το κέικ σας.




Κέικ με Δαμάσκηνα και Γιαούρτι
για ένα τετράγωνο ταψί 26x26 εκ.


        Για το κέικ:
        6 μέτρια αυγά
        350 γρ. ζάχαρη
        130 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
        450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
        3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
        200 γρ. γιαούρτι
        1 κιλό δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι & στη μέση

        2-3 κ.σ. ζάχαρη για τα φρούτα
        ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 26x26 εκ. με λαδόκολλα και απλώνουμε λίγο βούτυρο. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αυξηθούν σε όγκο, για 12 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μισό γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι και το λάδι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε  μέχρι μόλις να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο χτύπημα!


Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και τοποθετούμε από επάνω τα δαμάσκηνα κοντά το ένα στο άλλο. Πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι ένα δοκιμαστικό καλαμάκι βγει στεγνό από το ζυμάρι. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια με τη βοήθεια της λαδόκολλα το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.




in English

Cake is one of my favorite desserts. Ηaving a look at my posts until now I see that I have made just a few, specifically only three. It is essential to fix this tragic mistake and I begin now.
From time to time I have several obsessions with some ingredients or even worse on a specific type of sweet and I make it again and again. For several weeks or months when I relapsed, I will make only biscuits, cheesecake or just cakes. 3 years ago my friends and my family almost go crazy with cheesecakes.

I prefer cakes with something that complement the flavor, whether is a fruit, a sour/sweet glaze, mixed nuts, chocolate or whatever I can imagine and find in the market. Ingredients to add after all an interesting touch, a spark in plain boring cake. So I took this recipe with yogurt that  my mom makes for years, added a little lemon zest, replaced the margarine with olive oil and of course I added a lot of fruit. 

This time I used plums but you can choose any fruit you want. Remember that the most tasty and good quality are the fruit you use, more delicious will be your cake. It is a delicious, easy and quick cake that will reward you with flavor with any fruit you choose to make it.



Plum Cake with Greek Yogurt
for square baking pan 26x26 cm.
 


        For the Cake:
        6 eggs
        1 3/4 cups (350 gr.) granulated sugar
        130 gr. light olive oil or vegetable oil  

        3 1/5 cups (450 gr.) self raising flour
        3 teaspoons finely grated lemon zest 
        200 gr. greek yogurt   
        4 1/4 pound (1 kg) plums, halved and pitted

        2-3 tbsp sugar for fruit 
       
caster sugar, for dusting



Preheat oven to 355 degrees. Butter an 10x10 inch cake pan and line bottom with a parchment. Using an electric mixer on high speed, beat sugar and eggs until light and fluffy about 12 minutes. With mixer on low, beat in 1/2 the yogurt, until incorporated; and  lemon zest. Beat in 1/2 the flour, then the remaining yogurt and oil. Add remaining flour; mix just until combined.
Spread batter into pan and smooth top with a knife. Arrange the plums on top close to each other and sprinkle with
3 tbsp sugar. Bake until cake is golden, about 50 minutes; and a cake tester inserted in center comes out clean. Leave it for 15 minutes in pan and then with the help of parchment remove from  pan and let it cool completely. Dust with confectioners' sugar before serving.