Ναι ξέρω, είναι λίγο εκτός εποχής ένα κέικ με χουρμάδες και με τόσο πολύ σοκολάτα. Προς υπεράσπισή μου όμως, το έφτιαξα για το Πάσχα και πολύ απλά δεν μπορούσα να περιμένω 4-5 μήνες για να το μοιραστώ μαζί σας. Ο καιρός αποφάσισε να συμμαχήσει μαζί μου και να μου προσφέρει μερικές μέρες δροσιάς, έτσι για να έχω μια καλή δικαιολογία για να αναρτήσω αυτή τη συνταγή.
Γιατί αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσετε. Την έχω φτιάξει πολλές φορές και είναι και αυτή από τη Μάρθα Στιούαρτ. Πάλι από Μάρθα Στιούαρτ θα μου πείτε! Ε, λοιπόν ναι, πάλι. Γιατί ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια συνταγή που θα σε ενθουσιάσει, θα την φτιάξεις χωρίς καμία δυσκολία και όταν δοκιμάσεις το γλυκό, θα το λατρέψεις; Πάρα πολύ, πιστέψτε με.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα ένα κέικ με κεράσια, πολλά υποσχόμενο, πρωτότυπο και από ένα φαινομενικά αξιόπιστο blog. Τα αποτελέσματα δεν αξίζουν ούτε να τα δείτε ούτε να τα δοκιμάσετε, γιατί κατέληξα με ένα κέικ βαρετό που με απογοήτευσε από την ώρα κιόλας που το έφτιαχνα.
Έτσι ανάμεσα στους πειραματισμούς και τις δοκιμές, θα βλέπετε και κάποιες εγγυημένες συνταγές που έχω φτιάξει πολλές φορές είναι πεντανόστιμες και αξίζει να τις φτιάξετε.
Πάμε λοιπόν για τη συνταγή και για την απόλυτα "αντικειμενική" μου άποψη, στο τέλος.
For English scroll down
Κέικ Σοκολάτας με Χουρμάδες και Γλάσο Καραμελωμένης Σοκολάτας
προσαρμοσμένο με μικρές αλλαγές από Μάρθα Στιούαρτ
Για το κέικ
- 230 γρ. νερό
- 330 γρ. χουρμάδες Medjool * χωρίς κουκούτσι, συν 4 για γαρνίρισμα
- 100 γρ. ψιλοκ. χουρμάδες Medjool *
- 3 κ.σ. κονιάκ + 1 κ.σ. ρούμι
- 2 κ.σ ισχυρό αρωματικό καφέ (όχι νες καφέ)
- 4 κ.σ. σκόνη κακάο
- 200 γρ. αλεύρι
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα **
- 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. σκούρη καφέ ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 110 γρ. σοκολάτα 66% ψιλοκομμένη
Για το γλάσο
- 50 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. νερό
- πρέζα αλάτι
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. σοκολάτα 66% ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. μπράντι ή ρούμι
* δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και με αποξηραμένους χουρμάδες (πολύ μικρότερο κόστος) αφού έτσι και αλλιώς μουλιάζουν στο νερό. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί το βάρος γιατί οι αποξηραμένοι χουρμάδες απορροφούν πολύ περισσότερα υγρά.
** μπορείτε να βάλετε και περισσότερο αν θέλετε, εγώ την επόμενη φορά θα την αυξήσω σε 1 1/2 κ.γ.
Φτιάξτε το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα 21 εκ. στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μια λαδόκολλα (αφήνοντας να εξέχει μερικά εκατοστά από το ταψί).
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και σε ένα πυρίμαχο μπολ ανακατεύουμε τους χουρμάδες, το κονιάκ, τον καφέ, και 2 κ.σ. κακάο. Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Πολτοποιούμαι το μείγμα με τους κρύους χουρμάδες σε ένα πολυμίξερ ή ένα μπλέντερ (πρέπει να έχετε περίπου 2 1/2 φλιτζάνια) και αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, και 2 κουταλιές της σούπας κακάο.
Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο και τη σκούρη καφέ ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη (το μείγμα θα μοιάζει κομμένο). Στους χουρμάδες-πουρέ προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε το αλεύρι στο μείγμα των αυγών σε 2 προσθήκες, εναλλάξ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και τη σοκολάτα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί, και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί επάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από άκρη του ταψιού, για να χαλαρώσει το κέικ και το αναποδογυρίζουμε επάνω σε μια σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, το ξαναγυρίζουμε με την σωστή πλευρά κάτω και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Φτιάξτε το γλάσο:
Βάζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, το νερό, και το αλάτι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού βράσουν για 3 λεπτά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο. Ανακατεύουμε το κονιάκ και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πήξει, 15 με 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το γλάσο επάνω στο κέικ, αφήνοντας κάποια ποσότητα να τρέξει στα πλαϊνά. Γαρνίρουμε με τους κομμένους στη μέση χουρμάδες και απολαμβάνουμε!
Το κέικ αυτό είναι πολύ καλύτερο την επόμενη μέρα, γι΄αυτό προτείνω να το φτιάξετε την προηγούμενη από αυτή που πρόκειται να το καταναλώσετε. Δεν έχει σημασία αν δεν σας αρέσουν οι χουρμάδες, η διακριτική τους γεύση συμβάλει κυρίως στην γήινη γλύκα αυτού του κέικ και στο ζουμερό, υγρό εσωτερικό του. Δεν είναι ένα κέικ που θα σας καταπλήξει από την πρώτη μπουκιά, αλλά τρώγοντας θα διαπιστώσετε ότι απλώς δεν θέλετε να σταματήσετε, ότι κάθε κουταλιά είναι πιο νόστιμη από την προηγούμενη!
Σε αντίθεση, το γλάσο το ερωτεύτηκα από την πρώτη μπουκιά και όταν τελείωσα το κομμάτι μου ο έρωτας είχε μετατραπεί σε αιώνια αγάπη. Δεν υπερβάλω (ίσως λίγο), είναι το πιο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΓΛΑΣΟ που έχω δοκιμάσει ποτέ! Η μαύρη ζάχαρη στο σιρόπι δίνει μοναδική καραμελένια γεύση και το μπράντι απλώς το καθιστά ακαταμάχητο. Το χρησιμοποίησα σε ένα αδιάφορο σοκολατένιο κέικ (έτοιμο) και κυριολεκτικά απογείωσε τη γεύση του. Θα με θυμηθείτε είναι μοναδικό!
in English
The cake is much better the next day. No matter if you don't like dates, the discreet taste mainly contributed to the earthy sweetness of this cake and juicy, moist inside. This isn't a cake that will amaze you from the first bite, but when you start eating you will find that simply don't want to stop!
Instead, fell in love the glaze at first bite and at the end turned into eternal love. Not exaggerate (maybe a little) is the most Fantastic Glaze I have ever tasted! Brown sugar syrup gives unique caramel flavor and brandy just makes it irresistible.
Chocolate-Date Cake with Chocolate Sticky Toffee Glaze
adapted with few changes from Martha Stewart
For the Cake
- 230 gr. (about 1 cup) water
- 330 gr. (11,6 ounces) whole Medjool * dates, pitted, plus 4 more, pitted and halved, for garnish
- 100 gr. (3,6 ounces) chopped Medjool * dates
- 3 tablespoons brandy + 1 tablespoon rum
- 2 tablespoons strong-brewed coffee
- 4 tablespoons unsweetened Dutch-process cocoa powder
- 200 gr (1 1/2 cups) all-purpose flour
- 3/4 teaspoon salt
- 1 teaspoon ground cinnamon **
- 130 gr. (9 tablespoons) unsalted butter, room temperature, plus more for pan
- 120 gr. (4,3 ounces)) packed dark-brown sugar
- 3 large eggs
- 1 teaspoons baking soda
- 110 gr. (5 ounces) bittersweet chocolate (66% cacao), coarsely chopped
For the Glaze
- 50 gr. (3 1/2 tablespoons) unsalted butter
- 60 gr. (full 1/4 cup) packed dark-brown sugar
- 1 tablespoon water
- Pinch of salt
- 80 gr. (1/3 cup) milk cream
- 100 gr. (3,6 ounces) bittersweet chocolate (66% cacao), finely chopped
- 2 tablespoons brandy
* i haven΄t tried yet, but I believe this recipe can be made with dried dates (much cheaper) since anyway soaked in water. But we must adjust the weight because the dried dates absorb much more liquid.
** you can put more if you like, next time I will increase to 1 1/2 tsp.
Make the cake:
Preheat oven to 180 C (350 F) degrees. Butter a 21 cm (8,3 or 9 inch) round cake pan. Line with parchment, and butter parchment. Bring water to a boil in a saucepan. Meanwhile, combine dates, brandy, coffee, and 2 tablespoons cocoa in a heatproof bowl. Stir in boiling water. Let cool, stirring occasionally. Puree cooled date mixture in a food processor (you should have about 2 1/2 cups). Place puree in a large bowl.
Whisk flour, salt, cinnamon, and remaining 2 tablespoons cocoa in a bowl. Beat butter and dark-brown sugar with a mixer on medium speed until fluffy. Add eggs, one at a time, beating after each addition (batter will look curdled). Stir baking soda into reserved uncovered date puree. On low speed, beat flour mixture into egg mixture in 2 additions, alternating with the date mixture. Beat in chocolate and chopped dates. Transfer batter to prepared pan, and smooth top.
Bake until a toothpick inserted into center of cake comes out clean, about 1 hour. Let cool in pan on a wire rack for 30 minutes. Run a knife around edge of pan to loosen, and invert cake onto rack. Remove parchment, turn cake right side up, and let cool completely. (Cake can be wrapped in plastic and stored at room temperature for up to 2 days.)
Make the glaze:
Bring butter, dark-brown sugar, water, and salt to a boil in a saucepan over medium-low heat, stirring occasionally. Boil 3 minutes. Remove from heat. Whisk in cream. Add chocolate, and whisk until smooth. Whisk in brandy. Let cool until thickened, 15 to 20 minutes.
Place cake on stand and pour glaze over top, letting some drip down sides. Garnish with halved dates.
Πω πω φαίνεται super! Καλά έκανες και δεν περίμενες να φτάσει χειμώνας για να το ποστάρεις! Μια ομορφιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να το δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο! Δε Νομίζω να με επηρέαζε η εποχή για να δοκιμάσω κάτι τόσο θελκτικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Σίγουρα. Αλλά δεν είναι και για τις μεγάλες ζέστες.
ΔιαγραφήΦιλιά
Ααααααααααααα!! Υπέροχοι είναι οι χουρμάδες και τους λατρεύω με σοκολάτα!!! Καλά έκανες που δεν περίμενες τον χειμώνα για να μας κεράσεις αυτό το κολασμένο γλυκό! Είναι τέλειο όπως και οι φωτό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σ΄ευχαριστώ Kiki, είναι πραγματικά υπέροχος συνδυασμός, δεν μπορούσα να περιμένω.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Τι μας κάνεις? Τι μας κάνεις????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ας είναι καλοκαίρι, κι ας είναι εκτός εποχής... το κέικ σου το αγάπησα πολύ!
Όντως, χουρμάδες δεν τρώω, αλλά κεικ με χουρμάδες έχω φάει και είναι εξαιρετικό. Αρα έχεις δίκιο σε ότι λες.
Για το γλάσο κρατάω όλο σου τον ενθουσιασμό και υπόσχομαι να το δοκιμάσω άμεσα σε κάποιο μου κέικ.
Οι φωτογραφίες σου είναι αριστουργήματα!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα!
Σ΄ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή
Διαγραφήκαι εγώ το αγάπησα πολύ (καλό!), είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα μου.
Το γλάσο να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε, θα το λατρέψεις!
Φιλιά.
Σε χαιρετώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈπαθα πλάκα με τις φωτογραφίες σου,τύφλα να έχουν τα ξένα μπλογκς.
Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια σε ότι κάνεις :)..Όλγα
Σ΄ευχαριστώ πολύ Όλγα,
Διαγραφήγια τα καλά σου λόγια και για την επίσκεψή σου στο blog μου.
Λαχταριστή συνταγή και μόνο από τις φωτογραφίες, ειδικά η τελευταία!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστή και χορταστική!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ Gina
Συγνώμη....αλλά έχω μείνει με το γλάσο καραμελωμένης σοκολάτας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣα ψεύτικο φαίνεται.....τόσο τέλεια που το έχεις απλώσει και στέκεται τόσο ωραία στα πλάγια!!!
Φοβερή φωτογράφιση!!!...άντε ....παω να διαβάσω και τη συνταγή!!!!!
Συμφωνω με την προλαλησασσα.
ΔιαγραφήΚαι το ωραίο είναι ότι δεν έκανα καμία προσπάθεια για να φαίνεται όμορφο (ανησυχούσα και εγώ για αυτό πριν τη φωτογράφιση). Το σπρώχνεις λίγο στα πλαϊνά και αυτό κυλάει απαλά και σταματάει εκεί που θα του πεις!
ΔιαγραφήΤο τέλειο γλάσο, απίστευτη γεύση και πολύ εύκολο να το χειριστείς στο στόλισμα ενός κέικ.
Φιλιά, κορίτσια
Δεν έχω δομιμάσει χουρμάδες σκέτους, αλλά ούτε σε κεικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι είναι ωραίο φαίνεται απο τις φωτογραφίες.
Τα υλικά που έβαλες σίγουρα το κάνουν πεντανόστιμο. Το γλάσο κόλαση .
Ωραίες φωτογραφίες :)
Φιλιά
Σ΄ευχαριστώ πολύ Marion
ΔιαγραφήΓίνεται κάθε φορά πολύ νόστιμο.
Φιλιά
Φαίνεται φοβερό! Και έχω αδυναμία στους χουρμάδες, το θεωρώ βέβαιο ότι θα μου αρέσει το κεκάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό απόγευμα!
Σίγουρα, αφού σου αρέσουν και οι χουρμάδες
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά Έλενα
Λαχταριστώ κέικ και το γλάσο είναι φανταστικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας κι έρχομαι πρώτη φορά στο υπέροχο μπλογκοσπιτάκι σου είπα να μην έρθω με άδεια χέρια!!! Με χαρά σου προσφέρω ένα βραβειάκι, πέρασε από το
http://aromakouzinas.blogspot.gr/ να το παραλάβεις!
Καλό μεσημέρι!
Καλώς ήρθες Silena,
Διαγραφήσ΄ευχαριστώ πολύ για το δώρο σου θα περάσω σύντομα να το παραλάβω.
Λατρεύω τους χουρμάδες και μόνο που βλέπω αυτό το υπερθέαμα μου τρέχουν τα σάλια!Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ Lenia
ΔιαγραφήΜίνα μου όπως ξέρεις, για μένα η σοκολάτα είναι παντός καιρού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριττό να σου πω ότι κόντεψα να λιποθυμήσω βλέποντας την πρώτη φωτογραφία με αυτό το τόσο πλούσιο γλάσο!
Φαίνεται εξαιρετικό το κέικ σου και από τον ενθουσιασμό σου καταλαβαίνω ότι είναι κιόλας!
Νομίζω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χουρμάδες! Είδα όμως να συνοδεύονται από τόσο ωραία υλικά στο κέικ που δεν υπάρχει περίπτωση να μου γλιτώσουν!
Φιλιά!
Επειδή ξέρω Ερμιόνη πόσο στενή σχέση έχεις με τη σοκολάτα, πιστεύω ότι αυτό το κέικ θα σου αρέσει πολύ. Τους χουρμάδες μην τους φοβάσαι, έχουν τόσο διακριτική και γήινη γεύση που ταιριάζουν με τα περισσότερα γλυκά. Στις αραβικές χώρες γ΄αυτό το λόγο χρησιμοποιούν τους χουρμάδες ή πάστα χουρμάδων ως φυσικό γλυκαντικό. Αν πρόσεξες το κέικ έχει σχετικά μικρή ποσότητα ζάχαρης. Ναι, όπως κατάλαβες είμαι φανατική οπαδός.
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια.
To ίδιο έχω πάθει με την Μάρθα. Και τα γλάσα της. Για εμένα το απόλυτο είναι αυτό του κέικ με γλυκοκολοκύθα που έχω ανεβάσει. Αλλά επειδή και το δικό σου πείθει με την πρώτη ματιά, υπόσχομαι να το δοκιμάσω ΑΜΕΣΑ. Όσο για την παρουσίαση δεν έχω λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ αυτή η Μάρθα, όσο και αν δεν το θέλεις ξαναγυρνάς σε αυτήν!
ΔιαγραφήΝαι θυμάμαι το γλάσο που λες, με το καφέ βούτυρο, είναι προγραμματισμένο να το δοκιμάσω σύντομα.
Δεν έχω φτιάξει, ούτε καν διαβάσει καμία συνταγή της κυρα-Μάρθας. Πάντως είναι γεγονός πως οι χουρμάδες πάνε με τη σοκολάτα/τον καφέ και φυσικά με το ρούμι ή το κονιάκ. Αυτός ο χουρμοδο-πολτός λοιπόν θα κάνει το κέικ νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλάσο σοκολάτας θα "καραμελίζει" απ' ό,τι κατάλαβα! Τέλεια!
Καλά έκανες και το ανέβασες τώρα, δεν έχουν εποχή τέτοια κέικ!
Αυτό σκέφτηκα και εγώ Dark, και το ανέβασα τελικά.
ΔιαγραφήΌσο για την κυρα-Μάρθα μπορεί να μην την πολυσυμπαθώ, αλλά πολλά από τα γλυκά της είναι ένα κι ένα.
Μου φαίνεται δεν έχεις καταλάβει ακόμα. Για εμάς που στο αίμα μας κυλάε ...σιρόπι, όπως έγραψα σήμερα και στο blog μου, ζούμε για κάτι τέτοια κέικ. Όλες τις εποχές, και στους 42C. Τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρίστε, τέτοια είναι η ταραχή και η συγκίνησή μου στη θέαση του κέικ, που δεν ξέρω τι γράφω νυχτιάτικα. Τρέχει σιρόπι στις φλέβες μου αντί για αίμα, αυτό εννοώ. :)
ΔιαγραφήΈχεις δίκιο, το ξεχνάω συνεχώς, μάλλον σκέφτομαι αυτούς που δεν είναι εθισμένοι στη ζάχαρη!
ΔιαγραφήΦιλιά
Es un pastel espectacular tengo que ir urgente a tu casa es muy irresistible muy hermoso,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤhank you sο much Rosita.
ΔιαγραφήKisses
This cake looks absolutely lovely Mina. I love how the thick icing is falling down around the cake. Beautiful! We have delicious dates here in Australia - I just wish I was a better baker and I might try making this cake :)
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Lisa! Was delicious as well.
ΔιαγραφήI don't think you're not good baker, just like experiment and sometimes don't have satisfactory results. This happens to everyone. They just don't say anything.
A splendid cake and great combination! It looks ever so luscious and tempting. Perfect with a good cup of coffee.
ΑπάντησηΔιαγραφήCheers,
Rosa
Thanks Rosa. It's really great with a cup of coffee.
ΔιαγραφήΧριστός και Παναγία! Αλληθώρισα η γυναίκα! Τι τέλειο πράγμα είναι τούτο;;;; Εννοείται ότι το θέλω! Και φυσικά δεν το θεωρώ καθόλου εκτός εποχής! Η σοκολάτα είναι παντός καιρού... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Απ΄ότι φαίνεται συμφωνούν πολλοί μαζί σου. Και εγώ φυσικά!
ΔιαγραφήΦιλιά
Υπέροχο γλυκό τοσοοοο λαχταριστό, εξαιρετικές φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Mookies.
Σ΄ευχαριστώ πολύ Ρούλα
ΔιαγραφήΦιλιά
πρωτη φορα βλεπω κατι τετοιο! Χουρμαδες η μαμα μου παντα αγοραζει τις αρεσουν πολυ και γενικα τους τρωμες αποξηραμενους. Θα της πω να δοκιμασει αυτο το κεικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια,
Αναστασια
Θα αρέσει πολύ στη μαμά σου Αναστασία, να το δοκιμάσει.
ΔιαγραφήΦιλιά
Εκπληκτικές λήψεις για αυτό το εξαιρετικό κέικ με το απίστευτο γλάσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω σε ποιο από όλα να εστιάσω.
Μ΄αρέσουν και τα τρία εξίσου αλλά το γλάσο πήρε λίγη μεγαλύτερη θέση στην καρδιά μου.
mookies έσκισες!
Z.
Σ΄ευχαριστώ πολύ Ζαμπία,
Διαγραφήη καρδιά σου διάλεξε σωστά. το γλάσο είναι εξαιρετικό!
Φιλιά
Mookies μου με ξετρέλανες! Ότι πρέπει συνταγή για το χειμωνιάτικο Σάντον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φωτογραφίες!!!! Οι φωτογραφίες είναι θεϊκές! Και ξέρω ότι δεν είναι απατηλές... Το κέικ είναι εξαιρετικό!
Θα μου στείλεις ένα κομμάτι να σου στείλω μια λεοπάρδαλη?
Φιλάκια
Ένα κομμάτι; Ένα κοντέινερ θα σου στείλω! Κανόνισε το εσύ και θα σε προμηθεύω με γλυκά για τον επόμενο χρόνο, καθημερινά!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Αγγελική, και μην ξεχνιόμαστε
πολλά φιλιά στη Ν. Αφρική
Έτοιμη η λεοπάρδαλη! Έλα να δεις αν σ' αρέσει!
ΔιαγραφήΦιλιά από την Αφρική!!!!
Κλείνω εισιτήρια!
ΔιαγραφήI love dates whether as a snack or worked into baked goods. SO yummy! The glaze looks great too - so shiny!
ΑπάντησηΔιαγραφήI love dates too, and the glaze is really wonderful, my favorite!
ΔιαγραφήΦανταστικόοοοοοο, δεν έχω λόγια!!!Οι λήψεις φοβερές!!!Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Σ΄ευχαριστώ πολύ Ελένη
ΔιαγραφήΦιλιά
Μήπως είσαι εδώ κοντά,Μαρούσι,τι απίστευτο γλυκάκι είναι αυτό? Αχ!!!! μπράβο σου κορίτσι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χουρμάδες είναι πράγματι πολύ νόστιμοι μέσα σε κέικ. Φαίνεται υπέροχο και άκρως λαχταριστό κι ας μην είναι καλοκαιρινό. Το γλάσο σου φοβερό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μπει κανα δυο φορές με σκοπό να αφήσω σχόλιο, βλέπω τις φωτογραφίες, τρέχουν τα σάλια (μπαίνω λάθος ώρα, που με πιάνει η λιγούρα για σοκολάτα βλέπεις) και το κλεινω με σκοπό να μπω άλλη ώρα. Η χρήση χουρμάδων με προβληματίζει καιρό (αν "ακούγονται" ή όχι) αλλά με καθησύχασε το σχετικό σου σχόλιο. Είμαι γνωστή σοκολατομανής στην πιάτσα, άρα μ'αρεσει, ιδίως το σιροπάκι θα το θέλα σε ένα ποτηράκι με καλαμάκι απο δίπλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελουμε νεα συνταγη!!!!! Εγινε φαν και η μαμα μου τωρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια,
Αναστασια
Φαντασμαγορικό να το πω,υπερπαραγωγή να το πω..λίγο θα είναι!χωρίς αστεία είναι απίστευτο σε εκτέλεση και μοναδικά εξαιρετικό το food presentation!!Συγχαρητήρια κοπέλα μου!!απίστευτη ανάρτηση έκανες!!πολλά φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΡΩΩ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΟ ΚΕΙΚ ΣΟΥ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;
ΔΕ ΜΑΣ ΛΥΠΑΣΑΙ;
ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΜΟΛΙΣ ΜΠΟΡΕΣΩ!!!!!!
ΕΙΣΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ε;
ΩΡΑΙΑ!!!!
ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!
Έχω κάνει ένα απίστευτο οφθαλμόλουτρο με γλάσσο σοκολάτας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι χουρμαδάκια από πάνω... εμένα το αγαπημένο μου αυτού του κέικ
είναι η υγρασία του από μέσα, φαίνεται θεικό !!
Μπήκε ήδη στη λίστα :)
Φιλιά!
Δεν υπάρχει αυτό το πόστ.... Νομίζω ότι πάχυνα μόνο που το διάβαζα...Θεϊκή συνταγή, καταπληκτικές φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ομορφο ποστ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημιουργια σου ξεπερναει τα ορια της σκοκολατομανιας!
Εξαιρετικο γλυκο!
This cake sounds very flavourful and moist with its chocolate topping.
ΑπάντησηΔιαγραφήXαίρομαι, κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα καινούριο αξιόλογο food blog, έστω και αργοπορημένα. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που χάνεσαι. Ακόμη περισσότερο χαίρομαι όταν ανακαλύπτω ότι ο blogger είναι θεσσαλονικιός κι επιπλέον γραφίστας. Φαίνεται ότι μοιραζόμαστε τα ίδια πάθη!!! Πολλά φιλιά, Νανά.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήέπεσα πάνω στη συνταγή σου κάνοντας έρευνα για τους χουρμάδες και ομολογώ πως έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό!!! πολύ δελεαστική!!!! μπράβο!
btw πολύ ωραίο το μπλογκ σου!
Προσοχή με τους συμβατικούς χουρμάδες διότι στο 99% των περιπτώσεων τους βάζουν σιρόπι γλυκόζης ή/και σορβικό κάλιο ή σορβικό οξύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλύτερη επιλογή είναι οι ανεπεξέργαστοι χουρμάδες ή οι χουρμάδες medjool (γνωστοί και ως βασιλικοί)
Και εγώ τους medjool χρησιμοποίησα εδώ αλλά η τιμή τους είναι είναι αποτρεπτική! Τα 12 ευρώ το κιλό τα σκέφτεσαι πολύ καλά πριν τα δώσεις στην εποχή της κρίσης.
ΔιαγραφήΠοιους χουρμάδες εννοείς του φρέσκους ή τους αποξηραμένος;
Χθες αγόρασα χουρμάδες Medjool με 10ευρώ το κιλό (Σκλαβενίτης στο μετρό Πανόρμου και από ότι έχω ακούσει αντίστοιχες τιμές έχει και ο ΑΒ).
Διαγραφή2ευρώ φθηνότερα, σχεδόν 20%, νομίζω ότι είναι σημαντική διαφορά.
Επιπλέον, εξαρτάται και με τι το συγκρίνεις :
όταν τους συγκρίνω με τους απλούς, συμβατικούς χουρμάδες που κοστίζουν 4 έως 8 ευρώ, ναι είναι ακριβότεροι.
Ωστόσο, όταν τους συγκρίνω με αμύγδαλα και κάσιους (αυτά είναι τα άλλα δυο τακτικά σνακ που χρησιμοποιώ), τότε είναι οικονομική επιλογή.
Εξαρτάται την προοπτική που χρησιμοποιείς.
Τώρα σχετικά με το ερώτημα σου εάν εννοώ φρέσκους ή αποξηραμένους, νομίζω ότι θα σε βοηθήσει το σχόλιο που είχα κάνει σε αυτό το άρθρο : http://www.news.gr/ygeia/to-soma-moy/article/201479/oi-hoyrmades-farmako-kata-toy-karkinoy.html
Από τα ΑΒ τα αγόρασα 12 ευρώ.
ΔιαγραφήΤην προηγούμενη εβδομάδα αγόρασα αμύγδαλα με 12 ευρώ το κιλό (αν θυμάμαι καλά) και έχεις δίκιο, διαπίστωσα για ακόμη μια φορά πόσο πανάκριβοι είναι οι ξηροί καρποί τα τελευταία χρόνια.
Σε ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες.
Να είσαι καλά !
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με τις τιμές έχεις δίκιο. Τα αμύγδαλα πριν 1 ή 2 χρόνια τα έβρισκα 9€. Τώρα είναι 12€ έως 15€, δηλαδή 33% έως 66% πάνω.
Και αναρωτιέμαι τι θα συμβεί, όταν η νέα διαστροφή που έχουν βάλει τα τρόφιμα στο χρηματιστήριο, έρθει και στην απέναντ πλευρά του ατλαντικού.
Και κάτι ακόμα:
κάποια στιγμή σου συστήνω, ανεπιφύλακτα, να δοκιμάσεις τα ωμοφαγικά γλυκά !
Είναι εξαιρετικά.
Τα ξεκίνησα πριν 2 χρόνια και πλέον χρησιμοποιώ μόνο αυτά.
Εκτός από ιδιαίτερα νόστιμα, είναι και ιδιαίτερα θρεπτικά !
Τρως γλυκό χωρίς ενοχές και χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου