Είθισται τα blog μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στις μεγάλες γιορτές να δημοσιεύουν συνταγές με υλικά και "εδέσματα" που συνηθίζονται στις εκάστοτε γιορτές.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τσουρέκια για το Πάσχα. Δεν θα έδινα και μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνήθεια αλλά έλα που μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια με γέμιση! Καθώς η μαμά ετοιμάζει με επιτυχία κάθε χρόνο τα κλασικά τσουρέκια για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να μειώσω τον ανταγωνισμό στην οικογένεια έφτιαξα γεμιστά με πάστα αμυγδάλου.
Στις φωτογραφίες, όπως βλέπετε, έβαλα και μερικά κλαδιά με πασχαλιές γιατί όχι μόνο ταιριάζουν με συνταγές αυτής τις περιόδου όπως υποδηλώνει και το όνομα, αλλά έχουν και φανταστικό χρώμα.
Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη αν θέλετε. Με τη ζέστη βέβαια που έχει, πιο πολύ με καλοκαίρι μοιάζει αυτή η άνοιξη.
για ένα τσουρέκι
Για το τσουρέκι
480 γρ. αλεύρι
90 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο μαλακό
15 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φάκελο ξερή
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
70-90 γρ. γάλα ή νερό, χλιαρό
1 αβγό
1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας ή 1/2 βανίλια ή 2 κ.σ. ζάχαρη βανίλια
Για τη γέμιση αμυγδάλου
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μικρό
6 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κ.σ. ρούμι
125 γρ. σκόνη αμυγδάλου
60 γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα)
1/2 αυγό + 1 κ.γ. νερό για επάλειψη
νιφάδες αμυγδάλου
Οδηγίες για το τσουρέκι
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. γάλα, χλιαρό. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι, μαζί και τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το εργαλείο ζυμώματος, σε χαμηλή ταχύτητα (1,5-2) για 3 λεπτά περίπου. Αυξάνουμε τη ταχύτητα (4-5) και χτυπάμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε μία φορά για να πάει παντού το λάδι. Καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο μήκους περίπου 25 εκ. Απλώνουμε τη γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα και κλείνουμε προσεκτικά και καλά (πασπαλίζοντας την άκρη με λίγο νερό), για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Περιστρέφουμε τα δύο κομμάτια ζύμης μεταξύ τους και κλείνουμε τις δύο άκρες σχηματίζοντας ένα κύκλο.
Βάζουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα. Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 C. Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με το κρύο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τις νυφάδες αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Η συγκεκριμένη θυσία αποδείχθηκε πεντανόστιμη! Το τσουρέκι νόστιμο, αν και θα ήθελε 2-3 λεπτά λιγότερο ψήσιμο γιατί οριακά δεν έγινε στεγνό και η γέμιση αμυγδάλου μοσχομυριστή και υγρή σαν πάστα, έδωσε στο τσουρέκι μια εκλεπτυσμένη νότα.Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου που έβαλα (αντί για αμύγδαλο) ήταν μια πετυχημένη επιλογή της στιγμής.
Ma ti yperoxo xroma pou exoun oi pasxalies!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήOlo aroma kai xroma einai oi fotografies sou!!!!!
To tsoureki sou afrato kai sigoura poli nostimo kai poli diaforetiko me ti gemisi amygdalou!!!!
Kalo Pasxa sou efxomai!
Kalimera!
Καλησπέρα Peps
ΔιαγραφήΓι΄αυτό τις έβαλα, για το χρώμα και το άρωμά τους, εσείς βέβαια δεν τις μυρίζεται αλλά όσο φωτογράφιζα μου έφτιαχνε τη διάθεση η μυρωδιά τους.
Aν σου αρέσει η αμυγδαλόπαστα, θα το λατρέψεις.
Καλό Πάσχα να έχεις
Μα πως να διαβάσω τη συνταγή όταν βλέπω αυτές τις εκπληκτικές φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά έκανες και έβαλες τις πασχαλιές. Τις μυρίζω μέχρι εδώ...
Πάντως το τσουρέκι είναι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα δει. Το αμύγδαλο του πάει πολύ και εμένα προσωπικά είναι αδυναμία μου.
Καλό Πάσχα!! Σε φιλώ!!
Είναι η ιδανική εποχή για τις πασχαλιές. Αφού το αμύγδαλο είναι η αδυναμία σου, σίγουρα θα σου αρέσει πολύ αυτή η γέμιση.
ΔιαγραφήΦιλιά, καλό Πάσχα
Κι εμενα μου αρεσουν τα γεμιστα μπριος και βεβαια δε περιοριζομαι στο Πασχα για να τα απολαυσουμε στην οικογενεια! Πολυ ιδιαιτερη η γεμιση με το μαρτζιπαν, πρεπει να την δοκιμασω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις φωτογραφιες δεν βρισκω λογια : απλα υπεροχες!
Καλο Πασχα!
Το Πάσχα είναι μια καλή δικαιολογία για να φτιάξεις πολλά και διαφορετικά.
ΔιαγραφήΕμένα μου αρέσει πολύ το marzipan και έδεσε όμορφα με το τσουρέκι.
Σ΄ευχαριστώ και καλό Πάσχα.
Πως μ'αρέσουν τα τσουρέκια! Αποφεύγω να τα φτιάχνω γιατί μετά τα τρώω σε χρόνο dt! Αυτά όμως φαίνονται τόσο λαχταριστά... αχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓίνανε όμορφα και νόστιμα και το καταναλώσαμε και εμείς αμέσως.
ΔιαγραφήΩραία τσουρέκια και η πάστα αμυγδάλου πρωτότυπη προσθήκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο εκχύλισμα πικραμύγδαλου σίγουρα απογείωσε τη γεύση του.
Η πασχαλιά υπέροχη και σε χρώμα και σε άρωμα. Φανταστικές οι φωτογραφίες σου.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, να περάσεις καλά.
Φιλιά
Πραγματικά το πικραμύγδαλο δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στη γέμιση.
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ και καλή Ανάσταση.
Φιλιά
Επιτέλους ένα τσουρέκι διαφορετικό από τα άλλα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σπίτι κατέφθασαν τσουρέκια και κουλούρια από μαμά και πεθερά σε τεράστιες ποσότητες .... τα συνηθισμένα με την κλασσική συνταγή. Δε λέω θα τα φάμε και θα γλείφουμε και τα δάχτυλα μας ... αλλά θα μας άρεσε και το κάτι διαφορετικό :)
Καλό Πάσχα σου εύχομαι και καλές γιορτινές μέρες να περάσεις!
Καλοδεχούμενα όλα τα κεράσματα, αλλά μερικές φορές θέλεις και κάτι πιο εξωτικό!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά Στέλλα και να έχεις ένα όμορφο Πάσχα.
Ήξερα το "κλασικό" πια τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, αλλά και η αμυγδαλογέμιση που έφτιαξες φαίνεται σούπερ, πλούσια και ό,τι πρέπει για ένα απολαυστικό πασχαλινό τσουρέκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο (αν έμεινε τίποτα τώρα που σου γράφω :) και να περάσετε όμορφα εύχομαι!
Δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλό Πάσχα.
Μου άνοιξες την όρεξη με το απίστευτο τσουρέκι σου και πλησιάζει και η ώρα του απογευματινού καφέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεμάτες ανοιξιάτικη διάθεση οι φωτογραφίες σου Μίνα!
Το τσουρέκι αξιοζήλευτο, τόσο σε εμφάνιση αλλά και σε γεύση!
Πολύ διαφορετικό με τη συγκεκριμένη γέμιση!
Φιλιά πολλά και καλό Πάσχα!
Είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσει τον απογευματινό σου καφέ.
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη
Πολλά φιλιά και καλή Ανάσταση.
Αφράτα αφράτα και πολύ νόστιμα δείχνουν τα ξεχωριστά τσουρέκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα, καλή Ανάσταση, να περάσεις πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Καλό Πάσχα και σε σένα Έλενα
ΔιαγραφήΦιλιά
Πολυ ομορφες φωτογραφιες. Η Πασχαλιες εχουν τοσο ομορφο χρωμα... κριμα που ο καιρος παει προς καλοκαιρι και δεν φχαριστηθηκαμε Ανοιξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι δεν θα συνεχίσει έτσι ο καιρός.
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση.
Μιαμμμ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα τσουρέκια σου, πολύ αφράτα φαίνονται.
Πανέμορφες και οι φώτο.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, να περάσεις όμορφα.
Φιλιά.
Σ΄ευχαριστώ Ρούλα
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και σε εσένα
Συγχαρητήρια!! Τι χρώμα είναι αυτό! Καταπληκτικό. Μέχρι εδώ μύρισαν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι υπέροχες οι πασχαλιές;
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ Άντα, καλό Πάσχα
Εξαιρετική η συνταγή σου,και του χρόνου να είσαι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ, καλό Πάσχα
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα! Σίγουρα μοσχομύρισε το σπίτι! Και του χρόνου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα :)
Πιο πολύ μοσχομύρισε από τις πασχαλιές παρά από το τσουρέκι!
ΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ, καλό Πάσχα
That bread is simply beautiful! I love it! And the almond filling sounds wonderful!
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you Laura, truly the almond filling was very tasty.
ΔιαγραφήΤι μου κάνεις τώρα, με τα τσουρέκια! Ήθελα πολύ να κάνω αλλά βαρέθηκα, τώρα το μετανιώνω, και ξέρεις εδώ που είμαι δεν έχει τέτοια πράματα. Έχει κάτι ψωμιά γλυκά που μοιάζουν οπτικά, αλλά καμία σχέση στη γεύση! Αχ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταη λοιπόν και καλό σας Πάσχα !!
Δοκιμάζεις του χρόνου. Σου στέλνω νοερά ένα τσουρέκι για να ξεχαστείς!
ΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Lyriel.
Mina your tsoureki looks so beautiful. I love how fresh and soft it looks. Tastes so lovely warm and fresh out the oven. I love butter on mine. I have never made one of my own before, and I wanted to tonight but I have a bad cold and I don't want to cough on the dough! I will make it tomorrow if I feel better and will use your recipe. The almond stuffing sounds amazing. Thank you and have a lovely Greek Easter!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks Lisa, truly τsoureki were soft and very tasty. You have to make your own is not difficult, but first you need to feel better, to have the appetite to eat some.
ΔιαγραφήI hope you get well soon, and have a happy Greek Easter.
Delicioso brioche y muy lindo se ve muy suave ..las hermosas golosinas de pascua son maravillosas te deseo una gran fiesta ....feliz Pascua griega,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you so much for your wishes Rosita.
Διαγραφήkisses
Χρόνια Πολλά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρότι δεν τρελαίνομαι πολύ για σκέτα τσουρέκια, τα γεμιστά όπως το δικό σου μου αρέσουν ιδιαίτερα (και με λίγο σοκολατίτσα, έιμαι γραφική το ξέρω).
Υπέροχες και οι πασχαλιές σου, φέτος δεν είδα liveμ , ούτε μύρισα, ούτε μία, δεν ξέρω τι εχει γίνει.
Άντε και του χρόνου!
Θα σου ετοιμάσω ένα με σοκολάτα για αργότερα.
ΔιαγραφήΈχουμε πασχαλιές στον κήπο, οπότε βρήκα εύκολα.
Χρόνια πολλά και του χρόνου!
Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφα, εκπληκτικά όμορφα και το τσουρέκι, κι η πασχαλιά, κι οι φωτογραφίες!
Γεια σου mookies. :)
Z.
Σ΄ευχαριστώ πολύ Ζαμπία. Και του χρόνου, φιλιά.
ΔιαγραφήA beautiful brioche! It looks ever so delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήCheers,
Rosa
Glad you liked it Rosa. Thank you for visiting.
ΔιαγραφήΚαταπληκτικές φωτογραφίες! Πραγματικά έργα τέχνης!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ πολύ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!!! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου έχω ένα βραβειάκι, πέρνα μια βολτίτσα από το blog μου!!!
http://roulita82.blogspot.gr/
Φιλάκια.
Καλησπέρα, σε επέλεξα για το βραβείο υπέροχου blog, πέρασε από το blogoσπιτάκι μου να το πάρεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!!!Χρόνια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειοοοοοοοοοο!!!Και οι φωτογραφίες φανταστικές, μπράβο σου!!!
Φιλιά!
Χριστέ μου ομορφιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήLooks so delicious! Congratulations!
ΑπάντησηΔιαγραφήThis looks so delicious! I've never made a brioche before, but this definitely looks like something I would love to have with a cup of coffee!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήBάζουμε αλεύρι για τσουρέκια, όσο πιο δυνατό το αλεύρι τόσο πιο αφράτα
Διαγραφήτα τσουρέκια. Καλή ερώτηση, έπρεπε να το γράφω στις οδηγίες (το προσθέσω τώρα).
Καλή επιτυχία αν το φτιάξεις!