Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Basler-Brunsli ή ελβετικές μπουκιές


Όπως φαίνεται η Ελβετία λατρεύει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Τυχαία εμφανίστηκαν μπροστά μου συνταγές για Brunsli όταν έψαχνα κάτι άλλο στο διαδίκτυο και θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να τα φτιάξω. Tα μικρά μπισκότα της μιάς μπουκιάς φαίνονταν υπέροχα με την κρυσταλλική ζάχαρη στην άκρη τους.

Τα βρήκα σε διάφορα μεγέθη, μικρά, μεγάλα, λεπτά, χοντρά, αλλά τα πιο χαριτωμένα ήταν αυτά που διάλεξα να κάνω. Σοκολατένιες μπουκιές με αμύγδαλο και μπαχαρικά, τι θα μπορούσε να πάει στραβά



Basler ή Brunsli
περίπου 60 cookies

    125 γρ. σοκολάτα 70% κακάο
    200 γρ. ζάχαρη
    250 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
    40 γρ. σκόνη κακάο
    2 ασπράδια αυγών
    2 πρέζες κανέλα
    2 πρέζες γαρύφαλλα
    3 κ.σ. Kirsch
    1 πρέζα αλάτι
    3 κ.σ. αλεύρι

κρυσταλλική ζάχαρη για τα καλούπια-κόπτες 




Oδηγίες
Κόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε να λιώσει πάνω από μπεν μαρί, ανακατεύοντας τακτικά.
Χτυπάμε ελαφρά τα ασπράδια αυγών και ανακατεύουμε καλά με τα αλεσμένα αμύγδαλα τη ζάχαρη το κακάο και τα μπαχαρικά. Στο τέλος προσθέστε την λιωμένη σοκολάτα και 3 γενναιόδωρες κουταλιές Kirsch (μπράντι με βύσσινα) και ζυμώνουμε για λίγο.

Χρειάζεται λίγη υπομονή, έως ότου όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί μεταξύ τους. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό και κολλώδες. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο, τοποθετούμε τη ζύμη μεταξύ 2 σελοφάν και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ.

Κόβουμε σε διάφορα σχήματα διαμέτρου 2 εκ. Τους κόπτες τους βουτάμε κάθε φορά στη ζάχαρη πριν από την κοπή, ώστε να έχουμε ωραίες, ζαχαρένιες άκρες. Τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και αφήνουμε τα Brunsli να στεγνώσουν όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 12 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C και ψήνουμε τα Brunsli στη μέση του φούρνου για 6-8 λεπτά. Θα πρέπει να είναι τραγανά στο εξωτερικό, με ένα μάλλον μαλακό και λαστιχωτό πυρήνα (τα ψήνουμε λίγο περισσότερο, αν προτιμάμε να είναι όλο τραγανό).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές βάζο μπισκότων. 


 
Εντάξει τίποτα δεν πήγε στραβά, είχα δίκιο. Το όμορφο περίγραμμα με την ζάχαρη όμως δεν κατάφερα να το κάνω. Βουτούσα τους κόπτες στη ζάχαρη ξανά και ξανά, ύγρανα το περίγραμμά τους, έριχνα λίγη ζάχαρη από πάνω, έκοβα προσεκτικά, δοκίμασα δεκαπέντε διαφορετικούς τρόπους αλλά τίποτα, το περίγραμμα αρνιόταν να γίνει.

Έτσι άρχισα να τα βουτάω περιμετρικά στη ζάχαρη. Δεν έγινα τόσο όμορφα όπως στις φώτο που είδα αλλά παρόλο το παίδεμα βγήκαν συμπαθητικά.
Δεν ξετρελάθηκα με την γεύση τους, δεν έγιναν τα νέα αγαπημένα μου μπισκότα, είχαν λίγο βαριά γεύση. Δεν είχα Kirsch και έτσι έβαλα σπιτικό ποτό βύσσινο, μάλλον αποτυχημένη επιλογή. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε με Kirsch.




2 σχόλια: