For English scroll down
Όταν τα είδα πρώτη φορά αυτά τα πιτάκια ήμουν σίγουρη ότι θα τα λατρέψω, σχεδόν μπορούσα να τα γευτώ! Είναι ακριβώς το είδος της τηγανίτας που θα μπορούσε να έχει φτιάξει η γιαγιά μου. Από όταν ήμουν μικρή άλλωστε μας έφτιαχνε συχνά τηγανητά πιτάκια με σκέτο ζυμάρι και τηγανίτες με αυγά και φρέσκα κρεμμυδάκια. Αν ενώσεις τις δυο συνταγές της γιαγιάς έχεις αυτές τις κινέζικες τηγανίτες. Κινέζικες; Ναι, κινέζικες... μου φάνηκε απίστευτο πως μια συνταγή από μια χώρα τόσο μακρινή όσο η Κίνα, με τόσο διαφορετική κουζίνα και κουλτούρα, έχει τόσα κοινά με την κουζίνα της μικρασιάτισας γιαγιάς μου.
Αν εξαιρέσεις το σησαμέλαιο που χρησιμοποιεί η αρχική συνταγή και το αντικαταστήσεις με ελαιόλαδο θα ορκιζόμουν ότι είναι ελληνική παραδοσιακή συνταγή.
Είναι από τις συνταγές που θα γίνει από τις αγαπημένες όλης της οικογένειας, τουλάχιστον έγινε για εμάς. Κάποια στιγμή στο μέλλον θέλω να τη φτιάξω και με σησαμέλαιο για να δοκιμάσω και τη "κινέζικη" έκδοση της συνταγής. Καθώς όμως αυτό το σησαμέλαιο έχει αρκετά έντονη γεύση, είμαι λίγο διστακτική. Αρκετές φορές ξεκίνησα για την original συνταγή αλλά την τελευταία στιγμή έκανα πίσω, κι αν δεν μας αρέσει καθόλου να πάει χαμένη όλη η παρτίδα; Δοκιμαστικά ένα πιτάκι την επόμενη φορά και βλέπουμε.
Τηγανίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια
προσαρμοσμένη από serious eats. Γίνονται 4 πιτάκια
Για τις τηγανίτες:
260 γρ. (2 φλ.) αλεύρι + επιπλέον για το άνοιγμα
1 φλ. βραστό νερό
1 κ.γ. αλάτι
1/4 φλ. ψημένο σησαμέλαιο (χρησιμοποίησα ελαιόλαδο)
2 φλ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια - μόνο το πράσινο
Για το μαγείρεμα:
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι. Αν δεν δέσει η ζύμη (εξαρτάται πάντα από το αλεύρι) προσθέστε μια κουταλιά της σούπας κάθε φορά μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο και σχηματίζουμε μια μπάλα. Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα ή μπορούμε να την αφήσουμε για όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια, σχηματίζουμε μπάλες, και αφήνουμε στην άκρη. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι κάθε μπάλας σε ένα δίσκο διαμέτρου 20 εκ. Με ένα πινέλο απλώνουμε λίγο λάδι (ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο) στην επιφάνεια της ζύμης, τυλίγουμε το δίσκο σε ρολό και το ξανατυλίγουμε δημιουργώντας ένα σπιράλ.
Πατάμε το ζυμάρι ελαφρά με το χέρι και στη συνέχεια ανοίγουμε πάλι σε δίσκο διαμέτρου 20 εκ. Απλώνουμε ξανά λίγο λάδι, σκορπίζουμε 1/2 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια και τυλίγουμε ξανά σε ρολό και στη συνέχεια σε σπιράλ.
Πατάμε ξανά το ζυμάρι με το χέρι και ανοίγουμε σε δίσκο διαμέτρου 17εκ. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μπάλες ζυμαριού επαναλαμβάνοντας τα προηγούμενα βήματα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 20 εκατοστών, ή σε ένα τηγάνι από κασσίτερο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει και προσεκτικά τοποθετούμε το πιτάκι. Μαγειρεύουμε από αυτή τη πλευρά για 2-3 λεπτά, κουνώντας ελαφρά το τηγάνι κατά διαστήματα, μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει. Προσεκτικά γυρίζουμε με μια σπάτουλα να ψηθεί και η δεύτερη πλευρά για 2-3 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε το πιτάκι από το τηγάνι και το αφήνουμε για λίγα λεπτά σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το επιπλέον λάδι. Βάζουμε αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Το αλάτι το βάζω από την αρχή στο αλεύρι όταν ζυμώνω. Δοκίμασα τη πρώτη φορά που τα έφτιαξα να το βάλω μετά που βγήκαν από το τηγάνι αλλά δεν μου άρεσε, το γευόσουν ή υπερβολικά ή καθόλου.
- Σ' εμένα 3/4 του φλιτζανιού νερό ήταν αρκετό για να γίνει η ζύμη όπως πρέπει, αν εσείς νομίζεται ότι χρειάζεται κι άλλο νερό (εξαρτάται πάντα από το αλεύρι) προσθέστε πολύ προσεκτικά λίγο κάθε φορά. Η μισή ώρα ξεκούρασης είναι απολύτως απαραίτητη (όπως και για κάθε ζυμάρι) για να μπορείς στη συνέχεια να χειριστείς εύκολα τη ζύμη.
in English
When I first saw these pancakes was sure I would love them, could almost taste them! It just the kind of pancake that could have made my grandmother. When I was a kid she used to make for us, fried plain dough and pancakes with eggs and spring onions. With these two recipes from my grandmother is like having the Chinese pancakes. Chinese? Yes, Chinese ... seemed incredible that a prescription from a country as far away as China, with such diverse cuisine and culture, has much in common with the "Politiki" cuisine (developed by the Greeks living in Constantinople and the coast of Turkey before the first world war and before the persecution of the Greeks from Turkey) of my grandmother.
If exceptions sesame oil from the original recipe and replace it with olive oil will swear that it is a traditional Greek recipe.
Scallion Pancakes
adapted from serious eats. Makes 4 pancakes
For the Pancakes:
2 cups all-purpose flour, + extra for dusting
1 cup boiling water
1 κ.γ. αλάτι
Up to 1/4 cup fine olive oil (sesame oil in original recipe)
2 cups thinly sliced scallion greens
To Cook:
1/4 cup vegetable oil
Kosher salt
Place flour in bowl of food processor (see note). With processor running, slowly drizzle in about 3/4 of boiling water. Process for 15 seconds. If dough does not come together and ride around the blade, drizzle in more water a tablespoon at a time until it just comes together. Transfer to a floured work surface and knead a few times to form a smooth ball. Transfer to a bowl, cover with a damp towel or plastic wrap, and allow to rest for 30 minutes at room temperature, or up to overnight in the fridge.
Divide dough into four even pieces and roll each into a smooth ball. Working one ball at a time, roll out into a disk roughly 20 cm in diameter on a lightly floured surface. Using a pastry brush, paint a very thin layer of olive or sesame oil over the top of the disk. Roll disk up like a jelly roll, then twist roll into a tight spiral, tucking the end underneath. Flatten gently with your hand, then re-roll into an 8-inch disk.
Paint with another layer olive or sesame oil, sprinkle with 1/2 cup scallions, and roll up like a jelly roll again. Twist into a spiral, flatten gently, and re-roll into a 17 cm disk. Repeat steps two and three with remaining pancakes.
Heat oil in an 8-inch nonstick or cast-iron over medium-high heat until shimmering and carefully slip pancake into the hot oil. Cook, shaking the pan gently until first side is an even golden brown, about 2 minutes. Carefully flip with a spatula or tongs (be careful not to splash the oil), and continue to cook, shaking pan gently, until second side is even golden brown, about 2 minutes longer. Transfer to a paper towel-lined plate to drain. Season with salt, cut into 6 wedges. Serve immediately with sauce for dipping. Repeat with remaining 3 pancakes.
NOTES
- I put salt in the flour from the beginning when knead. I don' t like the taste of seasoning after you fry the pancakes, is too much or not at all.
- To me 3/4 cup of water was enough to make the dough as it should, if you think you need more water (always depends on the flour) add a little at a time. The half hour of resting is absolutely necessary (as with any dough) to handle the dough easily.
Έχω χαζέψει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πιτάκια είναι αυτά!!! Απλά και πεντανόστιμα...είμαι σίγουρη!
Το φρέσκο κρεμμυδάκι θα τους πηγαίνει πολύ!!!!!!!!!!!!
Οι φωτογραφίες σου άψογες, όπως πάντα, και αυτές της εκτέλεσης...τέλειες!!!!
Μόνο 4 είπες οτι βγαίνουν???? Θα φτιάξω μια δόση για πάρτη μου!
Μπράβο!
Είναι πολύ νόστιμα Peps, αν σου αρέσουν αυτού του είδους τα πιτάκια,
Διαγραφήνα τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε.
Εγώ συνήθως φτιάχνω 2 δόσεις, και αν περισσέψουν τρώγονται μια χαρά και χλιαρά και κρύα.
Σ΄ευχαριστώ γλυκιά μου.
Φιλιά
Τέλεια Μίνα!! Τέλεια!!
ΔιαγραφήΜόλις τα φάγαμε για πρωινό!!!
Μπράβο σου!!!!
Σοβαρά; Τις έφτιαξες κιόλας βρε θηρίο;
ΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σου άρεσαν τόσο πολύ!
Έτσι τα φτιάχνει και η πρώην συγκάτοικος μου, που κατάγεται από Taiwan! Για τις δόσεις και τα περισσεύματα που λες, η συγκεκριμένη ζύμη διατηρείται ωραιότατα και στην κατάψυξη για ώρες ανάγκης. Σε 20 λεπτά το πολύ είναι έτοιμα. Μας είχαν σώσει σε καταστάσεις εξεταστικής ουκ ολίγες φορές! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης να τα φτιάξεις οπωσδήποτε με σησαμέλαιο, μη το φοβάσαι. Δίνει φοβερό άρωμα και γεύση πολύ πιο ανάλαφρη από το ελαιόλαδο.
Φιλιά!
Χαίρομαι που ο τρόπος αυτός θυμίζει το παραδοσιακό! Έχεις δίκιο, δεν το σκέφτηκα πριν, θα βάλω καμιά παρτίδα στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης.
ΔιαγραφήΣίγουρα θα φτιάξω και με σησαμέλαιο θέλω να το δοκιμάσω. Την επόμενη φορά τα μισά θα γίνουν με σησαμέλαιο και θα σου πω πως μου φάνηκαν.
Φιλιά
Αυτή η υπέροχη διαφάνεια πόσο μου άρεσε; Πίστεψα ότι ήταν με ρυζάλευρο, με παρέσυρε βλέπεις ο "κινέζικος" τίτλος σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ναι, οι λαοί όταν ανακάλυψαν το σιτάρι, το νερό και τη φωτιά φτιάξανε τα ίδια ακριβώς πράγματα, από κτήσεως οικουμένης!
Καταπληκτικές τηγανίτες, που τις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο οι άψογες φωτογραφίες σου!
Φτιάχνω πανκέικς με ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι μέσα και είναι νόστιμα,οπότε μπορώ να ονειρευτώ και τις δικές σου τηγανίτες!
Φιλιά γλυκιά μου Μίνα!
Ζ.
ΔιαγραφήΑυτή τη υπέροχη διαφάνεια τη δίνει στη ζύμη το βραστό νερό αλλά τη κάνει συγχρόνως αρκετά ευαίσθητη.
Ναι, το ξέρω αλλά παρόλα αυτά δεν παύει να με εκπλήσσει όταν το συναντάω σήμερα!
Ακόμα μια υπέροχη ιδέα το φρέσκο κρεμμυδάκι στα πανκέικς.
Πολλά φιλιά Ζαμπία μου
These look so perfectly flaky and golden brown. I'm sure I'd be addicted after one bite!
ΑπάντησηΔιαγραφήBe very careful Laura, you will definitely addicted to these!
Διαγραφήkisses
Αυτές οι 4 δεν φτάνουν ούτε για μένα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή14 θα ήταν ένα .... λογικό νούμερο χα χα χαα!
Άψογες οι τηγανίτες σου, πιστεύω ότι και το σησαμέλαιο θα ταίριαζε όμορφα, εγώ θα το τολμήσω και θα σου πω αποτέλεσμα!
Φιλιά!
Είναι λίγες αλλά χορταστικές!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ τες με σησαμέλαιο και πες μου εντυπώσεις.
Την επόμενη φορά και εγώ έτσι θα τις φτιάξω.
Φιλιά
Τις έχω δει από χθες από το κινητό και μόλις τώρα κάθησα σε υπολογιστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω λυσσάξει που δεν είχα τη δυνατότητα να σου πω πόσο πολύ μου άρεσαν στα πάντα τους όμως.
Στη διαδικασία παρασκευής τους, στο πόσο ιδιαίτερες είναι, το πόσο λεπτές (σχεδόν διάφανες), το ότι τρελαίνομαι για κρεμμυδάκι φρέσκο και κλείνοντας να πω για τις τέλειες, μα τέλειες φωτογραφίες σου!!!!!!!!
Είναι από τις πιο δυνατές σου αναρτήσεις!
Μου αρέσουν πάρα μα πάρα πολύ!
Μπράβο βρε Μίνα!
Σε ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου, κοκκίνισα από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Αλήθεια!
ΔιαγραφήΔεν είσαι και κοντά να σου στείλω μια παρτίδα! Δεν έχω λόγια, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τόσο ...
Πολλά φιλιά Χρυσαυγή μου!
τι υπεροχα κρατσανα πιτακια ειναι αυτα!! τα τηγανοψωμα τηγανοπιτακια τηγανοτουρτες οπως και να τα παεις ειναι μεγαλο κομματι της ελληνικης κουζινας και σιγουρα ολοι εχουμε μια αναμνηση απο τη γιαγια να τα ετοιμαζει!! θελω πολυ να αρπαξω τα πιτακια της φωτο με το φρεσκο κρεμμυδακι και να τα βουτυξω σε γιαουρτι!!! τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι πως γι' αυτό το λόγο είχα ένα θέμα πως να τα ονομάσω αλλά αποφάσισα να παραμείνω πιστή στον αρχικό τίτλο. Πολύ ωραία ιδέα το ντιπ γιαουρτιού, νομίζω ότι θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!
Διαγραφήφιλιά
Δείχνουν άκρως δελεαστικές οι τηγανίτες σου Μίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤραγανές, υπέροχες και με το φρέσκο κρεμμυδάκι να τους δίνει τόσο ξεχωριστή γεύση!
Την καλημέρα και φιλιά
Δείχνουν και είναι Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΈχουν όντως και ξεχωριστή εμφάνιση και γεύση, το φρέσκο κρεμμυδάκι είναι καταλύτης.
Πολλά φιλιά
Πολύ λαχταριστές τηγανίτες!!! Θα τις δοκιμάσω σε πρώτη ευκαιρία, πιστεύω ότι θα ενθουσιάσουν και την υπόλοιπη οικογένεια!!! Καλή εβδομάδα, ΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σας αρέσουν οι κλασικές, ελληνικές, τηγανητές πίτες, θα σας αρέσουν σίγουρα και αυτά τα πιτάκια.
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σε εσένα Χαρά
Beautiful and extremely tempting! Thi sis something I adore.
ΑπάντησηΔιαγραφήCheers,
Rosa
Τhank you very much Rosa
Διαγραφήkisses
Εγώ θα μείνω πρώτα στις υπέροχες φωτογραφίες... Αυτό είναι τέχνη! Και αυτές με τις οδηγίες, πόσο προσεγμένες... Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η συνταγή όμως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα, κάτι παρόμοιες πιτούλες ποντιακές έχω φάει παλαιότερα, αλλά αυτό το φρέσκο κρεμμυδάκι, κάνει σίγουρα τη διαφορά!
Σε ευχαριστώ πολύ Χρύσα!
ΔιαγραφήΜοιάζουν πολύ με ποντιακές πίτες, σαν να τις έφτιαξε η γιαγιά μου!
καλημέρα. μπήκα πρώτη φορά στο μπλόγκ σου και ενθουσιάστηκα με τις συνταγές σου, αλλά και με τις εξαιρετικές φωτογραφίες. μπράβω, θα σε επισκέπτομαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες, άγνωστη! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν οι συνταγές και το blog μου και ελπίζω να σε ξαναδώ.
ΔιαγραφήΚαταπληκτική εμφάνιση έχουν πάντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμφάνιση και γεύση Κικί!
ΔιαγραφήΛαχταριστές οι τηγανίτες σου!!! Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες και οι φωτογραφίες με τις οδηγίες!!
Εύγε!! :)
Σ' ευχαριστώ πολύ Evi
ΔιαγραφήΛοιπον,.βλεπω τη φωτο και λεω"αχ πισια"(ποντιακα τηγανιτα πιτακια,αλλοι τα λενε τελι-πισια),στη συνεχεια διαβαζω "κινεζικα" χμμμμ λεω δεν μπορει καποιο λαθος θα κανω....ε διαβαζω και τα υλικα,αν εξαιρεσουμε το φρεσκο κρεμμυδακι ειναι ακριβως τα υπεροχα τραγανα ποντιακα πισια που μας εκανε η γιαγιακα μου.Ειδα τις φωτο και ηταν σαν να τα γευομουνα!!!!Τωρα κινεζικα για αλλους ποντιακά για μενα σημασια εχει οτι ειναι εξαισια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω πολύ καλά πως είναι τα πισία, μας έφτιαχνε και εμάς η γιαγιά μου!
ΔιαγραφήΚαι εγώ αυτό σκέφτηκα μόλις τα είδα αυτά στο διαδικτύου και αποφάσισα να τα δοκιμάσω.
Αποδείχθηκαν πραγματικά υπέροχα.
Καλώς ήρθες kikitchen ή καλύτερα να πω chef
Χάριν της Πέπης είδα τις καταπληκτικές αυτές τηγανίτες Μίνα!!!!! Στα παιδιά δεν θα αρέσουν δυστυχώς λόγω πράσινου αλλά η μαμά και ο μπαμπάς θα τις τσακίσουν φορ σουρ:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τις βάλω στο πρόγραμμα να τις φτιάξω. Ενθουσιάστηκα με τη συνταγή και τις λαχταριστές σου φωτογραφίες!!!!
Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα! Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν πολύ, όσο για τα παιδιά σε εμάς είναι μοιρασμένα, ο ένας τις τρώει ενθουσιασμένος και ο άλλος όχι. Μπορείς να βάλεις κάτι άλλο αντί για κρεμμυδάκι, ίσως λίγο τυρί.
ΔιαγραφήΦιλιά