Κυριακή, 19 Μαΐου 2013

Οι πρώτες μου φράουλες


Το πήρα επιτέλους απόφαση, έβαλα τον κ... μου κάτω και έγραψα αυτή τη συνταγή που με περιμένει υπομονετικά, μισογραμμένη, εδώ και 2 εβδομάδες. Μ΄αρέσει που ήθελα να φτιάξω γλυκό με φράουλες για να συνχρονιστώ με τα υλικά της εποχής! Βγήκαν τα κεράσια και εγώ ακόμα να εμφανίσω τις φράουλές μου.

Το παράδοξο με τις φράουλες είναι ότι ενώ τις λατρεύω, με μια μικρή βουτιά στη σαντιγί ή στη ζάχαρη, είναι ένα φρούτο που δεν χρησιμοποιώ ποτέ στα γλυκά μου. Έχω την εντύπωση ότι εξαφανίζονται μέσα σε κάποια γλυκά ή είναι ενοχλητικά ωμές σε κάποια άλλα ή απλώς διακοσμητικές. Μπορεί να μην δοκίμασα το σωστό γλυκό, θα μου πείτε και μάλλον έχετε δίκιο. 

Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω κάποια γλυκά με φράουλα, που έχουν απλά υλικά και ξεκάθαρες γεύσεις, δεν καλύπτουν τη γεύση της φράουλας και δεν την υποβιβάζουν σε διακοσμητικό ρόλο. Βέβαια με όλη αυτή τη καθυστέρηση να δούμε τι θα προλάβω να φτιάξω. Άρχισα με το πιο απλό. Μια ζύμη τάρτας με ψημένες φράουλες και με συνοδεία σαντιγής αν θέλετε (εγώ θέλω).

For English scroll down



Ταρτάκια με Σάλτσα Φράουλας
για περίπου 14 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος


Για τη ζύμη (από Μάρθα Στιούαρτ) 
220 γρ. αλεύρι, + επιπλέον για το άνοιγμα
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κομμάτια
3 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη σάλτσα φράουλας 
700 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
4 κ.σ. ζάχαρη 
3-4 κ.γ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
3 κ.σ. κονιάκ 

1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. γάλα 































Κάντε τη ζύμη:
Σε ένα πολυμίξερ ή με ένα πιρούνι ή στο μίξερ με το εργαλείο ζυμώματος, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα, με κάποια κομμάτια βούτυρο να απομείνουν στο μέγεθος μπιζελιού. Πασπαλίστε με 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να είναι εύθρυπτη, αλλά να μένει μαζί όταν πιέζεται με τα δάχτυλα (εάν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό). Πατήστε τη ζύμη σε ένα δίσκο, τυλίγουμε σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (και έως 3 ημέρες).

Κάντε τη σάλτσα:  
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κονιάκ, σε μια μεσαία κατσαρόλα. Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι φράουλες να μαλακώσουν λίγο, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε τις φράουλες από τα υγρά και το 1/3 από αυτές (τις πιο μικρές)  το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το μισό περίπου από το υγρό της σάλτσας. Προσθέτουμε 1 κ.σ. κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη για να συνοδεύσουμε τα ταρτάκια μας. Τα 2/3 από τις φράουλες τις λιώνουμε με το πιρούνι, τις ανακατεύουμε με το 1/2 υγρό της σάλτσας και τις ξαναβάζουμε στη φωτιά να βράσουν για περίπου 5-6 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε 2 κ.σ. κονιάκ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλο πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε κύκλους διαμέτρου 10 εκ. με ένα μικρό μπολ ή ποτήρι και με τα δάχτυλά μας βρέχουμε λίγο με νερό ή ασπράδι αυγού τις άκρες του κύκλου. Τοποθετούμε στη μέση 1 1/2 κουταλιά του γλυκού από τη σάλτσα με τις λιωμένες φράουλες και διπλώνουμε τη ζύμη σε τέσσερα σημεία να σχηματίσει τετράγωνο. Πιέζουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν. Μπορείτε επίσης αν θέλετε να τα φτιάξετε σε φόρμα για μάφινς.

Αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αυγό και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα συνοδεύουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή Crème fraîche.




Η ετυμηγορία βγήκε εύκολα, ιδίως από τον Άγγελο (ανιψιός ετών επτά) αφού μόλις προλάβαμε να δοκιμάσουμε. Δεν τρώει εύκολα πολλά γλυκά, αλλά λατρεύει τις φράουλες. Αποστολή εξετελέσθει, απλές, ξεκάθαρες γεύσεις. Αλλά για να πω την αλήθεια δεν ξετρελάθηκα, έχω φτιάξει πολύ πιο νόστιμες τάρτες με διαφορετικά φρούτα. Ίσως ήθελε λίγο περισσότερη ζάχαρη.

Βέβαια όταν τις δοκίμασα με χτυπιμένη κρέμα γάλακτος, άλλαξα γνώμη. Φυσικά όπως είναι γνωστό ταιριάζει ιδανικά με τις φράουλες αλλά συνδιάστικε αρμονικά και με την τραγανή ζύμη. Αν θέλετε να γίνει πιο "γλυκό" αυτή η απλή τάρτα πρέπει οπωσδήποτε να την συνοδεύσετε με σαντιγί από κρέμα γάλακτος.





Strawberry Sauce Tartlets in English
about 14 pieces  

For the Dough: (from Martha Stewart) 
220 gr. (1 3/4 cups) all-purpose flour, plus more for rolling
1 tablespoon sugar
1/2 teaspoon salt
150 gr. (2/3 cup) cold unsalted butter, cut into pieces
3 tablespoons ice water

For the Strawberry sauce:
700 gr. (25 ounces) strawberries, hulled
4 tablespoons sugar
3-4 teaspoons freshly squeezed lemon juice
3 tablespoons brandy

1 egg yolk
1 tablespoon milk
 
Make the dough:
In a food processor, pulse flour, sugar, and salt to combine. Add butter, pulse until mixture resembles coarse meal, with a few pea-size pieces of butter remaining. Sprinkle with 2 tablespoons ice water, pulse until dough is crumbly but holds together when squeezed (if necessary, gradually add 1 tablespoon more water). Do not overmix. Flatten dough into a disk and wrap tightly in plastic. Refrigerate until firm, at least 1 hour (up to 3 days).

Make the Strawberry sauce:
Place strawberries, sugar and lemon juice in a middle pot. Cook over medium-low heat, stirring occasionally, until the strawberries soften slightly, about 10 minutes. Drain the strawberries by liquid. Place 1/3 of strawberries (the smallest) in a bowl with half of liquid sauce. Add 1 tablespoons brandy and set aside to accompany the tarts.
Puree 2/3 of strawberrys with a fork and place in a pot with half liquid sauce.
Cook over medium heat about 5-6 minutes. Allow to cool and mix 2 tablespoons brandy.

Remove the dough from the refrigerator and roll out on a floured surface to a thickness of 0.5 cm (about 1/4-inch). Using a 10 cm (4 inches) round cookie cutter, cut the dough into circles. Spoon 1 1/2 teaspoon of sauce with pureed strawberries and fold the dough in four sides to form a square. Firmly crimp the corners to avoid cracking. You can also form them in muffins pan.
Brush with beaten egg and milk and bake in a preheated oven at 195 C (400 F) degrees for 30-35 minutes or until golden brown. Remove from the oven and serve lukewarm or room temperature. Sprinkle with powdered sugar and serve with whipped cream or crème fraîche.







Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Αnd the winner is ...


Καθώς συνηθίζεται οι bloggers να μοιράζουν βραβεία μεταξύ τους, έφτασε η ώρα και για το δικό μου. Ή μάλλον τα δικά μου. Κατέφθασαν εχθές το μεσημέρι, απροειδοποίητα, και εγκαταστάθηκαν για τα καλά στο blog μου. Καλοδεχούμενα, αν και μας στρίμωξαν λίγο.

Το ένα βραβείο είναι από την Ρούλα και το blog της http://roulita82.blogspot.gr/ και το δεύτερο από τη Δώρα από το blog http://prettypartyideas.blogspot.gr/. Σας ευχαριστώ κορίτσια! 



Και τώρα εγώ πρέπει να απαντήσω σε εννέα αδιάκριτες ερωτήσεις, και να παραδώσω με την σειρά μου το βραβείο σε 11 blog.

1) Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το blog σας.
    Οι εμμονές μου 
2) Ποιο το θέμα του blog σας/με τι ασχολείται.
    Τα γλυκά  
3) Από πού βρίσκεται την έμπνευσή σας.
    Κυρίως από το διαδίκτυο.
4) Σχεδιάζεται από πριν το περιεχόμενο του blog σας;
    Σχεδόν ποτέ
5) Έχετε νέες ιδέες για το blog σας;
    Κάθε μέρα.
6) Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας.
    Περισσότερο από ότι θα έπρεπε
7) Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για εσάς να δημιουργήσετε;
    Αργά το βράδυ
8) Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για εσάς;
    Ότι δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα
9) Ποια είναι τα χόμπι σας.
    Το διάβασμα, η ζωγραφική, η ζαχαροπλαστική

Σειρά έχει η παράδοση του βραβείου σε blog με λιγότερα από 200 μέλη. Δεν έπαιξα ακριβώς με τους κανόνες καθώς κάποια από τα blog που διάλεξα δεν έχουν members subscription και το ένα έχει ακριβώς 200 μέλη.

Αnd the winner is ...
thegreenmixer.com
ascrispasitgets.blogspot.gr
pepiskitchen.blogspot.gr
wabini.blogspot.gr
newsweetsontheblog.wordpress.com
marthaskitchenette.blogspot.gr
illaboratoriodimmskg.blogspot.gr
izypeasy.blogspot.gr
nomattercraft.blogspot.gr 
sundayspoon.blogspot.gr
sofetogeyseisygeias.blogspot.gr