Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ένα μπισκοτάκι για την Ημέρα των ζώων! - A cookie for World Animal Day!



For English scroll down

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Καθιερώθηκε  στις 4 Οκτωβρίου, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος. Στο βιβλίο "ο Φτωχούλης του Θεού" ο Καζαντζάκης σκιαγραφεί το πορτραίτο του Φραγκίσκου με τρόπο μοναδικό. Δεν προσπαθώ να κάνω κριτική στο βιβλίο, θέλω μόνο να αναφέρω πόσο βαθιά με είχε επηρεάσω όταν το διάβασα, στην ηλικία των δεκατριών.

Καθώς δεν θέλω να εξελιχθεί σε μια δακρύβρεχτη ανάρτηση, πράγμα πολύ εύκολο λόγο του θέματος, θα περάσω σε πιο ευχάριστα και θα σας συστήσω τα δύο μέλη της οικογένειας που γιορτάζουν σήμερα. 
Την Ίμα (Ιμακολάτα) και τον Σεμπάστιαν, τους αποδέκτες αυτών των μπισκότων. Και μην ξεχνιόμαστε, είναι συνταγή για μπισκότα σκύλων! Οπότε δεν θα σας πω την γνώμη μου, καθώς δεν τα δοκίμασα, θα σας πω μόνο ότι η Ίμα φυσικά τα λάτρεψε και ο Σεμπάστιαν δεν καταδέχτηκε να τα μυρίσει δεύτερη φορά. Αλλά μην βασίζεστε και πολύ στη γνώμη της Ίμα, είναι γνωστό ότι τρώει τα πάντα!


Αυτός είναι ο Σεμπάστιαν / Sebastian

 

και αυτή είναι η Ίμα / Ima







Σπιτικά Μπισκότα για Σκύλους
περίπου 24 μπισκότα με 8 εκ. κουπατ, εμπνευσμένα από εδώ


        Ζύμη:
        100 γρ. σαρδέλες κονσέρβα, με το λάδι τους
        100 γρ. βρώμη
        1 μεγάλο αυγό
        2 κ. σ. λάδι
        100 γρ. (1 μέτριο) καρότα τριμμένα λεπτά
        150 γρ. (1 φλ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
        65 γρ. 1/2 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.



Βάζουμε στο μπλέντερ τις σαρδέλες, τη βρώμη το αυγό και το λάδι και χτυπάμε για 1 λεπτό ή μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε τα δυο είδη αλευριού με τα καρότα και προσθέτουμε το μείγμα με τις σαρδέλες. Ανακατεύουμε πολύ καλά, με τα χεράκια μας (φορέστε γάντια) να υγρανθούν όλα τα υλικά. Η ζύμη είναι αρκετά στεγνή και θέλει καλό ανακάτεμα. Βάλτε τη ζύμη σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων, κλείστε καλά και αφήστε για μισή ώρα για να απλωθεί καλά η υγρασία. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. 
Σε μια ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ. και κόψτε με το κουπατ. Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να χρυσίσουν. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα στο φούρνο για μια ώρα, να στεγνώσουν. Διατηρούνται για μια εβδομάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
  •  Όταν τα βάλετε στο φούρνο ανοίξτε όλα τα παράθυρα του σπιτιού για να φύγει η όχι και τόσο διακριτική μυρωδιά της σαρδέλας ανακατεμένη με το αυγό και το καρότο. Όταν κρυώσουν δεν μυρίζουν πια. 




in English

World Animal Day was first celebrated in 1931 at a environmentalists conference in Florence as a way to raise awareness of people for the endangered animals. Since then, expanded to include all species of animal kingdom. Established on October 4, because it coincides with the commemoration of St. Francis of Assisi, patron saint of animals and the environmentIn. In the book "God' s Pauper" Kazantzakis comprehensive portrait of Francis in a unique way. I'm not trying to review the book, I just want to mention how deeply had influence when I read it at the age of thirteen.


As I don' t want to become a
sorrowful post, which is very easy consider the issue, I will pass on pleasurable and introduce two family members who celebrate today. Ima (Imakolata) and Sebastian, the recipients of these cookies. And don't forget, is a recipe for dog cookies! So, would not say my opinion since not try them, will only say that Ima of course loved them and Sebastian didn't deigned to sniff second time. But don' t rely much on Ima's opinion, it's known that she eats everything!



Homemade Dog Treats    

 about 24 cookies by 3 intch cutter, inspired from here 

 

        Dough
        100 gr. oil packed sardines, with oil
        1 cup (100 gr.) old fash. oats
        1 large egg
        2 Tablespoons olive oil
        100g. (1 medium) carrots
fine grated
        1 cup (150 gr.) whole wheat flour
        1/2 cup (65 gr.) flour  



Combine the, sardines, egg, οats and olive oil in food processor. Pulse 10 to 12 times until the mixture forms a paste, there will be some lumps. Add the two flours and carrots and pulse an additional 10 to 12 times, until the mixture starts to come together. Similarly to pie dough, it will look dry but should hold together when pressed. Put the dough in a plastic grocery bag, reseal and leave for half an hour to spread the moisture. Preheat oven to 350 degrees F.
Bake on a parchment paper-lined half sheet pan for 35 to 40 minutes or until treats appear dry and lightly browned. Turn off the oven and let the treats dry in the oven for 1 hour. Store in an airtight container for 1 week or freeze for up to 3 months. 

ΝOTES
  • When you put the cookies in oven, open all the windows to let out the not-so-discretionary smell of sardines with egg and carrot. When cool they don't smell anymore.