Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Τα μπισκότα με τις κόκκινες ρίγες


Σας το είπα ότι θα επέστρεφα με παπαρουνόσπορο. Και αυτή τη φορά με μπισκότα. Και μαρμελάδα. Ξινή ως συνήθως. Αυτά τα όμορφα ριγωτά μπισκότα τα έχω πάνω από ένα χρόνο στη λίστα ¨Να φτιάξω¨ και τα ξανασυνάντησα πρόσφατα ψάχνοντας. Δεν είναι και τα πιο εύκολα μπισκότα, αλλά βάλε μου δύσκολα και με πιάνει το πείσμα και το μεράκι. Όσες ώρες και να μου πάρει θα τα φτιάξω.

Μην σας τρομάζω, δεν είναι δύσκολα απλώς εγώ έχω ένα μικρό κόλλημα, πρέπει να είναι και όμορφα. Απαραίτητη προιπόθεση. Νόστημα και όμορφα. Ε, λοιπόν αυτά το μπτσκότα με τις κόκκινες ρίγες και τη πουά σάρκα είναι και τα δύο. Μόνο μην τα παραψήσετε, στεγνώνουν εύκολα.




Μπισκότα με παπαρουνόσπορο και μαρμελάδα
Poppyseed Ribbon Cookies
προσαρμοσμένο από pastrystudio
κάνει περίπου 30 μπισκότα


Για τη ζύμη μπισκότων
260 γρ. + 2 κ.σ. αλεύρι
1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. + 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο, μαλακό

1 αυγό
2 κ.γ. βανίλια


Για τη γέμιση
100 γρ. αποξηραμένα cranberries
1/3 γεμάτο
φλ. μαρμελάδα βατόμουρο
3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι




Οδηγίες για τη γέμιση 
Τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπλέντερ και δουλεύουμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να μην καεί και κολλήσει και βράζουμε μέχρι να εξατμηστούν όλα τα υγρά και μείνει μόνο μια συμπυκνωμένη πάστα. Αφαιρέστε από τη φωτιά, καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί, μέχρι να τη χρειαστούμε.


  























Οδηγίες για τη ζύμη μπισκότων  
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με τους σπόρους παπαρούνας. Με ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. Εάν είναι πάρα πολύ μαλακό για να το δουλέψουμε, το αφήνουμε για ακόμη μια ώρα.  

Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα 11.5x 21.5 εκ. με σελοφάν, αφήνοντας μια προεξοχή σε κάθε πλευρά. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και διαμορφώνουμε το 1/4 στο μέγεθος της φόρμας περίπου. Τοποθετούμε τη ζύμη στη φόρμα, επάνω από το σελοφάν, στρώνουμε καλά με το χέρι να απλωθεί παντού και να ισιώσει η επιφάνεια. Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης επάνω από τη ζύμη με μια μικρή σπάτουλα ή ένα κουταλάκι. 

Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 3/4 της ζύμης και τα 2/3 της γέμισης.
Διπλώνουμε το σελοφάν πάνω από τη ζύμη, πιέζουμε λίγο για να ισιώσουμε και το κλείνουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στη κατάψυξη μέχρι να παγώσει και να γίνει πολύ σταθερή. Εάν η ζύμη είναι ακόμη μαλακή, η γέμιση θα ξεχειλίσει όταν κόβουμε τη ζύμη σε φέτες.


Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε με λαδόκολλα. Βγάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη των μπισκότων από τη κατάψυξη και χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη μισή και την υπόλοιπη τη ξαναβάζουμε στη κατάψυξη. Κόβουμε τη ζύμη σε φέτες 0,6 εκ. παχιές, καθαρίζοντας κάθε φορά το μαχαίρι.  


Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί με 2 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Τη ζύμη που δεν θα κόψουμε τη βάζουμε στη κατάψυξη. Ψήνουμε ένα ταψί τη φορά για περίπου 12-14 λεπτά, έως ότου οι άκρες αρχίζουν να σκουραίνουν. Βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.




Για να γίνουν εύκολα αυτά τα νόστιμα και όμορφα μπισκότα πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε 4 πράγματα:
Να είναι χωρίς υγρά και αρκετά σφιχτή η γέμιση της μαρμελάδας.
Να πιέσετε λίγο τα στρώματα ζύμης και γέμισης για να μην έχουν αέρα μεταξύ τους.
Να παγώσετε καλά τη ζύμη.
Να χρησιμοποιήσετε το πιο κοφτερό μαχαίρι που έχετε.

Και να θυμάστε, γλυκόξινη μαρμελάδα. Μη μου βάλετε κανένα σερμπέτι!





16 σχόλια:

  1. Es lo más lindo que he visto en galletas están irresistible,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορω να ζήσω με μπισκότα ! Μπισκότα με μαρμελαδα, νομίζω τέλειος συνδυασμός. Πρέπει εκτός απο ομορφα να ειναι και πεντανόστιμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι δυσκολάκια αλλά πραγματικά πανέμορφα μπισκότα και πολύ ιδιαίτερα! Οι οδηγίες σου είναι σούπερ αναλυτικές οπότε δεν μας αφήνεις με καμία άλυτη απορία!!
    Οι φωτογραφίες σου άψογες! Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτή η επιφάνεια σε χρώμα γραφίτη αλλά δεν μπορώ :)
    Φιλιά πολλά Μίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eίναι ένας σκαλιστός, μεταλλικός δίσκος, από αυτούς που με βάση χρησιμοποιούνται ως χαμηλά τραπεζάκια. Μας τον έφερε από το Ιραν ένας οικογενειακός φίλος, όταν ακόμη το Ιραν λεγόταν Περσία.
      Φιλάκια Ερμιόνη

      Διαγραφή
  4. Αυτά τα μπισκοτοσάντουιτς με το υπέροχο χρώμα φαίνονται -και σίγουρα είναι και σε γεύση- υπέροχα!
    Δε νομίζω πως είναι και πολύ δύσκολα στην εκτέλεση, λίγη υπομονή χρειάζεται και προσοχή να τα κόψουμε έτσι όμορφα όπως τα έκανες εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τέλεια!!!!!!!!!!!!!! Τέλεια σου λέω!!!!
    Οι γλυκόξυνες γεύσεις μ' αρέσουν πολύ!!
    Και από εμφάνιση σκίζουν τα ριγωτά σου μπισκότα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άψογα, έτσι όπως θα τα ήθελα για να τα ροκάνιζα με τα δοντάκια μου! Ούτε παραγγελία να τα είχα!

    Άψογη εμφάνιση και στυλ! Πολλά εύγε mookies.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπέρα, χαίρομαι που σε βρήκα, παίρνω ένα μπισκοτάκι και φεύγω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα κι εγώ με την σειρά μου!!!
    Υπέροχο το blog σου και οι φωτογραφίες εξαιρετικές, μπράβο σου.
    Τα μπισκότα είναι φοβερα και πολύ εμφανίσιμα.
    Τα φιλιά μου, μα έχεις ένα όμορφο Σ/Κ. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ρούλα και καλώς ήρθες. Σ΄ευχαριστώ πολύ,
      σου εύχομαι και εσένα ένα όμορφο Σ/Κ

      Διαγραφή