Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Crescent ή μισοφέγγαρα


Σε αυτά τα μπισκότα μου άρεσε το σχήμα τους και το γεγονός ότι ουσιαστικά είχαν τρία συστατικά (βούτυρο, τυρί, αλεύρι) στην ζύμη τους και καθόλου ζάχαρη. Είχα βρει αρκετές συνταγές με τυρί στα συστατικά της ζύμης, κυρίως παραδοσιακές εβραϊκές (όπως με πληροφόρησε ο φίλος μου ο Ζώζης) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης. Ήμουν αποφασισμένη να τα δοκιμάσω!

Καθώς δεν βρήκα το τυρί που προτείνει η Deb στη συνταγή της χρησιμοποίησα τυρί κρέμα. Δεν ξέρω αν έχετε ποτέ φτιάξει ζύμη με τυρί αλλά η υφή που δίνει στο ζυμάρι είναι απίστευτη!  Είναι εξαιρετικά απαλή, μαλακή και εύπλαστη η πιο σέξι ζύμη που έφτιαξα ποτέ. Αλλά όπως τα περισσότερα όμορφα πράγματα είναι και δύστροπη.
 
For English scroll down



Μπισκότα με ρικότα και μαρμελάδα
προσαρμοσμένη από smitten kitchen
κάνει περίπου 30 μπισκότα

Για τα μπισκότα

  • 225 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. τυρί ρικότα (αρχική - farmer cheese) καλά στραγγισμένη
  • 2 κ.σ. ξινή κρέμα
  • 290 γρ. (260 γρ. αρχική) αλεύρι
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι 

         Μαρμελάδα  ή preserves βατόμουρο *
         Γάλα, για το βούρτσισμα των cookies
         Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα


Φτιάξτε τα μπισκότα:
Χτυπάμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνει λείο. Ρίχνουμε τη στραγγισμένη ρικότα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη ξινή κρέμα και ανακατεύουμε καλά στο μείγμα. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το αλάτι σε ένα ξεχωριστό μπολ και σταδιακά το προσθέτουμε στο μείγμα του τυριού και ζυμώνουμε, μόλις να ενσωματωθούν. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστικό και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (την άφησα όλη τη νύχτα).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °. Κόβουμε το ένα τέταρτο από τη ζύμη και το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό (3 χιλ.) φύλλο σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο. Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα 8 εκ. και βάζουμε στο κέντρο τους περίπου 1/2 κουταλάκι μαρμελάδα. Διπλώνουμε τη ζύμη στο μισό, διαγώνια, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο και πιέζοντας σταθερά τις δύο πλευρές για να σφραγίσουν γύρω από τη μαρμελάδα. Έβρεξα ελαφρά τη ζύμη με λίγο νερό (με τα δάχτυλα) για να σφραγίσει καλύτερα. Τυλίγουμε τα τρίγωνα σε μισοφέγγαρα, ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά.

Τοποθετούμε τα μισοφέγγαρα σε ένα ταψί (δεν θα αυξηθούν ιδιαίτερα, οπότε σε μικρή απόσταση μεταξύ τους), τα αλείφουμε ελαφρά με το γάλα και τα ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μια σχάρα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε τα μπισκότα με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Διατηρούνται σε ένα μεταλλικό κουτί για 2-3 ημέρες.


* η μαρμελάδα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή χωρίς υγρά γα να κλείσει εύκολα η ζύμη. Έβρασα 380 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο για λίγη ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αυτή που έμεινε τη χρησιμοποίησα όλη στα μπισκότα.




Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτά τα cookies χρησιμοποίησα cream cheese Philadelphia και ήτανε φανταστικά! H πρώτη μπουκιά σε ξάφνιαζε λίγο γιατί η γεύση του τυριού ήταν αρκετά έντονη, αλλά όσο έτρωγες ο συνδυασμός με την γλυκόξινη μαρμελάδα καθιστούσε αυτά τα μπισκότα σχεδόν εθιστικά. Η ζύμη όμως ήταν αρκετά δύσκολο να την χειριστείς, κολλούσε παντού και μου πήρε περίπου τρεις ώρες να φτιάξω τα μισοφέγγαρα. 

Αυτή τη φορά που χρησιμοποίησα ρικότα, τα έφτιαξα εύκολα είναι νόστιμα αλλά δεν έχουν αυτή την εξαιρετική, περίεργη γεύση που είχαν τα προηγούμενα. Την επόμενη φορά θα φτιάξω μια παρόμοια συνταγή από τη γιαγιά της Renate και γιατί είναι μια παραδοσιακή συνταγή που μοιάζει πολύ αλλά και γιατί θέλω να έχω ένα μέτρο σύγκρισης για τη γεύση των διαφορετικών τυριών σε αυτά τα cookies. 

Άσχετα όμως με το είδος του τυριού που θα χρησιμοποιήσετε (αν βρείτε αυτό που χρησιμοποιεί η Deb ακόμη καλύτερα) αξίζει τον κόπο να τα φτιάξετε γιατί είναι απλά και πολύ νόστιμα. Δεν θα πω εύκολα γιατί την δυσκολία τους την έχουν στο άνοιγμα της ζύμης. Αν δείτε ότι δυσκολεύεστε πολύ, ρίξτε μπόλικο αλεύρι στην επιφάνεια που ανοίγετε τη ζύμη αλλά και επάνω στο ζυμάρι. 
Θα επανέλθω με την συνταγή, να είστε σίγουροι.




in English

These cookies are fantastic. The first bite surprised because the taste of the cheese is pretty intense, but while you eat the combination of the sweet-sour jam makes these cookies almost addictive. The dough is quite difficult to handle, it is sticky and it took me some time to make the crescents, but worth the trouble to make them.


Crescent Jam and Cheese Cookies
adapted from smitten kitchen
makes about 30 cookies

For the Cookies
  • 225 gr. (2 sticks) unsalted butter, softened
  • 200 gr. (7.5 ounces) farmer cheese (cottage/ricotta-style cheese)
  • 2 tablespoons sour cream
  • 260 gr. (2 cups) all-purpose flour, plus additional for rolling cookies out
  • 1/4 teaspoon salt

          Raspberry Jam or preserves
          Milk, for brushing cookies
          Powdered sugar, for dusting


Make the cookies:
Cream butter in a large bowl with an electric mixer until smooth. Force cheese through a sieve right onto creamed butter and stir it in. Add the sour cream and combine the mixture well. Whisk or sift together flour and salt in a separate bowl and gradually blend it into the cheese mixture. Wrap the dough in plastic and chill it for at least 3 hours.

Preheat oven to 200° C (400° F). Roll one-fourth of the dough out very thinly on a floured surface and chill the remaining dough until it is to be used. Cut the dough into 8 cm (3-inch) squares and put about 1/2 teaspoon jam or preserves in the center of each. Fold the dough in half on the diagonal, pressing firmly down to seal the two sides around the jam. Roll the triangle into crescents, starting at the wide end. Arrange crescents on a baking sheet (they won’t expand terribly much, so just an inch or so between them is fine), brush them lightly with milk and bake them for 15 minutes, until they are golden. Transfer the cookies to a wire rack and dust them with powdered sugar. Continue making cookies in the same manner until all the dough is used.




42 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Πίνω καφεδάκι αυτή τη στιγμή και πολύ θα ήθελα να το συνόδευσω με τη σημερινή σου δημιουργία.
    Ακούγονται και φαίνονται υπέροχα ... άραγε θα ταίριαζε και αλμυρή γέμιση σε αυτή τη ζύμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Στέλλα μου, ότι πρέπει είναι με ένα φλιτζάνι καλό καφέ.
      Μπορείς να βάλεις ότι γέμιση θέλεις. Ταιριάζουν εξίσου με γλυκές και αλμυρές γεύσεις.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Ξελιγωτικές οι φωτογραφίες σου!!!
    Γέλασα πολύ με τον χαρακτηρισμό της ζύμης σου ..."σέξι", και πολύ μου άρεσε!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ ζύμη με τυρί κρέμα και τώρα με όλα αυτά που λες και βλέπω...ψήνομαι πολύ! Φαίνονται υπέροχα πάντως!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξε τη ζύμη και θα με θυμηθείς ... είναι σέξι! Και πολύ νόστιμη.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Καλημερα, μολις ηπια το τσάι μου, πολύ θα ηθελα να είχα ένα απο τα μπισκοτάκια σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρως ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, με προκαλεί να την δοκιμάσω!!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Έλενα, αξίζει να τη δοκιμάσεις.
      Πολλά φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα

      Διαγραφή
  5. Υπέροχα μισοφέγγαρα για πρωινό!!!!
    Ο συνδυασμός ξυνής κρέμας με ρικότα στη ζύμη θα πρέπει να είναι τέλειος!!
    Θα τα δοκιμάσω!!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για πρωινό και για απογευματινό και για βραδινό να μην σου πω.
      Είναι πολύ ιδιαίτερη και νόστιμη ζύμη.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Λαχταριστά!!!!
    Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός του ξινού με το γλυκό!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα μου αρέσει πολύ, είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Ωραία συνταγή και ναι θα συμφωνήσω, το τυρί κρέμα κάνει άαααααλλη ζύμη, μεταξένια.
    Το έχω χρησιμοποιήσει σε γλυκές τάρτες και όντως κάνει τη διαφορά!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φανταστική δεν είναι; Πραγματικά μεταξένια η ζύμη.
      Και στις γλυκές τάρτες πρέπει να υπέροχη η ζύμη με τυρί, έχω σκοπό να το δοκιμάσω λίαν συντόμως.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Πολύ ιδιαίτερη ζύμη!Φαίνονται λαχταριστά!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Wowww!! Εξαιρετικά τα μπισκότα σου.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνεται λαχταριστή συνταγή και μόνο απο τα υλικά!!συγχαρητήρια και για την παρουσίαση που σκίζει!!πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Estupenda receta de galletas muy buena la combinación y lindas también,saludos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. These are very pretty cookies! Such a nice surprise that they're filled with jam too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι σίγουρη πως το το τυρί θα δίνει αρκετή νοστιμιά και θα κάνει πιο πλούσια τη ζύμη. Για γέμιση συμφωνώ πως κάτι φρουτώδες όπως η μαρμελάδα είναι μια χαρά!
    Δελεαστικά όπως πάντα μέσα από τις πολύ προσεγμένες φωτογραφίες σου!
    Καλή συνέχεια και καλό μήνα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Dark,
      έχεις δίκιο, το τυρί κάνει τη ζύμη εξαιρετική και
      ταιριάζει απίστευτα με τη μαρμελάδα.
      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  14. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Μίνα μου!
    Έχεις δίκιο, οι ζύμες που περιέχουν κάποιο κρεμώδες τυρί είναι το κάτι άλλο! Μαλακές, δροσερές, τρώγονται προτού καλά καλά ψηθούν!
    Ωραία τα μπισκότα σου και νομίζω η γέμιση με μαρμελάδα είναι ότι καλύτερο! Ο συνδυασμός τυριού-μαρμελάδας είναι αγαπημένος άλλωστε!
    Η ρικότα και η ξινή κρέμα είναι τελευταίοι μεγάλοι έρωτες οπότε τα μπισκότα φαίνονται πολλά υποσχόμενα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ταιριάζουν οι γευστικές μας προτιμήσεις Ερμιόνη.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ θα συμφωνήσω σε όλα μαζί σου.
      Πολλά φιλιά και καλό μήνα

      Διαγραφή
  15. Λόγω αυξημένων υποχρεώσεων άργησα να το δω θα το είχα φτιάξει στη θέση κάποιου άλλου σνακ.
    Με τυρί κάνω βάση για αλμυρές τάρτες και δεν την αλλάζω με τίποτα.
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω σκοπό να τη δοκιμάσω και εγώ με κάτι αλμυρό
      και η τάρτα είναι πολύ καλύ ιδέα.
      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  16. ΑΑΑ πολύ ωραία φαίνονται!!! (καλά εγώ που δεν συμπαθώ τις μαρμελάδες και τα φρούτα θα έβαζα καμια σοκολατα-νουτέλα ή κάτι αντίστοιχο). Δε θυμάμαι να έχω συναντήσει αντίστοιχη συνταγή να πω την μαύρη αλήθεια και με ψήνει να τα ψήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με σοκολάτα πρέπει να είναι πολύ νόστιμα. Τώρα που το λες θα τα δοκιμάσω και εγώ, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός σοκολάτας-τυριού.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  17. Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, ομολογώ πως δεν είμαι πολύ φαν του τυριού με τη μαρμελάδα, αλλά μπορεί να τα δοκιμάσω γιατί τα βλέπω πολύ ωραία στη φωτογραφία! Μου κίνησες την περιέργεια!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα mookies :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ζύμη φαίνεται πολύ ωραία.
    Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω με τυρι ακόμα.

    Ο συνδυασμός ρικοτα με μαρμελάδα ταιριάζει.
    Ωραία παρουσίαση και φωτο

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχω διαβασει πολλους χαρακτηρισμους για τι πς ζυμες. Αλλα σεξουαλικες ποτέ:). Να εισαι καλα. Πολυ γελασα!!!
    Πολυ ερωτικα λοιπον τα μπισκοτα αυτα, αφου η μαμα τους η ζυμη ειναι σεξι!!! Μπορει να με συγκρατει λιγο η δυσκολια της ζυμης οπως μας περιγραφεις, αλλα η γευση τους σιγουρα θα με συγκλονισει. Τα σημειωνω προς εκτελεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξτα και θα με θυμηθείς γελώντας καθώς πλάθεις τη ζύμη!

      Διαγραφή
  20. Μα είναι δυνατόν;;;
    Μόλις σήμερα το ανακάλυψα κι έχω να πω τα καλύτερα!!!!
    Φοβερή ατμόσφαιρα, εξαιρετικές φωτογραφίες και υπέροχες συνταγές.
    Μου αρέσει κι αυτός ο χαλαρός ρυθμός αναρτήσεων...
    Διάλεξα αυτή τη συνταγή για να σχολιάσω, επειδή μου αρέσει πολύ και θα τη φτιάξω πρώτη!!
    Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ. Ο ρυθμός παραείναι χαλαρός θα έλεγα, πρέπει να επισπεύσω
      λίγο από εδώ και πέρα! Ελπίζω να σου αρέσουν τα crescent, εμείς τα λατρέψαμε.
      Καλή συνέχεια και σ' εσένα

      Διαγραφή