Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα απλό κέικ με δαμάσκηνα - Α Simple Plum Cake with Greek Yogurt



For English scroll down

Τα κέικ είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά. Ρίχνοντας όμως μια ματιά στις μέχρι τώρα αναρτήσεις μου βλέπω ότι έχω φτιάξει πολύ λίγα, και συγκεκριμένα μόνο τρία. Πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσω αυτό το τραγικό λάθος και αρχίζω από τώρα, δηλ. πριν από 2 εβδομάδες που έφτιαξα το κέικ αλλά σύμφωνα με τον "μπλογκοχρόνο" θα το θεωρήσουμε τώρα. Κατά διαστήματα με πιάνουν διάφορες εμμονές με κάποια υλικά ή ακόμα χειρότερα με ένα συγκεκριμένο είδος γλυκού και τα φτιάχνω συνέχεια, ξανά και ξανά. 
Για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες όταν υποτροπιάζω, θα φτιάχνω μόνο μπισκότα, cheesecake ή μόνο κέικ.  Πριν από 3 χρόνια περίπου τους είχα τρελάνει όλους με τα cheesecake. Κάθε 3-4 μέρες έφτιαχνα και από ένα και τους ανάγκαζα φυσικά να δοκιμάζουν για να μου πουν τη γνώμη τους (αυτό θυμίζει λίγο kikitchen) ώσπου δεν άντεξαν άλλο και με απείλησαν να σταματήσω με αυτά τα #*>? cheesecake! Και σταμάτησα. Για λίγο.

Στα κέικ τώρα, τα προτιμώ με κάτι που να τα συμπληρώνει γευστικά βρε παιδί μου, είτε αυτό είναι κάποιο φρούτο, ένα ξινούτσικο γλάσο, ανακατεμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα ή όποιο υλικό μπορώ να φανταστώ και να βρω στην αγορά. Υλικά που να προσθέτουν τέλος πάντων κάποιο ενδιαφέρον, μια σπιρτάδα στο απλό βαρετό κέικ. Έτσι πήρα αυτή τη συνταγή με γιαούρτι, που φτιάχνει η μαμά μου εδώ και χρόνια, πρόσθεσα λίγο ξύσμα λεμονιού, αντικατέστησα τη μαργαρίνη με λάδι και φυσικά πρόσθεσα πολλά φρούτα.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα δαμάσκηνα αλλά μπορείτε να το φτιάξετε με όποιο φρούτο εσείς θέλετε. Είναι ένα νόστιμο, εύκολο και γρήγορο κέικ που θα σας αποζημιώσει με τη γεύση του, με όποιο φρούτο κι αν διαλέξετε να το φτιάξετε. Nα θυμάστε ότι όσο πιο νόστιμα είναι τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο γευστικό θα γίνει το κέικ σας.




Κέικ με Δαμάσκηνα και Γιαούρτι
για ένα τετράγωνο ταψί 26x26 εκ.


        Για το κέικ:
        6 μέτρια αυγά
        350 γρ. ζάχαρη
        130 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
        450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
        3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
        200 γρ. γιαούρτι
        1 κιλό δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι & στη μέση

        2-3 κ.σ. ζάχαρη για τα φρούτα
        ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 26x26 εκ. με λαδόκολλα και απλώνουμε λίγο βούτυρο. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αυξηθούν σε όγκο, για 12 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μισό γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι και το λάδι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε  μέχρι μόλις να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο χτύπημα!


Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και τοποθετούμε από επάνω τα δαμάσκηνα κοντά το ένα στο άλλο. Πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι ένα δοκιμαστικό καλαμάκι βγει στεγνό από το ζυμάρι. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια με τη βοήθεια της λαδόκολλα το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.




in English

Cake is one of my favorite desserts. Ηaving a look at my posts until now I see that I have made just a few, specifically only three. It is essential to fix this tragic mistake and I begin now.
From time to time I have several obsessions with some ingredients or even worse on a specific type of sweet and I make it again and again. For several weeks or months when I relapsed, I will make only biscuits, cheesecake or just cakes. 3 years ago my friends and my family almost go crazy with cheesecakes.

I prefer cakes with something that complement the flavor, whether is a fruit, a sour/sweet glaze, mixed nuts, chocolate or whatever I can imagine and find in the market. Ingredients to add after all an interesting touch, a spark in plain boring cake. So I took this recipe with yogurt that  my mom makes for years, added a little lemon zest, replaced the margarine with olive oil and of course I added a lot of fruit. 

This time I used plums but you can choose any fruit you want. Remember that the most tasty and good quality are the fruit you use, more delicious will be your cake. It is a delicious, easy and quick cake that will reward you with flavor with any fruit you choose to make it.



Plum Cake with Greek Yogurt
for square baking pan 26x26 cm.
 


        For the Cake:
        6 eggs
        1 3/4 cups (350 gr.) granulated sugar
        130 gr. light olive oil or vegetable oil  

        3 1/5 cups (450 gr.) self raising flour
        3 teaspoons finely grated lemon zest 
        200 gr. greek yogurt   
        4 1/4 pound (1 kg) plums, halved and pitted

        2-3 tbsp sugar for fruit 
       
caster sugar, for dusting



Preheat oven to 355 degrees. Butter an 10x10 inch cake pan and line bottom with a parchment. Using an electric mixer on high speed, beat sugar and eggs until light and fluffy about 12 minutes. With mixer on low, beat in 1/2 the yogurt, until incorporated; and  lemon zest. Beat in 1/2 the flour, then the remaining yogurt and oil. Add remaining flour; mix just until combined.
Spread batter into pan and smooth top with a knife. Arrange the plums on top close to each other and sprinkle with
3 tbsp sugar. Bake until cake is golden, about 50 minutes; and a cake tester inserted in center comes out clean. Leave it for 15 minutes in pan and then with the help of parchment remove from  pan and let it cool completely. Dust with confectioners' sugar before serving.




36 σχόλια:

  1. Εσύ είσαι δικιά μου!!!!!!!!!!!!!
    Τα κέικ είναι τα αγαπημένα μου.

    Είναι πολύ ωραίο να παίρνεις μια μαμαδίστηκη κλασική συνταγή επιτυχίας και να την εκσυγχρονίζεις με τον δικό σου τρόπο. Και ειδικά όταν την παρουσιάζεις με τόσο καλλιτεχνικές φωτογραφίες.
    Θα το φάω το κομμάτι μου. Δεν θα πω όχι Μίνα!!!!! Αντιθέτως θα σου ζητήσω κι άλλο.

    Ε, ψιτ... και μη χάνεσαι...
    Αργησες πάλι να φανείς.

    Φιλιά κορίτσι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, χάθηκα πάλι, πρέπει να το προσέξω αυτό!
      Βλέπω ότι τα γευστικά μας γούστα ταιριάζουν όλο και περισσότερο,
      πρέπει να οργανώσουμε από κοινού ένα brunch με τις αγαπημένες μας γεύσεις!

      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
    2. εεεε...κι εγώ θέλω brunch!!!

      Υπέροχο κέικ και υπέροχες φωτογραφίες, όπως πάντα!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και θα είσαι στο brunch, Peps, γίνεται χωρίς εσένα;

      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλιά

      Διαγραφή
    4. ... για brunch έως αργά το βράδυ... ήρθα απρόσκλητη μα δεν με νοιάζει, εσείς ως ευγενείς θα με καλέσετε... :P

      Διαγραφή
    5. Αυτό το κέικ το είδα και δοκίμαζα στη Γερμανία , επιτέλους βρήκα τη συνταγή εδώ. Ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  2. Όταν σε ξαναπιάσει αυτό το κόλλημα με το cheesecake, μπορείς να με φωνάξεις;;; Δεν θα διαμαρτυρηθώ ποτέ!
    Εν τω μεταξύ, θα φάω ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το υπέροχο κέικ! Νοστιμότατο δείχνει και μου αρέσει που έχεις βάλει φρούτο μέσα, το κάνει πιο ιδιαίτερο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά, αφού είσαι τόσο πρόθυμη να δοκιμάζεις θα το εκμεταλλευτώ!
      Στο ψυγείο έχω ήδη 3 πακέτα philadelphia, οπότε προετοιμάσου!
      Μπορείς να φας και δύο, είναι μικρά κομμάτια.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι νομίζω ότι μπορώ να τρέφομαι αποκλειστικά με κέικ και μπισκότα! Και ένα τέτοιο κέικ μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αγαπημένο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφος δηλ. στο έγκλημα! Δεν μου ακούγεται καθόλου περίεργο, και για να ακριβολογώ στο μακρινό παρελθόν πρέπει όντως να πέρασα 2-3 μέρες τρώγοντας μόνο μπισκότα!

      Διαγραφή
  4. Εμένα αυτό το κόλλημα με τα cheesecakes να μην λέει να μου φύγει??
    Οταν πρόκειται για cheesecake, νομίζω ότι μπορώ να φτιάξω ένα σωρό διαφορετικές παραλλαγές του!
    Οσο για το λαχταριστό κεκάκι σου, τι απλό?? Σούπερ το βρίσκω!!
    Και μπορούμε να το φτιάξουμε με ένα σωρό διαφορετικά φρούτα, αν και με τα δαμάσκηνα δείχνει πολύ όμορφο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις, πρέπει να έχω μαζέψει στην κυριολεξία
      εκατοντάδες συνταγές για cheesecakes!
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Έλενα.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Ακόμα και το απλό, ας το πούμε "βαρετό" κέικ είναι κλασικό, πολυαγαπημένο έδεσμα για μένα. Τα φρούτα που του έβαλες, το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι θα το κάνουν ελαφρύ, αρωματικό και νόστιμο! Το τέλειο συνοδευτικό για απογευματινό τσάι. Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα ταξιδεύουν το μυαλό και κάνουν το στομάχι να γουργουρίζει επικίνδυνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμφίβολα, ακόμα και το πιο απλό κέικ είναι η καλύτερη συνοδεία
      για τον καφέ. Καφές για μένα γιατί τσάι δεν πίνω.
      Σε ευχαριστώ Dark

      Διαγραφή
  6. τηλεπάθεια είχαμε σήμερα!!! χιχιχιχ!!!
    αυτές οι συνταγές που το απλό το κάνουν ξεχωριστό μου αρέσουν πολύ!!
    τα δαμάσκηνα πολύ καλή επιλογή! ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα!
    φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες σύμπτωση; Και δεν χρειάστηκε καν να συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας!
      Τα δαμάσκηνα ήταν πραγματικά ιδανική επιλογή.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Cakes are one of my favorite treats too! I love ones with fresh fruit, especially plums.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλό αλλά με κάτι ιδιαίτερο: φρουτάκια μέσα στη ζύμη.
    Πολυ ωραίο κεικ και τρώγεται ακόμα πιο ευχάριστα με τα δαμάσκηνα.
    Να υποθέσω πως αρχίζει το ''κόλλημα'' με τα κεικ τώρα? χιχι..

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xα! και εγώ αυτό υποψιάζομαι Μarion, πλησιάζει επικίνδυνα!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. και γω φαν των κεικ ειμαι!! φοβερος συνδυασμος δαμασκηνο με γιαουρτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζευτήκαμε πολλοί φαν τελικά! Είναι από αυτούς που σου αρέσουν;

      Διαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω με την Αναστασία και θα σε παρακαλέσω και εγώ να με έχεις στα υπόψη σου την επόμενη φορά που θα φτιάχνεις cheesecakes κάθε 2-3 μέρες!
    Θα σου είμαι ευγνώμων!
    Το κεκάκι σούπερ! Ανάλαφρο, φρουτένιο και με την τσαχπινιά του λεμονιού.
    Πολύ μου αρέσουν οι φωτογραφίες σου που παίζουν με το φως!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται τελικά πως είναι πολλοί οι φανατικοί οπαδοί των cheesecakes!
      Αν δεν ήσουντόσο μακριά θα σου έστελνα 1-2 κομματάκια. Πρέπει να φτιάξω
      σύντομα ένα cheesecake, μου ανοίξατε την όρεξη με τόση συζήτηση για αυτά!
      Σε ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  11. Μπορεί να αγαπούν πολλοί τα cheesecakes, αλλά νομίζω ότι ακόμα περισσότεροι αγαπούν τα κέικς! Είναι ένα βολικό και ελαφρύ γλυκό με άπειρες παραλλαγές. Ένα κέικ με δαμάσκηνα όσο απλό και αν είναι, είναι σίγουρα πεντανόστιμο!
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, και εγώ ξαφνιάστικα με τους τόσους φανατικούς οπαδούς των cheesecakes!
      Τα νόστιμα δαμάσκηνα κάνουν τη διαφορά.
      Καλό μήνα Ειρήνη

      Διαγραφή
  12. Καλημέα και καλό μήνα!!!
    Μεγάλη λατρεία τα κέικς... θα μπορούσα να τρώω συνέχεια κέικς! Μήπως στην προηγούμενη ζωή μου ήμουν Αγγλίδα! :)
    Το κέικ σου φαίνεται τέλειοοοοο!!!! Με το δαμάσκηνο μέσα απογειώνεται και γίνεται εμμονή!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Κική. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
      όντως τα νόστιμα γλυκά γίνονται εμμονή!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  13. mookies μου,
    ακριβως το ιδιο παθαινω και γω(τι ζωδιο εισαι?!?!!! :p ).Εγω ενα καλοκαιρι ειχα κολλησει με την ταρτα φραουλα.Ε το τι ταρτα εφαγαν οι "δοκιμαστες" δε λεγεται.Το παθαινω ομως και με τραγουδια,μπορει δηλαδη να κολλησω ανα διαστηματα με ενα τραγουδι και να το ακουσω 1500 φορες!Επισης και γω εχω μια αγαπη προς τα κεικ παρα σε καποιο αλλο γλυκο-γλυκο!Το δαμασκηνατο κεικ σου φαινεται τοσο δελεαστικο,φτιαχνω καφε...στειλε ενα κομματι Please!!
    Πολυ καλα εκανες και "αναγκαζες" τους δοκιμαστες σου,ετσι πρεπει,στην πιεση,αχαχα!!!
    φιλια πολλα και thank you thank you για την αναφορα!!!
    *****οι φωτος σου ειναι σουπερ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Kikitchen, είμαι καρκίνος και ΦΥΣΙΚΑ με πιάνει κόλλημα με τα τραγούδια! Είμαι ικανή να βάλω να ακούσω το ίδιο τραγούδι 15 φορές στη σειρά, μέχρι να αφήσω το CD να προχωρήσει και στα επόμενα τραγούδια!
      Σε ευχαριστώ, θα σου έστελνα δυό κομμάτια αν ήσουν κοντά, όχι βέβαια από αυτό το κέικ, έχει τελειώσει προ πολλού.
      Εσύ καλά τους έστρωσες τους δικούς σου, εγώ δυσκολεύομαι.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  14. εε όχι και "ένα απλό κέικ"! εμένα μια χαρά ιδιαίτερο μου φαίνεται το κεκάκι σου!
    το ξύσμα πρέπει να δίνει απίστευτο άρωμα και τα δαμάσκηνα σε συνδυασμό με το γιαούρτι φαντάζομαι το κάνουν φοβερά ζουμερό. Άκρως επιτυχημένες μου φαίνονται οι παρεμβάσεις στο κλασσικό κεικ της μαμάς λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραίες οι φωτό σου και ζωντανές! Φαντάζομαι πόσο ζουμερό έγινε με τα δαμάσκηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tελειο κεικ , θα το φτιαξω και μου αρεσαν και ολες οι συνταγες σου και οι φβτογραφιες σου, καλη χρονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σ' ευχαριστώ, ελπίζω να σου αρέσει,
    καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή