Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Κλειστή Μηλόπιτα με Amaretti - Apple pie with Amaretti



For English scroll down

Πριν ενάμιση μήνα περίπου έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο συνταγών με τίτλο "Τούρκικη Κουζίνα" 70 παραδοσιακές τούρκικες συνταγές. Το βιβλίο ήταν έξτρα δώρο μαζί με την εφημερίδα Realnews και άρχισα να το ξεφυλλίζω ελπίζοντας να βρώ μερικές ενδιαφέρουσες συνταγές. Στο εσωτερικό όμως με περίμενε μια έκπληξη, καθώς ανακάλυψα ότι πολλές συνταγές ήταν από την πολίτικη κουζίνα. Συνταγές όπως Αγκινάρες πολίτικες, Πολίτικη πίτσα (lahmacun), Γιουβαρλάκια, Χαλβάς σιμιγδαλένιος,  Κουλούρι με σουσάμι (simit), Γιαουρτόπιτα, Ρυζόγαλο, Σπανακόπιτα, Ντολμαδάκια και πολλές ακόμα που είναι κοινές και στις δυο κουζίνες..

Θέλοντας να του δώσω μια ευκαιρία ψάχνω στην εισαγωγή για κάποια αναφορά στις "κοινές" συνταγές των δύο χωρών, αλλά μάταια. Η πολυσέλιδη εισαγωγή αναφερόταν μόνο στις ομορφιές και στην ιστορία της Τουρκίας. 
Δεν είμαι σοβινίστρια, κάθε άλλο, όμως το συγκεκριμένο βιβλίο κατάφερε να με εκνευρίσει. Ποιος είναι αυτός που είδε το βιβλίο και το ενέκρινε; Το είδε και θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα να τυπωθεί και να κυκλοφορήσει στα ελληνικά; Γιατί προφανώς το μόνο που έκαναν ήταν να μεταφράσουν ένα τούρκικο βιβλίο. Άγνωσται αι βουλαί των άσχετων!

Θα προσπαθήσω να ξεχάσω τους -μπιπ- που κυκλοφορούν γύρω μας ελεύθεροι και θα περάσω σε πιο ευχάριστα θέματα, όπως τη νόστιμη μηλόπιτα που η συνταγή της ακολουθεί.  Έχει μια τραγανή, βουτυρένια ζύμη που περιβάλλει τη ζουμερή γέμιση με γλυκόξινα μήλα με μια υπενθύμιση της κανέλας και την αμυγδαλένια γεύση των amaretti στο βάθος κάθε μπουκιάς. Νόστιμη και εύκολη μηλόπιτα που σίγουρα αξίζει τον κόπο να φτιάξεις και να ξαναφτιάξεις.






Μηλόπιτα με Amaretti
για ένα ταψί 23-24 εκ., προσαρμογή από White Plate

        Για τη Ζύμη
        200 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους
        400 γρ. αλεύρι
        2 κρόκους αυγών
        1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
        100 γρ. ζάχαρη

        πρέζα αλάτι

        Για τη Γέμιση
        1 κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
        3 κ.σ. χυμό λεμονιού
        1 κ.γ. κανέλα
        1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

        100 γρ. μπισκότα Amaretti, αλεσμένα
        120 γρ. ζάχαρη

        1 κ.σ. γάλα για το άλειμμα της ζύμης  



Σε ένα πολυμίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους και χτυπάμε μέχρι τα υλικά να μοιάζουν με χοντροκομμένα ψίχουλα και μερικά μικρά κομμάτια βουτύρου να έχουν απομείνει. Ρίχνουμε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και χτυπάμε μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν σε μια συμπαγής ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο (περίπου τα 2/3), τυλίγουμε σε πλαστικό και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 23-24 εκ. με αποσπόμενη βάση. Τοποθετούμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε σε ένα κύκλο με διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί, ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά (περίπου 33 εκ. διάμ.). Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη βάση και τα πλαϊνά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. 

Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο και σε ένα μεγάλο μπολ τα ανακατεύουμε με το λεμόνι, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη και τα αλεσμένα μπισκότα. Τοποθετούμε τα υλικά της γέμισης στη μισοψημένη κρούστα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε σε κύκλο όσο και το το ταψί μας. Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και απαλά ενώνουμε στις άκρες με την υπόλοιπη ζύμη. Απλώνουμε στην επιφάνεια μία κουταλιά της σούπας γάλα, τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 50 λεπτά. Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο και την απολαμβάνουμε χλιαρή ή κρύα, πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  • Τα Amaretti μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα μπισκότα, όπως digestive, έτσι όμως θα χαθεί η ευχάριστη υπόνοια του αμύγδαλου που προσθέτουν στην κλασική γεύση της μηλόπιτας.
  • Για να μην κολλάει η ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και να αποφύγετε το υπερβολικό αλεύρωμα μπορείτε να την βάλετε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και να την ανοίξετε με μεγαλύτερη ευκολία.
  • Την ζάχαρη και το λεμόνι στην γέμιση της πίτας καλό θα ήταν να τα ρυθμίσετε ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι μήλα σας. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ είχαν μια ελαφριά υπόξινη γεύση. Αν χρησιμοποιήσετε γλυκά μήλα μειώστε την ζάχαρη και προσθέστε λίγο λεμόνι ακόμα.






in English


The pie has a crisp, buttery dough surrounding the juicy filling with sour and sweet apples and a reminder of cinnamon and almond flavor in every bite. Tasty and easy apple pie definitely worth it to make and remake.


Amaretti Apple Pie
adapted  from White Plate

        For the Dough
        200 gr butter, in cubes
        400 gr flour
        2 egg yolks
        1 tsp baking powder
        100 gr sugar
        pinch of salt

        For the Filling
        1 kg. apples, peeled and cut in thin slices
        3 tbs lemon juice
        1 tsp cinnamon
        1/4 tsp cloves
        100 gr. Amaretti cookies, ground
        120 gr. sugar

        1 tablespoon milk for brushing of dough



In a food processor, combine flour, sugar, salt, baking powder and pulse to combine. Add butter; pulse until mixture resembles coarse meal, with just a few pea-size pieces of butter remaining. Beat together egg yolks, add to flour mixture and pulse just until incorporated. Divide dough in two pieces, one larger than the other (about 2/3) and wrap each in plastic wrap, forming each into 1 disk. Refrigerate for30 minutes and up to 2 days.
Preheat oven to 450 degrees (180 ° C) with a rack set in lowest position and lay a pan 23-24 cm, with parchment pape. Place the larger piece of dough on a lightly floured surface and roll into a circle larger than the pan to cover bottom and sides (about 33 cm.). Make holes with a fork and bake in a preheated oven for 10 minutes.
Peel, core, and cut apples into thin slices; halve crosswise, and add to lemon juice (to keep them from turning brown) as you work. Add sugar, cinnamon, cloves, and crushed biscuits; toss to combine. Fill the half-baked crust with apple mixture and flattens the surface. Lightly brush rim of pie shell with water. Remove remaining circle of dough from refrigerator. Lay over apples; press along moistened rim to seal. Spread on surface one tablespoon of milk, pierce in several places with a fork and place in the oven for 50 minutes. Remove from the oven and enjoy the pie lukewarm or cold, sprinkled with powdered sugar.

NOTES
  • You can replace Amaretti with other cookies as digestive, but you lose the pleasant suspicion of the almond in classic taste of apple pie.
  • To prevent sticking dough and avoid excessive flour you can put the dough between two baking sheets and open it easily. 
  • Αdjust the sugar and lemon in pie filling according how sweet are your apples. I used a slightly sour apples. If you use sweet apples reduce the sugar and add a little more lemon. 





37 σχόλια:

  1. Με έχεις μαγνητίσει όπως πάντα με τις φωτογραφίες σου!
    Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ στην ίδια τη συνταγή.
    Είσαι ισάξια των ξένων μπλόγκ μαγειρικής και οι φωτογραφίες σου Μίνα έχουν όλα τα στοιχεία που μου αρέσει να βλέπω σε φωτογραφίες φαγητών ή γλυκών. Εχουν ζεστασιά, καταπληκτικά κάδρα, είναι επιμελώς ατιμέλητες και πολύ ωραίο φωτισμό. Είναι άρτιες.

    Μα γιατί αργείς τόσο βρε κοπέλα μου να ποστάρεις ????

    Η μηλόπιτα (επιτέλους πρέπει να πω κάτι και γι΄αυτό!!! χαχααχα) είναι αγαπημένο γλυκό.
    Βλέπω πως το μήλο είναι αρκετά λιωμένο μέσα και αυτό μου αρέσει. Η δε ζύμη αρκετή. Μου αρέσουν οι μηλόπιτες με αρκετή ζύμη και όχι μόνο με μήλο. Είναι ιδανική για μένα και όντως πιστεύω ότι την φτιάχνεις και την ξαναφτιάχνεις!!!!

    Καλό μήνα εύχομαι!
    Φιλιά !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Χρυσαυγή μου, αν και έχω δουλειά μπροστά μου, τα ευγενικά σου σχόλια με χαροποιούν ιδιαίτερα!
      Και καθόλου να μην μιλούσες για την μηλόπιτα, θα εκτιμούσα αφάνταστα το σχόλιό σου!

      Και εμένα μου αρέσει η αναλογία με το ζυμάρι, δεν θέλω να τρώω σκέτο μήλο. Όσο για post, μη με μαλώνεις, υπόσχομαι να επιστρέψω σύντομα!

      Πολλά, πολλά Φιλιά
      και Καλό μήνα

      Διαγραφή
  2. Γεια σου mookies!!!
    ....ουτε κ γω ειμαι σοβινιστρια ή εθνικηστρια αλλα μερικα πραγματα με εξοργιζουν!εχθες συγκεκριμενα διαβασα αυτο για τον Κραουνακη ότι αναρωτιεται ποσα χρονια μιλαμε οι Βορειοελλαδιτες Ελληνικα(....μιλαει ο Ελληναρας για Ελληνικα και λεει "μιλαγανε"...)....δεν θα το σχολιασω τωρα γιατι ειναι προτιμοτερο να πω ποσο τελεια τελεια ειναι η κλειστη μηλοπιτα σου και ποσο ωραιες φωτογραφιες εχεις βγαλει!!!Μπραβο mookies!!!!
    φιλια και καλο μηνα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και εσένα Κikitchen!
      Η γιαγιά μου έλεγε όταν ήμουν μικρή "πριν μιλήσεις, βούτα τη γλώσσα σου στο μυαλουδάκι σου". Καθώς φαίνεται αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κάποιον να τους συμβουλέψει!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Κikitchen μου,χαίρομαι που σου άρεσαν.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Με κάλυψε η Χρυσαυγή σε όλα όσα ήθελα να πω.... Φανταστικές φωτογραφίες, δεν έχω λόγια...!
    Οι μηλόπιτες πάντα μου αρέσουν, κι αυτή η γέμιση φαίνεται τόσο ζουμερή και λαχταριστη!
    Όσο για την προσθήκη των amaretti, είναι πιστεύω ιδανική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρύσα, και εμένα μου αρέσουν σχεδόν όλα τα γλυκά με μήλα.
      Πράγματι τα amaretti δίνουν μια ευχάριστη νότα στην μηλόπιτα.

      Διαγραφή
  4. Οι μηλόπιτες είναι λατρεία, κλειστές και ανοιχτές!
    Νομίζω ότι με τίποτα δεν θα μπορούσα να αντισταθώ σε ένα κομμάτι από την λαχταριστή σου πίτα!
    Καλό μήνα, καλή βδομάδα Μίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, γιαυτό και το μήλο πρέπει να είναι το πιο διαδεδομένο φρούτο για γλυκά.
      Σ' ευχαριστώ πολύ Έλενά μου, καλό μήνα και σε εσένα
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Δυναμικό, νόστιμο και πανέμορφο comeback!

    Μη χάνεσαι, οι fans σου ανησυχούν.

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ζαμπία μου, αλλά δεν έλειψα και πολύ!
      Η αλήθεια είναι ότι για τους fan μου ξαναγύρισα!

      kisses

      Διαγραφή
  6. θα συμφωνησω με τις προηγουμενες!! υπεροχες φωτο οπως παντα φοβερη και η μηλοπιτα {τι καλα να εφτανε η τεχνολογια σε σημειο να μπορεις να τρως απ την οθονη!!}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επόμενο βήμα είναι αυτό! Έτσι θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να μυρίζουμε τις νοστιμιές, όχι μόνο να μας τρέχουν τα σάλια.
      Σ' ευχαριστώ Ντολμαδάκι

      Διαγραφή
  7. Τρελαινομαι για μηλόπιτες, αυτο που μου αρεσει στην δικη σου ειναι ου ειναι κλειστη από παντου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη τάρτα μήλου με τέλειες φωτογραφίες για μια εντυπωσιακή επάνοδο!!!! Με ξετρέλλανε η τάρτα σου!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. που είσαι βρε Μίνα και σε χάσαμε??? όπως βλέπεις είχες λείψει στο κοινό σου!! ;)
    τι απίθανη αυτή η προσθήκη των amaretti στη μηλόπιτα!!! θα πρέπει να είναι νοστιμότατος συνδυασμός.
    όσο για τα υπόλοιπα, με κάλυψε και μένα η Χρυσαυγή!
    φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επέστρεψα και λέω να μείνω για λίγο, αν και είναι ευχάριστο να ακούω ότι σας έλειψα!
      Όσο για την μηλόπιτα ήταν πραγματικά πετυχημένη η προσθήκη των amaretti.
      Σ΄ευχαριστώ πολύ Εύη μου,
      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία να ξεκινάς την εβδομάδα (και τον μήνα) με μια τέτοια μηλόπιτα! Είναι ακριβώς το είδος μηλόπιτας που μ' αρέσει. Ιδανική αναλογία τριφτής, βουτυράτης ζύμης με λεπτοκομμένο μήλο και έξτρα παιχνιδιάρικες νότες κάποιου υλικού έκπληξη (στην περίπτωσή μας τα amaretti). Για τις φωτογραφίες δεν έχω λόγια. Απλά υπέροχες. Η τελευταία ειδικά, είναι στα μάτια μου απλά η τελείοτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Εύη, πραγματικά αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή, με σωστή αναλογία ζύμης και γέμισης (σημαντικό), και τα "παιχνιδιάρικα" amaretti.
      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  11. Hello! Hello!!
    Δοκίμασα τη μηλόπιτα της Ζαμπίας με τις καραμελωμένες βάφλες και ήταν σουπερ!
    Τώρα πρέπει να δοκιμάσω και τη μηλόπιτα με μπισκότα amaretti!!!
    Θα πρέπει να είναι τέλεια!!! Να βάλω και λίγο αμαρέττο στη γέμιση??? χικ χικ

    Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω!
    Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello αγαπητή μου!
      Να σου πω, ωραία ιδέα έδωσες την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να προσθέσω και λίγο αμαρέτο! Την μηλόπιτα της Ζαμπίας την έχω βάλει και εγώ στο πρόγραμμα να την φτιάξω, πρέπει να σου έγινε υπέροχη.
      Πολλά φιλιά και
      Καλό μήνα

      Διαγραφή
  12. Πολύ-πολύ ωραία η εκδοχή σου Μίνα!

    Φέτος δεν ξέρω πως τα έχω καταφέρει, αλλά έχω κάνει μόνον μια μηλόπιτα και μια που πήγα ως δωράκι...

    Καλή συνέχεια και καλό μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη, καλώς ήρθες. Νομίζω ότι όσες μηλόπιτες και να κάνουμε ποτέ δεν είναι αρκετές! Συνηθισμένο φρούτο αλλά οι επιλογές είναι ατέλειωτες.

      Καλό μήνα και σε εσένα

      Διαγραφή
  13. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα με τα αμαρέτι στη γέμιση, έχω φτιάξει κάτι ανάλογο με μπισκότα πτι μερ για να "τραβάνε" τα υγρά, με αυτά εδώ που μοσχοβολούν αμύγδαλο φαντάζομαι το αποτέλεσμα και ξερογλείφομαι!

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ Dark την πρώτη φορά που την έφτιαξα δεν βρήκα amaretti και έβαλα degestive, ήταν εντάξει αλλά καμία σχέση με τη λεπτή γεύση και το άρωμα αμύγδαλου που δίνουν τα amaretti.
      Φιλιά και Καλό μήνα

      Διαγραφή
  14. Η μηλόπιτα σου δείχνει εντυπωσιακή το λιγότερο Μίνα μου!
    Η ζύμη φαίνεται υπέροχα μπισκοτένια και η γέμιση γεμάτη με ωραία ζεστά αρώματα και τα μπισκοτάκια να της δίνουν μια ιδιαίτερη πινελιά.
    Και η τελευταία σου φώτο... αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη μου, ήταν πραγματικά πετυχημένη η συνταγή,
      ακριβώς όπως την περιγράφεις!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  15. You sliced the apples so beautifully thin. Love the filling to crust ratio too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταπληκτική μηλόπιτα, πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη των amaretti !!! Σλούρπ!!! Καλή σου μέρα, Μίνα μου, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι καταπληκτικες φωτογραφίες είναι αυτές! Ακρώς δελεαστική η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Your recipes look great! But you haven't shared anything lately. Will there be more?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Me encanta la tarta de manzanas gran receta se ve deliciosa,abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή