Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ας μιλήσουμε για χουρμάδες


Ναι ξέρω, είναι λίγο εκτός εποχής ένα κέικ με χουρμάδες και με τόσο πολύ σοκολάτα. Προς υπεράσπισή μου όμως, το έφτιαξα για το Πάσχα και πολύ απλά δεν μπορούσα να περιμένω 4-5 μήνες για να το μοιραστώ μαζί σας. Ο καιρός αποφάσισε να συμμαχήσει μαζί μου και να μου προσφέρει μερικές μέρες δροσιάς, έτσι για να έχω μια καλή δικαιολογία για να αναρτήσω αυτή τη συνταγή.
Γιατί αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσετε. Την έχω φτιάξει πολλές φορές και είναι και αυτή από τη Μάρθα Στιούαρτ. Πάλι από Μάρθα Στιούαρτ θα μου πείτε! Ε, λοιπόν ναι, πάλι. Γιατί ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια συνταγή που θα σε ενθουσιάσει, θα την φτιάξεις χωρίς καμία δυσκολία και όταν δοκιμάσεις το γλυκό, θα το λατρέψεις; Πάρα πολύ, πιστέψτε με.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα ένα κέικ με κεράσια, πολλά υποσχόμενο, πρωτότυπο και από ένα φαινομενικά αξιόπιστο blog. Τα αποτελέσματα δεν αξίζουν ούτε να τα δείτε ούτε να τα δοκιμάσετε, γιατί κατέληξα με ένα κέικ βαρετό που με απογοήτευσε από την ώρα κιόλας που το έφτιαχνα.
Έτσι ανάμεσα στους πειραματισμούς και τις δοκιμές, θα βλέπετε και κάποιες εγγυημένες συνταγές που έχω φτιάξει πολλές φορές είναι πεντανόστιμες και αξίζει να τις φτιάξετε.
Πάμε λοιπόν για τη συνταγή και για την απόλυτα "αντικειμενική" μου άποψη, στο τέλος.
 
For English scroll down



Κέικ Σοκολάτας με Χουρμάδες και Γλάσο Καραμελωμένης Σοκολάτας
προσαρμοσμένο με μικρές αλλαγές από Μάρθα Στιούαρτ

Για το κέικ 
  • 230 γρ. νερό
  • 330 γρ. χουρμάδες Medjool * χωρίς κουκούτσι, συν 4 για γαρνίρισμα
  • 100 γρ. ψιλοκ. χουρμάδες Medjool *
  • 3 κ.σ. κονιάκ + 1 κ.σ. ρούμι
  • 2 κ.σ ισχυρό αρωματικό καφέ (όχι νες καφέ)
  • 4 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 3/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα **
  • 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. σκούρη καφέ ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 110 γρ. σοκολάτα 66% ψιλοκομμένη

Για το γλάσο

  • 50 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. νερό
  • πρέζα αλάτι
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. σοκολάτα 66% ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μπράντι ή ρούμι

* δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και με αποξηραμένους χουρμάδες (πολύ μικρότερο κόστος)  αφού έτσι και αλλιώς μουλιάζουν στο νερό. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί το βάρος γιατί οι αποξηραμένοι χουρμάδες απορροφούν πολύ περισσότερα υγρά.

** μπορείτε να βάλετε και περισσότερο αν θέλετε, εγώ την επόμενη φορά θα την αυξήσω σε 1 1/2 κ.γ.



Φτιάξτε το κέικ: 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα 21 εκ. στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μια λαδόκολλα (αφήνοντας να εξέχει μερικά εκατοστά από το ταψί).
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και σε ένα πυρίμαχο μπολ ανακατεύουμε τους χουρμάδες, το κονιάκ, τον καφέ, και 2 κ.σ. κακάο. Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Πολτοποιούμαι το μείγμα με τους κρύους χουρμάδες σε ένα πολυμίξερ ή ένα μπλέντερ (πρέπει να έχετε περίπου 2 1/2 φλιτζάνια) και αφήνουμε στην άκρη.


Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, και 2 κουταλιές της σούπας κακάο.
Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο και τη σκούρη καφέ ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά  μετά από κάθε προσθήκη (το μείγμα θα μοιάζει κομμένο). Στους χουρμάδες-πουρέ προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε το αλεύρι στο μείγμα των αυγών σε 2 προσθήκες, εναλλάξ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και τη σοκολάτα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί, και ισιώνουμε την επιφάνεια.


Ψήνουμε για
περίπου 1 ώρα, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί επάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από άκρη του ταψιού, για να χαλαρώσει το κέικ και το αναποδογυρίζουμε επάνω σε μια σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, το ξαναγυρίζουμε με την σωστή πλευρά κάτω και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Φτιάξτε το γλάσο: 
Βάζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, το νερό, και το αλάτι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού βράσουν για 3 λεπτά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο. Ανακατεύουμε το κονιάκ και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πήξει, 15 με 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το γλάσο επάνω στο κέικ, αφήνοντας κάποια ποσότητα να τρέξει στα πλαϊνά. Γαρνίρουμε με τους κομμένους στη μέση χουρμάδες και απολαμβάνουμε!



 
Το κέικ αυτό είναι πολύ καλύτερο την επόμενη μέρα, γι΄αυτό προτείνω να το φτιάξετε την προηγούμενη από αυτή που πρόκειται να το καταναλώσετε. Δεν έχει σημασία αν δεν σας αρέσουν οι χουρμάδες, η διακριτική τους γεύση συμβάλει κυρίως στην γήινη γλύκα αυτού του κέικ και στο ζουμερό, υγρό εσωτερικό του. Δεν είναι ένα κέικ που θα σας καταπλήξει από την πρώτη μπουκιά, αλλά τρώγοντας θα διαπιστώσετε ότι απλώς δεν θέλετε να σταματήσετε, ότι κάθε κουταλιά είναι πιο νόστιμη από την προηγούμενη!

Σε αντίθεση, το γλάσο το ερωτεύτηκα από την πρώτη μπουκιά και όταν τελείωσα το κομμάτι μου ο έρωτας είχε μετατραπεί σε αιώνια αγάπη. Δεν υπερβάλω (ίσως λίγο), είναι το πιο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΓΛΑΣΟ που έχω δοκιμάσει ποτέ! Η μαύρη ζάχαρη στο σιρόπι δίνει μοναδική καραμελένια γεύση και το μπράντι απλώς το καθιστά ακαταμάχητο. Το χρησιμοποίησα σε ένα αδιάφορο σοκολατένιο κέικ (έτοιμο) και κυριολεκτικά απογείωσε τη γεύση του. Θα με θυμηθείτε είναι μοναδικό!



 
in English

The cake is much better the next day. No matter if you don't like dates, the discreet taste mainly contributed to the earthy sweetness of this cake and juicy, moist inside. This isn't a cake that will amaze you from the first bite, but when you start eating you will find that simply don't want to stop!
Instead, fell in love the glaze at first bite and at the end turned into eternal love. Not exaggerate (maybe a little) is the most Fantastic Glaze I have ever tasted! Brown sugar syrup gives unique caramel flavor and brandy just makes it irresistible.

  

Chocolate-Date Cake with Chocolate Sticky Toffee Glaze
 adapted with few changes from Martha Stewart

For the Cake
  • 230 gr. (about 1 cup) water
  • 330 gr. (11,6 ounces) whole Medjool * dates, pitted, plus 4 more, pitted and halved, for garnish
  • 100 gr. (3,6 ounces) chopped Medjool * dates
  • 3 tablespoons brandy + 1 tablespoon rum
  • 2 tablespoons strong-brewed coffee
  • 4 tablespoons unsweetened Dutch-process cocoa powder
  • 200 gr (1 1/2 cups) all-purpose flour
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1 teaspoon ground cinnamon **
  • 130 gr. (9 tablespoons) unsalted butter, room temperature, plus more for pan
  • 120 gr. (4,3 ounces)) packed dark-brown sugar
  • 3 large eggs
  • 1 teaspoons baking soda
  • 110 gr. (5 ounces) bittersweet chocolate (66% cacao), coarsely chopped

For the Glaze
  • 50 gr. (3 1/2 tablespoons) unsalted butter
  • 60 gr. (full 1/4 cup) packed dark-brown sugar
  • 1 tablespoon water
  • Pinch of salt
  • 80 gr. (1/3 cup) milk cream
  • 100 gr. (3,6 ounces) bittersweet chocolate (66% cacao), finely chopped
  • 2 tablespoons brandy

*  i haven΄t tried yet, but I believe this recipe can be made with dried dates (much cheaper) since anyway soaked in water. But we must adjust the weight because the dried dates absorb much more liquid.  
**  you can put more if you like, next time I will increase to 1 1/2 tsp. 

 



Make the cake:
Preheat oven to 180
C (350 F) degrees. Butter a 21 cm (8,3 or 9 inch) round cake pan. Line with parchment, and butter parchment.  Bring water to a boil in a saucepan. Meanwhile, combine dates, brandy, coffee, and 2 tablespoons cocoa in a heatproof bowl. Stir in boiling water. Let cool, stirring occasionally. Puree cooled date mixture in a food processor (you should have about 2 1/2 cups). Place puree in a large bowl. 

Whisk flour, salt, cinnamon, and remaining 2 tablespoons cocoa in a bowl. Beat butter and dark-brown sugar with a mixer on medium speed until fluffy. Add eggs, one at a time, beating after each addition (batter will look curdled). Stir baking soda into reserved uncovered date puree. On low speed, beat flour mixture into egg mixture in 2 additions, alternating with the date mixture. Beat in chocolate and
chopped dates. Transfer batter to prepared pan, and smooth top. 

Bake until a toothpick inserted into center of cake comes out clean, about 1 hour. Let cool in pan on a wire rack for 30 minutes. Run a knife around edge of pan to loosen, and invert cake onto rack. Remove parchment, turn cake right side up, and let cool completely. (Cake can be wrapped in plastic and stored at room temperature for up to 2 days.) 


Make the glaze:
Bring butter, dark-brown sugar, water, and salt to a boil in a saucepan over medium-low heat, stirring occasionally. Boil 3 minutes. Remove from heat. Whisk in cream. Add chocolate, and whisk until smooth. Whisk in brandy. Let cool until thickened, 15 to 20 minutes. 

Place cake on stand and pour glaze over top, letting some drip down sides. Garnish with halved dates. 


 

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Οι πρώτες μου φράουλες


Το πήρα επιτέλους απόφαση, έβαλα τον κ... μου κάτω και έγραψα αυτή τη συνταγή που με περιμένει υπομονετικά, μισογραμμένη, εδώ και 2 εβδομάδες. Μ΄αρέσει που ήθελα να φτιάξω γλυκό με φράουλες για να συνχρονιστώ με τα υλικά της εποχής! Βγήκαν τα κεράσια και εγώ ακόμα να εμφανίσω τις φράουλές μου.

Το παράδοξο με τις φράουλες είναι ότι ενώ τις λατρεύω, με μια μικρή βουτιά στη σαντιγί ή στη ζάχαρη, είναι ένα φρούτο που δεν χρησιμοποιώ ποτέ στα γλυκά μου. Έχω την εντύπωση ότι εξαφανίζονται μέσα σε κάποια γλυκά ή είναι ενοχλητικά ωμές σε κάποια άλλα ή απλώς διακοσμητικές. Μπορεί να μην δοκίμασα το σωστό γλυκό, θα μου πείτε και μάλλον έχετε δίκιο. 

Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω κάποια γλυκά με φράουλα, που έχουν απλά υλικά και ξεκάθαρες γεύσεις, δεν καλύπτουν τη γεύση της φράουλας και δεν την υποβιβάζουν σε διακοσμητικό ρόλο. Βέβαια με όλη αυτή τη καθυστέρηση να δούμε τι θα προλάβω να φτιάξω. Άρχισα με το πιο απλό. Μια ζύμη τάρτας με ψημένες φράουλες και με συνοδεία σαντιγής αν θέλετε (εγώ θέλω).

For English scroll down



Ταρτάκια με Σάλτσα Φράουλας
για περίπου 14 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος


Για τη ζύμη (από Μάρθα Στιούαρτ) 
220 γρ. αλεύρι, + επιπλέον για το άνοιγμα
1 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, σε κομμάτια
3 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη σάλτσα φράουλας 
700 γρ. φράουλες, καθαρισμένες
4 κ.σ. ζάχαρη 
3-4 κ.γ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
3 κ.σ. κονιάκ 

1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. γάλα 































Κάντε τη ζύμη:
Σε ένα πολυμίξερ ή με ένα πιρούνι ή στο μίξερ με το εργαλείο ζυμώματος, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα, με κάποια κομμάτια βούτυρο να απομείνουν στο μέγεθος μπιζελιού. Πασπαλίστε με 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να είναι εύθρυπτη, αλλά να μένει μαζί όταν πιέζεται με τα δάχτυλα (εάν είναι απαραίτητο, προσθέτουμε 1 κ.σ. νερό). Πατήστε τη ζύμη σε ένα δίσκο, τυλίγουμε σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (και έως 3 ημέρες).

Κάντε τη σάλτσα:  
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το κονιάκ, σε μια μεσαία κατσαρόλα. Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι φράουλες να μαλακώσουν λίγο, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε τις φράουλες από τα υγρά και το 1/3 από αυτές (τις πιο μικρές)  το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το μισό περίπου από το υγρό της σάλτσας. Προσθέτουμε 1 κ.σ. κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη για να συνοδεύσουμε τα ταρτάκια μας. Τα 2/3 από τις φράουλες τις λιώνουμε με το πιρούνι, τις ανακατεύουμε με το 1/2 υγρό της σάλτσας και τις ξαναβάζουμε στη φωτιά να βράσουν για περίπου 5-6 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ανακατεύουμε 2 κ.σ. κονιάκ.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα φύλο πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε κύκλους διαμέτρου 10 εκ. με ένα μικρό μπολ ή ποτήρι και με τα δάχτυλά μας βρέχουμε λίγο με νερό ή ασπράδι αυγού τις άκρες του κύκλου. Τοποθετούμε στη μέση 1 1/2 κουταλιά του γλυκού από τη σάλτσα με τις λιωμένες φράουλες και διπλώνουμε τη ζύμη σε τέσσερα σημεία να σχηματίσει τετράγωνο. Πιέζουμε καλά τις άκρες για να μην ανοίξουν. Μπορείτε επίσης αν θέλετε να τα φτιάξετε σε φόρμα για μάφινς.

Αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αυγό και το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα συνοδεύουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή Crème fraîche.




Η ετυμηγορία βγήκε εύκολα, ιδίως από τον Άγγελο (ανιψιός ετών επτά) αφού μόλις προλάβαμε να δοκιμάσουμε. Δεν τρώει εύκολα πολλά γλυκά, αλλά λατρεύει τις φράουλες. Αποστολή εξετελέσθει, απλές, ξεκάθαρες γεύσεις. Αλλά για να πω την αλήθεια δεν ξετρελάθηκα, έχω φτιάξει πολύ πιο νόστιμες τάρτες με διαφορετικά φρούτα. Ίσως ήθελε λίγο περισσότερη ζάχαρη.

Βέβαια όταν τις δοκίμασα με χτυπιμένη κρέμα γάλακτος, άλλαξα γνώμη. Φυσικά όπως είναι γνωστό ταιριάζει ιδανικά με τις φράουλες αλλά συνδιάστικε αρμονικά και με την τραγανή ζύμη. Αν θέλετε να γίνει πιο "γλυκό" αυτή η απλή τάρτα πρέπει οπωσδήποτε να την συνοδεύσετε με σαντιγί από κρέμα γάλακτος.





Strawberry Sauce Tartlets in English
about 14 pieces  

For the Dough: (from Martha Stewart) 
220 gr. (1 3/4 cups) all-purpose flour, plus more for rolling
1 tablespoon sugar
1/2 teaspoon salt
150 gr. (2/3 cup) cold unsalted butter, cut into pieces
3 tablespoons ice water

For the Strawberry sauce:
700 gr. (25 ounces) strawberries, hulled
4 tablespoons sugar
3-4 teaspoons freshly squeezed lemon juice
3 tablespoons brandy

1 egg yolk
1 tablespoon milk
 
Make the dough:
In a food processor, pulse flour, sugar, and salt to combine. Add butter, pulse until mixture resembles coarse meal, with a few pea-size pieces of butter remaining. Sprinkle with 2 tablespoons ice water, pulse until dough is crumbly but holds together when squeezed (if necessary, gradually add 1 tablespoon more water). Do not overmix. Flatten dough into a disk and wrap tightly in plastic. Refrigerate until firm, at least 1 hour (up to 3 days).

Make the Strawberry sauce:
Place strawberries, sugar and lemon juice in a middle pot. Cook over medium-low heat, stirring occasionally, until the strawberries soften slightly, about 10 minutes. Drain the strawberries by liquid. Place 1/3 of strawberries (the smallest) in a bowl with half of liquid sauce. Add 1 tablespoons brandy and set aside to accompany the tarts.
Puree 2/3 of strawberrys with a fork and place in a pot with half liquid sauce.
Cook over medium heat about 5-6 minutes. Allow to cool and mix 2 tablespoons brandy.

Remove the dough from the refrigerator and roll out on a floured surface to a thickness of 0.5 cm (about 1/4-inch). Using a 10 cm (4 inches) round cookie cutter, cut the dough into circles. Spoon 1 1/2 teaspoon of sauce with pureed strawberries and fold the dough in four sides to form a square. Firmly crimp the corners to avoid cracking. You can also form them in muffins pan.
Brush with beaten egg and milk and bake in a preheated oven at 195 C (400 F) degrees for 30-35 minutes or until golden brown. Remove from the oven and serve lukewarm or room temperature. Sprinkle with powdered sugar and serve with whipped cream or crème fraîche.







Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αnd the winner is ...


Καθώς συνηθίζεται οι bloggers να μοιράζουν βραβεία μεταξύ τους, έφτασε η ώρα και για το δικό μου. Ή μάλλον τα δικά μου. Κατέφθασαν εχθές το μεσημέρι, απροειδοποίητα, και εγκαταστάθηκαν για τα καλά στο blog μου. Καλοδεχούμενα, αν και μας στρίμωξαν λίγο.

Το ένα βραβείο είναι από την Ρούλα και το blog της http://roulita82.blogspot.gr/ και το δεύτερο από τη Δώρα από το blog http://prettypartyideas.blogspot.gr/. Σας ευχαριστώ κορίτσια! 



Και τώρα εγώ πρέπει να απαντήσω σε εννέα αδιάκριτες ερωτήσεις, και να παραδώσω με την σειρά μου το βραβείο σε 11 blog.

1) Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το blog σας.
    Οι εμμονές μου 
2) Ποιο το θέμα του blog σας/με τι ασχολείται.
    Τα γλυκά  
3) Από πού βρίσκεται την έμπνευσή σας.
    Κυρίως από το διαδίκτυο.
4) Σχεδιάζεται από πριν το περιεχόμενο του blog σας;
    Σχεδόν ποτέ
5) Έχετε νέες ιδέες για το blog σας;
    Κάθε μέρα.
6) Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας.
    Περισσότερο από ότι θα έπρεπε
7) Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για εσάς να δημιουργήσετε;
    Αργά το βράδυ
8) Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για εσάς;
    Ότι δεν μου αρέσει να μιλάω για μένα
9) Ποια είναι τα χόμπι σας.
    Το διάβασμα, η ζωγραφική, η ζαχαροπλαστική

Σειρά έχει η παράδοση του βραβείου σε blog με λιγότερα από 200 μέλη. Δεν έπαιξα ακριβώς με τους κανόνες καθώς κάποια από τα blog που διάλεξα δεν έχουν members subscription και το ένα έχει ακριβώς 200 μέλη.

Αnd the winner is ...
thegreenmixer.com
ascrispasitgets.blogspot.gr
pepiskitchen.blogspot.gr
wabini.blogspot.gr
newsweetsontheblog.wordpress.com
marthaskitchenette.blogspot.gr
illaboratoriodimmskg.blogspot.gr
izypeasy.blogspot.gr
nomattercraft.blogspot.gr 
sundayspoon.blogspot.gr
sofetogeyseisygeias.blogspot.gr


 

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη


Είθισται τα blog μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στις μεγάλες γιορτές να δημοσιεύουν συνταγές με υλικά και "εδέσματα" που συνηθίζονται στις εκάστοτε γιορτές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τσουρέκια για το Πάσχα. Δεν θα έδινα και μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνήθεια αλλά έλα που μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια με γέμιση! Καθώς η μαμά ετοιμάζει με επιτυχία κάθε χρόνο τα κλασικά τσουρέκια για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να μειώσω τον  ανταγωνισμό στην οικογένεια έφτιαξα γεμιστά με πάστα αμυγδάλου.

Στις φωτογραφίες, όπως βλέπετε, έβαλα και μερικά κλαδιά με πασχαλιές γιατί όχι μόνο ταιριάζουν με συνταγές αυτής τις περιόδου όπως υποδηλώνει και το όνομα, αλλά έχουν και φανταστικό χρώμα.
Ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη αν θέλετε. Με τη ζέστη βέβαια που έχει, πιο πολύ με καλοκαίρι μοιάζει αυτή η άνοιξη.






Τσουρέκι με γέμιση αμυγδάλου - Almond Brioche  
για ένα τσουρέκι


Για το τσουρέκι
480 γρ. αλεύρι
90 γρ. ζάχαρη
1/2  κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο μαλακό

15 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φάκελο ξερή
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
70-90 γρ. γάλα ή νερό, χλιαρό
1 αβγό

1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας ή 1/2 βανίλια ή 2 κ.σ. ζάχαρη βανίλια

Για τη γέμιση αμυγδάλου
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μικρό
6 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κ.σ. ρούμι
125 γρ. σκόνη αμυγδάλου
60 γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα)



1/2 αυγό + 1 κ.γ. νερό για επάλειψη
νιφάδες αμυγδάλου 






Οδηγίες για το τσουρέκι
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. γάλα, χλιαρό. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι, μαζί και τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το εργαλείο ζυμώματος, σε χαμηλή ταχύτητα (1,5-2) για 3 λεπτά περίπου. Αυξάνουμε τη ταχύτητα (4-5) και χτυπάμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε μία φορά για να πάει παντού το λάδι. Καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο μήκους περίπου 25 εκ. Απλώνουμε τη γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα και κλείνουμε προσεκτικά και καλά (πασπαλίζοντας την άκρη με λίγο νερό), για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Περιστρέφουμε τα δύο κομμάτια ζύμης μεταξύ τους και κλείνουμε τις δύο άκρες σχηματίζοντας ένα κύκλο.


Βάζουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα. Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 C. Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με το κρύο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τις νυφάδες αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.






Αν και σε κάποια σημεία η γέμιση ξεχείλισε και έτρεξε έξω από το τσουρέκι αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη γεύση, ούτε και εμάς που το εξαφανίσαμε μέσα σε μια μέρα. Μην μας κατηγορείται, πρέπει να δοκιμάζω αυτά που φτιάχνω, πριν σας τα παρουσιάσω. Μια αναγκαία θυσία, θα μπορούσαμε να πούμε.

Η συγκεκριμένη θυσία αποδείχθηκε πεντανόστιμη! Το τσουρέκι νόστιμο, αν και θα ήθελε 2-3 λεπτά λιγότερο ψήσιμο γιατί οριακά δεν έγινε στεγνό και η γέμιση αμυγδάλου μοσχομυριστή και υγρή σαν πάστα, έδωσε στο τσουρέκι μια εκλεπτυσμένη νότα.Το εκχύλισμα πικραμύγδαλου που έβαλα (αντί για αμύγδαλο) ήταν μια πετυχημένη επιλογή της στιγμής.



 

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ένα Cheseecake


Πέρασαν σχεδόν δυο εβδομάδες από την τελευταία δημοσίευση και ακόμα δεν κατάφερα να μπω στην κουζίνα για να φτιάξω μια νέα συνταγή η μια παλιά και δοκιμασμένη. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποιες λήψεις που έχω για καβάντζα ή κάποιες συνταγές που δοκίμαζα πριν ξεκινήσω το blog.

Αυτή είναι μια συνταγή από μια αγαπημένη bloger (αν και τελευταία άρχισε να βαριέται μου φαίνεται) σεμνή, περιεκτική, χωρίς τις φωτογραφίες υπερπαραγωγή, αλλά με πολλές εφικτές και πεντανόστιμες συνταγές. Σχεδόν ότι έχω φτιάξει δικό της βγήκε όπως το περιγράφει, με την ίδια ευκολία, τις σωστές ποσότητες υλικών, την ίδια εμφάνιση και στη γεύση από απλώς καλό μέχρι καταπληκτικό.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο για πολλά καλοστημένα blog με υπέροχες φωτογραφίες αλλά με συνταγές που όταν προσπαθείς να τις φτιάξεις δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που περιγράφουν ή με αυτά που βλέπεις στις φώτο. Αρκετά με την πολυλογία, πάμε στη συνταγή.

For English scroll down


Pecan Pie Cheesecake 
με λίγες αλλαγές από το Bake or Break
για ένα springform ταψί 23 εκ.


Για τη βάση
300 γρ. μπισκότα digestive θρυματισμένα
120 γρ. (1/2 φλ.) βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση πεκάν
150 γρ.
(3/4 φλ.) ζάχαρη
1/2 φλ. σιρόπι καλαμποκιού
75 γρ. (1/3 φλ.) βούτυρο, λιωμένο
2 μέτρια αυγά
1 1/2 φλ. ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια

Για το cheesecake 
700 γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
160 γρ.
(3/4 φλ.) ζάχαρη
2 κ.σ. για κάθε χρήση αλεύρι
4 μεγάλα αυγά
160 γρ. (2/3 φλ.) ξινή κρέμα 
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας  

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου




Οδηγίες για τη βάση
Προθερμαίνoυμε το φούρνο στους 175 °. Ανακατεύουμε καλά τα μπισκότα και το λιωμένο βούτυρο, για να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε το μείγμα πατώντας το στην επιφάνεια και στις πλευρές του 23 εκ. ταψιού. Ψήνουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Οδηγίες για τη γέμιση πεκάν
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να αρχίσουν να βράζουν σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει, περίπου 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τη γέμιση επάνω από τη βάση των μπισκότων και αφήνουμε στην άκρη.

Οδηγίες για το cheesecake
Μειώνουμε το φούρνο στους 160 ° βαθμούς. Με ένα μίξερ, κτυπάμε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αυγά ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατεύουμε την ξινή κρέμα και τη βανίλια και ρίχνουμε επάνω από την γέμιση των πεκάν. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το cheesecake με την πόρτα κλειστή για 1 ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο και περνάμε ένα μαχαίρι κατά μήκος των εξωτερικών άκρων για να ξεκολλήσει το cheesecake από τις πλευρές του ταψιού. Το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει τελείως. Ας το αφήσουμε για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα ή ακόμη καλύτερα 24 ώρες, για να ωριμάσει η γεύση.





Παρόλο που ανησυχούσα μήπως βγει γλυκό, τελικά ήταν πολύ καλό. Μου αρέσει το cheesecake να είναι αρκετά όξινο αλλά στο συγκεκριμένο η ξινή κρέμα ήταν αρκετή.
Η γέμιση με τα πεκάν ήταν νόστιμη και γευστικά ταίριαζε πολύ με το cheesecake. Δεν νομίζω ότι τα πεκάν είναι απαραίτητα σε αυτή τη συνταγή, και τα απλά καρύδια θα είναι μια χαρά.

Ο τρόπος ψησίματος πέτυχε απόλυτα, η επιφάνεια του cheesecake δεν ράγισε και παρέμεινε επίπεδη χωρίς να βουλιάξει καθόλου. Το δε cheesecake είχε απίστευτη υφή, αφράτο και κρεμώδη έλιωνε στο στόμα σε ευχάριστη αντίθεση με τη βάση και τα καρύδια. Αν σας αρέσουν τα cheesecake, πρέπει να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε.




Pecan Pie Cheesecake in English
with few changes from Bake or Break 
for a springform pan 23cm -9″

For the crust:
300 gr. vanilla wafer or digestive crumbs
120 gr. (1/2 cup) butter, melted 

For the pecan filling:
150 gr. (3/4 cup) sugar
1/2 cup corn syrup
75 gr. (1/3 cup) butter, melted
2 eggs
1 1/2 cups chopped pecans
1 teaspoon vanilla extract 

For the cheesecake:
700 gr. (25 ounces) cream cheese, softened
160 gr. (3/4 full cup) sugar
2 Tablespoons all-purpose flour
4 large eggs
160 gr. (2/3 cup) sour cream
1 teaspoon vanilla extract

All ingredients at room temp


Make the crust:
Preheat oven to 175° C (350° F). Mix together biscuits and melted butter, stirring well to combine. Press into bottom and up sides of 23cm (9″) pan. Bake for 10 minutes and set aside to cool.
Make the pecan filling:
Mix all ingredients together in a medium saucepan. Bring to a boil over medium-high heat. Reduce heat and simmer until it thickens, about 8-10 minutes, stirring constantly. Pour the filling into the biscuit crust and set aside.
Make the cheesecake:
Reduce oven to 160° C (325° F). With a mixer, beat the cream cheese at medium speed until creamy. Add sugar and flour and beat until fluffy. Add eggs one at a time, beating well after each addition. Reduce speed to low, and add sour cream and vanilla. Beat until well combined and pour over the filling of pecans. Put in the oven and bake for 1 hour. Turn off the oven and leave the cheesecake inside with the door closed for 1 hour. Remove from the oven and run a knife along the outside edges to loosen cheesecake from the sides of pan. Let in pan to cool completely. Let it chill for at least 4 hours before serving, or even better 24 hours, to mature the flavor.