Ναι ξέρω, είναι λίγο εκτός εποχής ένα κέικ με χουρμάδες και με τόσο πολύ σοκολάτα. Προς υπεράσπισή μου όμως, το έφτιαξα για το Πάσχα και πολύ απλά δεν μπορούσα να περιμένω 4-5 μήνες για να το μοιραστώ μαζί σας. Ο καιρός αποφάσισε να συμμαχήσει μαζί μου και να μου προσφέρει μερικές μέρες δροσιάς, έτσι για να έχω μια καλή δικαιολογία για να αναρτήσω αυτή τη συνταγή.
Γιατί αυτή τη συνταγή πρέπει να τη δοκιμάσετε. Την έχω φτιάξει πολλές φορές και είναι και αυτή από τη Μάρθα Στιούαρτ. Πάλι από Μάρθα Στιούαρτ θα μου πείτε! Ε, λοιπόν ναι, πάλι. Γιατί ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια συνταγή που θα σε ενθουσιάσει, θα την φτιάξεις χωρίς καμία δυσκολία και όταν δοκιμάσεις το γλυκό, θα το λατρέψεις; Πάρα πολύ, πιστέψτε με.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έφτιαξα ένα κέικ με κεράσια, πολλά υποσχόμενο, πρωτότυπο και από ένα φαινομενικά αξιόπιστο blog. Τα αποτελέσματα δεν αξίζουν ούτε να τα δείτε ούτε να τα δοκιμάσετε, γιατί κατέληξα με ένα κέικ βαρετό που με απογοήτευσε από την ώρα κιόλας που το έφτιαχνα.
Έτσι ανάμεσα στους πειραματισμούς και τις δοκιμές, θα βλέπετε και κάποιες εγγυημένες συνταγές που έχω φτιάξει πολλές φορές είναι πεντανόστιμες και αξίζει να τις φτιάξετε.
Πάμε λοιπόν για τη συνταγή και για την απόλυτα "αντικειμενική" μου άποψη, στο τέλος.
For English scroll down
Κέικ Σοκολάτας με Χουρμάδες και Γλάσο Καραμελωμένης Σοκολάτας
προσαρμοσμένο με μικρές αλλαγές από Μάρθα Στιούαρτ
Για το κέικ
- 230 γρ. νερό
- 330 γρ. χουρμάδες Medjool * χωρίς κουκούτσι, συν 4 για γαρνίρισμα
- 100 γρ. ψιλοκ. χουρμάδες Medjool *
- 3 κ.σ. κονιάκ + 1 κ.σ. ρούμι
- 2 κ.σ ισχυρό αρωματικό καφέ (όχι νες καφέ)
- 4 κ.σ. σκόνη κακάο
- 200 γρ. αλεύρι
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα **
- 130 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. σκούρη καφέ ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 110 γρ. σοκολάτα 66% ψιλοκομμένη
Για το γλάσο
- 50 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 60 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. νερό
- πρέζα αλάτι
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. σοκολάτα 66% ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. μπράντι ή ρούμι
* δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και με αποξηραμένους χουρμάδες (πολύ μικρότερο κόστος) αφού έτσι και αλλιώς μουλιάζουν στο νερό. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί το βάρος γιατί οι αποξηραμένοι χουρμάδες απορροφούν πολύ περισσότερα υγρά.
** μπορείτε να βάλετε και περισσότερο αν θέλετε, εγώ την επόμενη φορά θα την αυξήσω σε 1 1/2 κ.γ.
Φτιάξτε το κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα 21 εκ. στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μια λαδόκολλα (αφήνοντας να εξέχει μερικά εκατοστά από το ταψί).
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και σε ένα πυρίμαχο μπολ ανακατεύουμε τους χουρμάδες, το κονιάκ, τον καφέ, και 2 κ.σ. κακάο. Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε να κρυώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Πολτοποιούμαι το μείγμα με τους κρύους χουρμάδες σε ένα πολυμίξερ ή ένα μπλέντερ (πρέπει να έχετε περίπου 2 1/2 φλιτζάνια) και αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, και 2 κουταλιές της σούπας κακάο.
Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το βούτυρο και τη σκούρη καφέ ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη (το μείγμα θα μοιάζει κομμένο). Στους χουρμάδες-πουρέ προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε το αλεύρι στο μείγμα των αυγών σε 2 προσθήκες, εναλλάξ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και τη σοκολάτα και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί, και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί επάνω σε μια σχάρα για 30 λεπτά. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από άκρη του ταψιού, για να χαλαρώσει το κέικ και το αναποδογυρίζουμε επάνω σε μια σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, το ξαναγυρίζουμε με την σωστή πλευρά κάτω και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Φτιάξτε το γλάσο:
Βάζουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, το νερό, και το αλάτι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού βράσουν για 3 λεπτά, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο. Ανακατεύουμε το κονιάκ και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πήξει, 15 με 20 λεπτά.
Ρίχνουμε το γλάσο επάνω στο κέικ, αφήνοντας κάποια ποσότητα να τρέξει στα πλαϊνά. Γαρνίρουμε με τους κομμένους στη μέση χουρμάδες και απολαμβάνουμε!
Το κέικ αυτό είναι πολύ καλύτερο την επόμενη μέρα, γι΄αυτό προτείνω να το φτιάξετε την προηγούμενη από αυτή που πρόκειται να το καταναλώσετε. Δεν έχει σημασία αν δεν σας αρέσουν οι χουρμάδες, η διακριτική τους γεύση συμβάλει κυρίως στην γήινη γλύκα αυτού του κέικ και στο ζουμερό, υγρό εσωτερικό του. Δεν είναι ένα κέικ που θα σας καταπλήξει από την πρώτη μπουκιά, αλλά τρώγοντας θα διαπιστώσετε ότι απλώς δεν θέλετε να σταματήσετε, ότι κάθε κουταλιά είναι πιο νόστιμη από την προηγούμενη!
Σε αντίθεση, το γλάσο το ερωτεύτηκα από την πρώτη μπουκιά και όταν τελείωσα το κομμάτι μου ο έρωτας είχε μετατραπεί σε αιώνια αγάπη. Δεν υπερβάλω (ίσως λίγο), είναι το πιο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΓΛΑΣΟ που έχω δοκιμάσει ποτέ! Η μαύρη ζάχαρη στο σιρόπι δίνει μοναδική καραμελένια γεύση και το μπράντι απλώς το καθιστά ακαταμάχητο. Το χρησιμοποίησα σε ένα αδιάφορο σοκολατένιο κέικ (έτοιμο) και κυριολεκτικά απογείωσε τη γεύση του. Θα με θυμηθείτε είναι μοναδικό!
in English
The cake is much better the next day. No matter if you don't like dates, the discreet taste mainly contributed to the earthy sweetness of this cake and juicy, moist inside. This isn't a cake that will amaze you from the first bite, but when you start eating you will find that simply don't want to stop!
Instead, fell in love the glaze at first bite and at the end turned into eternal love. Not exaggerate (maybe a little) is the most Fantastic Glaze I have ever tasted! Brown sugar syrup gives unique caramel flavor and brandy just makes it irresistible.
Chocolate-Date Cake with Chocolate Sticky Toffee Glaze
adapted with few changes from Martha Stewart
For the Cake
- 230 gr. (about 1 cup) water
- 330 gr. (11,6 ounces) whole Medjool * dates, pitted, plus 4 more, pitted and halved, for garnish
- 100 gr. (3,6 ounces) chopped Medjool * dates
- 3 tablespoons brandy + 1 tablespoon rum
- 2 tablespoons strong-brewed coffee
- 4 tablespoons unsweetened Dutch-process cocoa powder
- 200 gr (1 1/2 cups) all-purpose flour
- 3/4 teaspoon salt
- 1 teaspoon ground cinnamon **
- 130 gr. (9 tablespoons) unsalted butter, room temperature, plus more for pan
- 120 gr. (4,3 ounces)) packed dark-brown sugar
- 3 large eggs
- 1 teaspoons baking soda
- 110 gr. (5 ounces) bittersweet chocolate (66% cacao), coarsely chopped
For the Glaze
- 50 gr. (3 1/2 tablespoons) unsalted butter
- 60 gr. (full 1/4 cup) packed dark-brown sugar
- 1 tablespoon water
- Pinch of salt
- 80 gr. (1/3 cup) milk cream
- 100 gr. (3,6 ounces) bittersweet chocolate (66% cacao), finely chopped
- 2 tablespoons brandy
* i haven΄t tried yet, but I believe this recipe can be made with dried dates (much cheaper) since anyway soaked in water. But we must adjust the weight because the dried dates absorb much more liquid.
** you can put more if you like, next time I will increase to 1 1/2 tsp.
Make the cake:
Preheat oven to 180 C (350 F) degrees. Butter a 21 cm (8,3 or 9 inch) round cake pan. Line with parchment, and butter parchment. Bring water to a boil in a saucepan. Meanwhile, combine dates, brandy, coffee, and 2 tablespoons cocoa in a heatproof bowl. Stir in boiling water. Let cool, stirring occasionally. Puree cooled date mixture in a food processor (you should have about 2 1/2 cups). Place puree in a large bowl.
Whisk flour, salt, cinnamon, and remaining 2 tablespoons cocoa in a bowl. Beat butter and dark-brown sugar with a mixer on medium speed until fluffy. Add eggs, one at a time, beating after each addition (batter will look curdled). Stir baking soda into reserved uncovered date puree. On low speed, beat flour mixture into egg mixture in 2 additions, alternating with the date mixture. Beat in chocolate and chopped dates. Transfer batter to prepared pan, and smooth top.
Bake until a toothpick inserted into center of cake comes out clean, about 1 hour. Let cool in pan on a wire rack for 30 minutes. Run a knife around edge of pan to loosen, and invert cake onto rack. Remove parchment, turn cake right side up, and let cool completely. (Cake can be wrapped in plastic and stored at room temperature for up to 2 days.)
Make the glaze:
Bring butter, dark-brown sugar, water, and salt to a boil in a saucepan over medium-low heat, stirring occasionally. Boil 3 minutes. Remove from heat. Whisk in cream. Add chocolate, and whisk until smooth. Whisk in brandy. Let cool until thickened, 15 to 20 minutes.
Place cake on stand and pour glaze over top, letting some drip down sides. Garnish with halved dates.