Μου αρέσει πολύ το έθιμο της Τσικνοπέμπτης! Μαζεύεις οικογένεια και φίλους (τις καλές εποχές τουλάχιστον) και επιδίδεσαι σε όσες κρεατοφαγικές ατασθαλίες μπορείς να αντέξεις. Καθότι φανατική κρεατοφάγος οι ατασθαλίες είναι πολλές και διαφορετικού είδους. Παϊδάκια (πρώτη θέση), μπριζόλες, κότσι, κοντοσούβλι, σουβλάκια μαζί με μπόλικο κρασί και συνοδευτικά που δουλειά τους είναι να ενισχύουν την γεύση και την κατάποση του κρέατος!
Αυτά ήταν χθες. Σήμερα έχουμε κολοκυθάκια, παρμεζάνα και λίγο ζαμπόν για να αποφύγουμε το σύνδρομο στέρησης που μπορεί να ακολουθήσει. Ένα εύκολο αλμυρό κέικ για πρωί, απόγευμα ή όποτε τέλος πάντων έχουμε όρεξη να φάμε μια μπουκιά να στυλωθούμε!
Φροντίστε όμως να περισσέψει λίγο (3-4 φέτες) για να το ψήσετε την επόμενη μέρα στη τοστιέρα ή στο γκριλ και θα με θυμηθείτε. Είναι ακόμη καλύτερο έτσι. Για έξτρα γεύση και υφή λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ένα κασέρι που λιώνει από επάνω και δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο.
Αλμυρό Κέικ με Κολοκυθάκια
για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ 31x11 εκ.
270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
65 γρ. βούτυρο λιωμένο, κρύο
135 ml. γάλα
2 κ.γ. μουστάρδα
1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι
150 γρ. καπνιστό ζαμπόν
135 γρ. παρμεζάνα ή άλλο κασέρι
200 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 1/2 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 30x11 εκ. Στραγγίζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια από τα νερά που βγάζουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα τριμμένα κολοκυθάκια, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το ζαμπόν, τη παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα και τη μουστάρδα και χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα υγρά συστατικά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα του κέικ, ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει κανένα 10 λεπτό και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως επάνω σε μια σχάρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε ένα μεγάλο (26 εκ.) στρόγγυλο ταψί και έτσι θα έχετε ένα πιο λεπτό κέικ με περισσότερη κρούστα.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελιές, πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι ή ότι σας αρέσει για να δημιουργήσετε το δικό σας αλμυρό κέικ.
in English
Υesterday was Chicnopempty (smell of roasting meat Thursday), a special day on Greek Halloween where everyone engages in roasting meat and as much consumption can bear. So we ate a lot of meat!
That was yesterday. Today we have zucchini, parmesan and a bit of ham to avoid the withdrawal syndrome that may follow.
An easy savory cake for morning, afternoon or whenever we feel like to eat a bite to activated! Be sure to leftover a little bread (3-4 slices) to bake the next day in a toaster or under the grill and you will remember me. It's even better this way! For extra flavor a little grated Parmesan or a cheese that melts onto the slices and you don' t need anything else.
a 12-by-4.5-inch (31x11 cm) loaf pan
270 gr. (2 cups +1 Tbsp.) self raising flour
4 eggs
65 gr. (4 1/2 Tbsp.) melted butter, cold
135 ml. milk
1 1/2 tsp. sugar
1/2 tsp. dried thyme
2 tsp. mustard
150 gr. (5 1/2 ounces) smoked ham
135 gr. (5 ounces) Parmesan or other cheese
200 gr. (2 cups) zucchini grated on a coarse grater
1 1/2 tsp. salt
freshly ground pepper
Preheat oven to 355 degrees F (180C). Generously butter a 12-by-4.5-inch (33x11 cm) loaf pan. Drain water from the grated zucchini.
In a large bowl, whisk together flour, grated zucchini, sugar, thyme, ham, the parmesan, salt and pepper. In another bowl place the eggs, butter, milk and mustard and whisk lightly to combine. Pour in the liquid ingredients in the flour mixture and stir thoroughly with a spoon to combined all ingredients.
Spoon batter into prepared loaf pan, smooth off the top and transfer to the oven. Bake until golden brown and a tester inserted in center comes out clean, 40 to 50 minutes. When the zucchini bread is done, remove it from the oven and allow it to cool for 10 minutes in the pan, and then transfer it to a wire rack and let it cool completely.
NOTES
- You can also bake in a large (26 cm.) Round baking pan so you get a thinner cake more delicious crust.
- If you want you can add olives, pepper, green onion or Anything that you like to create your own savory cake.
Φανταστικο, μασσιφ και αφρατοκεικ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μεινει να κοιταζω τις φωτογραφιες που το δειχνουν ψημενο στην τοστιερα!!! Πρεπει οντως να ειναι φοβερο. Αν κρινω δηλαδη και απο τα υλικα του που ειναι ενα κι ενα..
Τελειες φωτοωραφιες Μινα μου. Το ανεδειξαν πολυ.
Καλη σου μερα!!
Καλο Σ/Κ!
Τέλειο σου έγινε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω χαζέψει να κοιτάω τις φωτογραφίες με τα ψημένα κομμάτια!!!!!!!!!!! σουπερ ιδέα!!!!!!!!
Καλημέρα Μίνα!!
Τα αλμυρά κέικ είναι φοβερή πρόταση για σνακ, κολατσιό ή πάρτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιδέχονται τόσες παραλλαγές και είναι όλες τους πεντανόστιμες.
Ωραία υλικά Μίνα και σίγουρα φοβερό αποτέλεσμα!
Φιλιά
Τα κολοκυθάκια αν και υστερούν σε γεύση, υπερτερούν σε ευελιξία. Όταν συνδυαστούν με τα κατάλληλα υλικά και τα απαραίτητα μυρωδικά, μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα σωρό συνταγές, όπως αυτό το αλμυρό κέικ. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός τους με παρμέζάνα και θυμάρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω ένα κομματάκι σκέτο και ένα ψημένο στην τοστιέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να σου πω ποιο είναι καλύτερο δηλαδή, αν δεν δοκιμάσω πως θα κρίνω???
Και τα δύο δείχνουν δελεαστικά!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!
Φαίνεται τόσο λαχταριστό! Σούπερ συνδυασμός, και ψημένο μοιάζει επίσης τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικό σνακ για όλες τις ώρες...
Πολύ ωραίο! Μου αρέσουν πολύ τα αλμυρά κέικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ψημένο στην τοστιέρα θα πρέπει να είναι νοστιμότατο! Ωραία ιδέα!
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτες ειχα πάει σε κοπή πίτας και δοκίμασα κατι πολύ κοντα στο δικό σου κέικ...
μου αρεσε πολύ και θα το φτιαξω.
Το εφτιαξα... ζουμερο και τοσο νόστιμο!
ΔιαγραφήΜπράβο!! Το είπες και το έκανες, χαίρομαι που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΟποιος δοκίμασε το βρήκε υπέροχο!
ΔιαγραφήΚαλημέρα :)
Zucchini bread is one of my all-time favorite things. I never thought to make is savory but that's a great idea!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι λαχταριστός μεζές είναι αυτός Μίνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ στην φωτογραφία με τα ψημένα κομμάτια κόλλησα!!!
ευτυχώς που μπήκα στο bloglovin φαγωμένη!! χαχαχαχα!!
απίστευτο! θέλω ένα κομματάκι τώρα.. από αυτό το τελευταίο, της επόμενης μέρας το ψημένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ ιδιαίτερο το κεκάκι Μίνα! θα μπορούσα να το φάω για σνακ, για πρωινό, με σαλάτα.. για όλες τις ώρες είναι!
τι τρομερη και φοβερη ιδεα mookies μου να το βαλεις στην τοστιερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Αλλα ας τα παρω απ την αρχη,δηλωνω και γω κρεατοφαγου!!!αχα!!!αυτο το υπεροχο σπογγωδες κεικ φαινεται τοσο λαχταριστο,δεν νομιζω δηλαδη να το δει καποιος ετσι στις υπεροχες φωτο που εχεις και να τον αφησει ασυγκινητο.......το κερασακι στην τουρτα η τρομερη ιδεα τοστ...εγραψες,δεν το χω ξανα δει αυτο!!!!Για μια ακομα φορα(ναι θα το λεω καθε φορα και δεν με νοιαζει..)οι φωτογραφιες σου αγγιζουν την τελειοτητα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλα φιλιαααααα και καλη εβδομαδουλα!!!
Πολύ ωραίο, μου αρέσει που φαίνεται ξεροψημένο στην τοστιέρα, την επόμενη μέρα θα έχουν δέσει και οι γεύσεις όλων των υλικώνκαι θα είναι σούπερ.
ΑπάντησηΔιαγραφή(βάλε διαλυτικά στο "παιδάκια" για να μην σε παρεξηγήσουν)
Πολύ ωραίο αυτό το αλμυρό κέικ. Ειδικά τοσταρισμένο φαίνεται υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό αλμυρό κέικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι νόμιζα ότι μόνο εγώ βάζω τα κέικ στην τοστιέρα... Τελικά, υπάρχει πολύς κόσμος που ξέρει πώς να αξιοποίησει το κέικ της προηγούμενης μέρας! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ σου μου αρέσει πολύ! Σούπερ θρεπτικό και φυσικά πεντανόστιμο! Άσε που λατρεύω το κολοκύθι!
Φιλιά!
Ωωωωωωωωω! Καταπληκτικό φαίνεται τούτο το κέικ!!!! Σκέτη λιχουδιά!! Και τοσταρισμένο το φαντάζομαι και τρελλαίνομαι!!! Εγώ πάλι δεν τρελλαίνομαι με την Τσικνοπέμπτη αλλά με την Καθαρά Δευτέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Τι φοβερές φωτογραφίες !!! Και τι ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις τα κολοκυθάκια !! Άρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο κέικ, φαίνεται και από τις φωτογραφίες! Νομίζω ότι θα μου άρεσε πολύ και με λιωμένο τυρί! Καλό τριήμερο, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο κέικ, φαίνεται και από τις φωτογραφίες! Νομίζω ότι θα μου άρεσε πολύ και με λιωμένο τυρί! Καλό τριήμερο, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο !! Το φτιάχνουν οι δικοί μου συχνά και ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω!! Η συνταγή σου ειναι πολύ πολύ ενδιαφέρουσα και φαίνεται πεντανόστιμο!! Καλώς σε βρήκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά του με ξετρελαναν! Πειραζει αν βάλω 2 αυγουλάκι το πολύ; Δεν μου αρεσει η μυρωδια του κρόκου :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα
Φιλια :)
Εγώ θα το έτρωγα είτε περασμένο από την τοστιέρα είτε όχι! Μου αρέσουν τα αλμυρά κέικ! Θαυμάσιο σνακ είτε από μόνο του, είτε συνοδευμένο με μια γλυκια γραβιέρα και φέτες ντομάτας!! Και επειδή αγαπώ την αντίθεση γλυκού αλμυρού, θα συνόδευα με αυτό και το καφεδάκι μου!! Ειδκά σε αυτό που είναι περασμένο από την τοστιέρα, θα τολμούσα να βάλω επάνω και λίγο μέλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Κυριακή.
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
سعودي اوتو
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
سعودي اوتو
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
حراج السيارات
Εκπληκτική συνταγή! Μου τρέχουν τα σάλια!!!Και το ψήσιμο τέλεια ιδέα...Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://somelikeitbreakfast.blogspot.gr/
Exquisita receta se ve linda,abrazos y Feliz Navidad.
ΑπάντησηΔιαγραφή