Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλμυρό Κέικ με Κολοκυθάκια - Savory Zucchini Bread



For English scroll down


Μου αρέσει πολύ το έθιμο της Τσικνοπέμπτης! Μαζεύεις οικογένεια και φίλους (τις καλές εποχές τουλάχιστον) και επιδίδεσαι σε όσες κρεατοφαγικές ατασθαλίες μπορείς να αντέξεις. Καθότι φανατική κρεατοφάγος οι ατασθαλίες είναι πολλές και διαφορετικού είδους. Παϊδάκια (πρώτη θέση), μπριζόλες, κότσι, κοντοσούβλι, σουβλάκια μαζί με μπόλικο κρασί και συνοδευτικά που δουλειά τους είναι να ενισχύουν την γεύση και την κατάποση του κρέατος!

Αυτά ήταν χθες. Σήμερα έχουμε κολοκυθάκια, παρμεζάνα και λίγο ζαμπόν για να αποφύγουμε το σύνδρομο στέρησης που μπορεί να ακολουθήσει. Ένα εύκολο αλμυρό κέικ για πρωί, απόγευμα ή όποτε τέλος πάντων έχουμε όρεξη να φάμε μια μπουκιά να στυλωθούμε! 
Φροντίστε όμως να περισσέψει λίγο (3-4 φέτες) για να το ψήσετε την επόμενη μέρα στη τοστιέρα ή στο γκριλ και θα με θυμηθείτε. Είναι ακόμη καλύτερο έτσι. Για έξτρα γεύση και υφή λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή ένα κασέρι που λιώνει από επάνω και δεν χρειάζεστε τίποτε άλλο.






Αλμυρό Κέικ με Κολοκυθάκια
για 1 μακρόστενη φόρμα κέικ 31x11 εκ.

        270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
        4 αυγά
        65 γρ. βούτυρο λιωμένο, κρύο
        135 ml. γάλα
        2 κ.γ. μουστάρδα
        1 1/2 κ.γ. ζάχαρη
        1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι 
        150 γρ. καπνιστό ζαμπόν
        135 γρ. παρμεζάνα ή άλλο κασέρι
        200 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
        1 1/2 κ.γ. αλάτι
        φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 30x11 εκ. Στραγγίζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια από τα νερά που βγάζουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα τριμμένα κολοκυθάκια, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το ζαμπόν, τη παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα και τη μουστάρδα και χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα υγρά συστατικά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα του κέικ, ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. 
Ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια και μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει κανένα 10 λεπτό και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως επάνω σε μια σχάρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
  • Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε ένα μεγάλο (26 εκ.) στρόγγυλο ταψί και έτσι θα έχετε ένα πιο λεπτό κέικ με περισσότερη κρούστα.
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελιές, πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι ή ότι σας αρέσει για να δημιουργήσετε το δικό σας αλμυρό κέικ.





in English

Υesterday was Chicnopempty (smell of roasting meat Thursday), a special day on Greek Halloween where everyone engages in roasting meat and as much consumption can bear. So we ate a lot of meat!
That was yesterday. Today we have zucchini, parmesan and a bit of ham to avoid the withdrawal syndrome that may follow.
An easy savory cake for morning, afternoon or whenever we feel like to eat a bite to activated! Be sure to leftover a little bread (3-4 slices) to bake the next day in a toaster or under the grill and you will remember me. It's even better this way! For extra flavor a little grated Parmesan or a cheese that melts onto the slices and you don' t need anything else.



Savory Zucchini Bread
a 12-by-4.5-inch (31x11 cm) loaf pan

        270 gr. (2 cups +1 Tbsp.) self raising flour
        4 eggs
        65 gr. (4 1/2 Tbsp.) melted butter, cold
        135 ml. milk
        1 1/2 tsp. sugar
        1/2 tsp. dried thyme
        2 tsp. mustard 

        150 gr. (5 1/2 ounces) smoked ham
        135 gr.
(5 ounces) Parmesan or other cheese
        200 gr. (2 cups) zucchini grated on a coarse grater
        1 1/2 tsp. salt
        freshly ground pepper



Preheat oven to 355 degrees F (180C). Generously butter a 12-by-4.5-inch (33x11 cm) loaf pan. Drain water from the grated zucchini. 
In a large bowl, whisk together flour, grated zucchini, sugar, thyme, ham, the parmesan, salt and pepper. In another bowl place the eggs, butter, milk and mustard and whisk lightly to combine. Pour in the liquid ingredients in the flour mixture and stir thoroughly with a spoon to combined all ingredients.
Spoon batter into prepared loaf pan, smooth off the top and transfer to the oven. Bake until golden brown and a tester inserted in center comes out clean, 40 to 50 minutes. When the zucchini bread is done, remove it from the oven and allow it to cool for 10 minutes in the pan, and then transfer it to a wire rack and let it cool completely.


NOTES
  • You can also bake in a large (26 cm.) Round baking pan so you get a thinner cake more delicious crust.
  •  If you want you can add olives, pepper, green onion or Anything that you like to create your own savory cake.






31 σχόλια:

  1. Φανταστικο, μασσιφ και αφρατοκεικ!!!!
    Εχω μεινει να κοιταζω τις φωτογραφιες που το δειχνουν ψημενο στην τοστιερα!!! Πρεπει οντως να ειναι φοβερο. Αν κρινω δηλαδη και απο τα υλικα του που ειναι ενα κι ενα..
    Τελειες φωτοωραφιες Μινα μου. Το ανεδειξαν πολυ.

    Καλη σου μερα!!
    Καλο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο σου έγινε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Έχω χαζέψει να κοιτάω τις φωτογραφίες με τα ψημένα κομμάτια!!!!!!!!!!! σουπερ ιδέα!!!!!!!!

    Καλημέρα Μίνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα αλμυρά κέικ είναι φοβερή πρόταση για σνακ, κολατσιό ή πάρτι.
    Επιδέχονται τόσες παραλλαγές και είναι όλες τους πεντανόστιμες.
    Ωραία υλικά Μίνα και σίγουρα φοβερό αποτέλεσμα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα κολοκυθάκια αν και υστερούν σε γεύση, υπερτερούν σε ευελιξία. Όταν συνδυαστούν με τα κατάλληλα υλικά και τα απαραίτητα μυρωδικά, μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα σωρό συνταγές, όπως αυτό το αλμυρό κέικ. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός τους με παρμέζάνα και θυμάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέλω ένα κομματάκι σκέτο και ένα ψημένο στην τοστιέρα!
    Για να σου πω ποιο είναι καλύτερο δηλαδή, αν δεν δοκιμάσω πως θα κρίνω???
    Και τα δύο δείχνουν δελεαστικά!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνεται τόσο λαχταριστό! Σούπερ συνδυασμός, και ψημένο μοιάζει επίσης τέλειο!
    Ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο! Μου αρέσουν πολύ τα αλμυρά κέικ!
    Και ψημένο στην τοστιέρα θα πρέπει να είναι νοστιμότατο! Ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα!
    Χτες ειχα πάει σε κοπή πίτας και δοκίμασα κατι πολύ κοντα στο δικό σου κέικ...
    μου αρεσε πολύ και θα το φτιαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Zucchini bread is one of my all-time favorite things. I never thought to make is savory but that's a great idea!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι λαχταριστός μεζές είναι αυτός Μίνα!!
    κι εγώ στην φωτογραφία με τα ψημένα κομμάτια κόλλησα!!!
    ευτυχώς που μπήκα στο bloglovin φαγωμένη!! χαχαχαχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απίστευτο! θέλω ένα κομματάκι τώρα.. από αυτό το τελευταίο, της επόμενης μέρας το ψημένο!
    πολύ ιδιαίτερο το κεκάκι Μίνα! θα μπορούσα να το φάω για σνακ, για πρωινό, με σαλάτα.. για όλες τις ώρες είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τι τρομερη και φοβερη ιδεα mookies μου να το βαλεις στην τοστιερα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Αλλα ας τα παρω απ την αρχη,δηλωνω και γω κρεατοφαγου!!!αχα!!!αυτο το υπεροχο σπογγωδες κεικ φαινεται τοσο λαχταριστο,δεν νομιζω δηλαδη να το δει καποιος ετσι στις υπεροχες φωτο που εχεις και να τον αφησει ασυγκινητο.......το κερασακι στην τουρτα η τρομερη ιδεα τοστ...εγραψες,δεν το χω ξανα δει αυτο!!!!Για μια ακομα φορα(ναι θα το λεω καθε φορα και δεν με νοιαζει..)οι φωτογραφιες σου αγγιζουν την τελειοτητα!!!!!!
    πολλα φιλιαααααα και καλη εβδομαδουλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο, μου αρέσει που φαίνεται ξεροψημένο στην τοστιέρα, την επόμενη μέρα θα έχουν δέσει και οι γεύσεις όλων των υλικώνκαι θα είναι σούπερ.

    (βάλε διαλυτικά στο "παιδάκια" για να μην σε παρεξηγήσουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ ωραίο αυτό το αλμυρό κέικ. Ειδικά τοσταρισμένο φαίνεται υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και νόμιζα ότι μόνο εγώ βάζω τα κέικ στην τοστιέρα... Τελικά, υπάρχει πολύς κόσμος που ξέρει πώς να αξιοποίησει το κέικ της προηγούμενης μέρας! ;-)
    Το κέικ σου μου αρέσει πολύ! Σούπερ θρεπτικό και φυσικά πεντανόστιμο! Άσε που λατρεύω το κολοκύθι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωωωωωωωωω! Καταπληκτικό φαίνεται τούτο το κέικ!!!! Σκέτη λιχουδιά!! Και τοσταρισμένο το φαντάζομαι και τρελλαίνομαι!!! Εγώ πάλι δεν τρελλαίνομαι με την Τσικνοπέμπτη αλλά με την Καθαρά Δευτέρα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι φοβερές φωτογραφίες !!! Και τι ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις τα κολοκυθάκια !! Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ νόστιμο κέικ, φαίνεται και από τις φωτογραφίες! Νομίζω ότι θα μου άρεσε πολύ και με λιωμένο τυρί! Καλό τριήμερο, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ νόστιμο κέικ, φαίνεται και από τις φωτογραφίες! Νομίζω ότι θα μου άρεσε πολύ και με λιωμένο τυρί! Καλό τριήμερο, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ νόστιμο !! Το φτιάχνουν οι δικοί μου συχνά και ομολογώ ότι δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω!! Η συνταγή σου ειναι πολύ πολύ ενδιαφέρουσα και φαίνεται πεντανόστιμο!! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τα υλικά του με ξετρελαναν! Πειραζει αν βάλω 2 αυγουλάκι το πολύ; Δεν μου αρεσει η μυρωδια του κρόκου :(
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ θα το έτρωγα είτε περασμένο από την τοστιέρα είτε όχι! Μου αρέσουν τα αλμυρά κέικ! Θαυμάσιο σνακ είτε από μόνο του, είτε συνοδευμένο με μια γλυκια γραβιέρα και φέτες ντομάτας!! Και επειδή αγαπώ την αντίθεση γλυκού αλμυρού, θα συνόδευα με αυτό και το καφεδάκι μου!! Ειδκά σε αυτό που είναι περασμένο από την τοστιέρα, θα τολμούσα να βάλω επάνω και λίγο μέλι!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εκπληκτική συνταγή! Μου τρέχουν τα σάλια!!!Και το ψήσιμο τέλεια ιδέα...Καλημέρα!

    http://somelikeitbreakfast.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή