Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Kεράσια με σοκολάτα - Chocolate Cherries



For English scroll down


Σχεδόν ποτέ δεν προλαβαίνω να ανεβάσω στην ώρα τους συνταγές με εποχιακά προϊόντα. Μάλλον το σκέφτομαι περισσότερο από ότι πρέπει, να βάλω αυτή τη συνταγή ή την άλλη που είναι πιο απλή; Λοιπόν τέρμα, η πολλή σκέψη κάνει κακό στην υγεία λένε οι τελευταίες έρευνες. Όσο λιγότερο σκέφτεσαι τόσο καλύτερα περνάς. Τι λέτε λοιπόν να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να κάνουμε ότι μας λένε;

Όσο το σκέφτεστε ας δούμε μια συνταγή που επιτέλους μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα να βάλω! Είναι μια μαρμελάδα, πολωνικής καταγωγής νομίζω και τη συνταγή μου την έδωσε η μαμά της Ρενάτε. Είναι διαφορετική, πολύ νόστιμη και παρόλο που δεν συνηθίζουμε να την τρώμε σκέτη με βούτυρο και ψωμί, τη χρησιμοποιώ σε πολλά γλυκα γιατί ταιριάζει καταπληκτικά. 
Καθώς θα ακολουθήσει συνταγή που χρησιμοποιώ τη μαρμελάδα καλό θα ήταν να προμηθευτείτε τα κεράσια έγκαιρα! Υπ' όψιν ότι γίνεται καλύτερη με γλυκά κεράσια.




Μαρμελάδα κεράσι με σοκολάτα
γίνεται περίπου 600 ml
 
  • 1 κιλό γλυκά κεράσια, χωρίς κουκούτσι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. νερό
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Βάζουμε τα κεράσια σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Φέρνουμε τα υλικά σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσει χωρίς καπάκι για περίπου 2 ώρες. Ανακατεύουμε περιστασιακά για να μην κολλήσει η μαρμελάδα μας. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και την επόμενη μέρα τη βράζουμε ξανά για 2 ώρες περίπου. Πρέπει να εξατμιστούν όλα τα υγρά και η μαρμελάδα να πήξει αρκετά. 

Διαλύουνε το κακάο και το κονιάκ σε 1/4 φλ. νερό και το προσθέτουμε στη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και βράζουμε για λίγο μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Μπορείτε να την φτάξετε σε μια μέρα μόνο αλλά ο παραδοσιακός τρόπος και η καλύτερη γεύση  επιτυγχάνονται όταν μοιράζουμε το μαγείρεμα σε 2 μέρες. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.





in English

This is a jam, of Polish origin and the recipe was given to me by Renate's mom. It's different, very tasty and although I tend not to eat plain with butter and bread, I use it in many sweets as it fits amazingly. Going to follow recipe that will use the jam so would be good to get cherries on time! Into consideration that gets better with sweet cherries.




Cherry Chocolate preserve
approximately 600 ml jam


  • 2 pound (1 Kg) sweet cherries, pitted 
  • 400 gr. (2 cup) sugar
  • 1/4 cup water
  • 30 gr. cocoa
  • 2 tablespoons brandy

Place the cherries in a saucepan with a thick base and add sugar. Bring to a boil, lower the heat medium to low and let boil without lid for about 2 hours. Stir occasionally to prevent sticking. Let aside to cool and the next day boil again for about 2 hours. All liquids must pulverize and jam will be very thick.

Dissolve cocoa and brandy in 1/4 cup of water and pour into the jam, stir and boil for a while until most of liquids evaporates. It can be done in a day but the traditional way and the best flavor achieved by assigning cooking in 2 days. Store in sterilized jars.





27 σχόλια:

  1. Μες στη γλύκα!!! Περιμένουμε και τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις πολύ ιδιαίτερες μαρμελάδες, που εδώ στην Ελλάδα δεν την ξέρουμε και δεν είναι ευρέως διαδεδομένη!
    Τη φτιάχνουν κι οι Γερμανοί (ίσως κι άλλοι Βόρειοι) έτσι και εκτός από κακάο βάζουν και μια πλάκα (100 γρ.) μαύρη σοκολάτα.
    Τούρμπο!

    Πολύ μ΄αρέσει η επιλογή σου. Στείλε βαζάκι, ενισχυμένο. :)
    Μού άρεσαν και πάρα πολύ οι φωτογραφίες σου.
    Όπως πάντα ονειρικές και μοναδικές!

    Φιλιά πολλά Μίνα μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Ναι νομίζω ότι είναι διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
      Κάθε φορά λέω την επόμενη θα την φτιάξω με σοκολάτα και κάθε φορά το ξεχνάω!
      Θα πάω να αγοράσω κεράσια για νέα δόση με σοκολάτα και θα σου κρατήσω
      ένα βαζάκι από αυτή.

      Σ΄ευχαριστώ γλυκιά μου
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Κεράσι-σοκολάτα είναι ούτως ή άλλως άπαιχτος συνδυασμός! Φαντάζομαι γεύση!
    Υπέροχες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ Χρύσα,
      είναι πραγματικά από τους ιδανικούς συνδυασμούς.

      Διαγραφή
  4. Πρόλαβα κανένα βαζάκι ή τα πήραν όλα τα κορίτσια από πάνω?

    Άπαιχτη η μαρμελάδα σου!!! Δεν την έχω ξαναδεί έτσι με κακάο!!!
    Αναμένω με αγωνία τις συνταγές σου!

    ....προχτές ανακάλυψα τα μπισκότα σου κι έχω τσεκάρει ποια θέλω να δοκιμάσω!!!

    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέχομαι παραγγελίες, σημειώστε ποια θέλετε (σε εσάς τις 3 αναφέρομαι) να τα ετοιμάσω
      και να τα στείλω. Υπ' όψιν ότι έχουμε κατακαλόκαιρο, προσέξτε τι θα διαλέξετε.
      Σ΄ευχαριστώ Peps

      πολλά φιλιά

      Διαγραφή
    2. Ωραία!
      ... για μένα θα κάνω ξεχωριστή παραγγελία γιατί τα κορίτσια είναι πιο... σβέλτα και θα μου τις φάνε! :D

      Z.

      Διαγραφή
  5. Κατ΄αρχίν πές μου αν τα κεράσια σου είναι ψεύτικα?
    Κι αν δεν είναι πες μου σε παρακαλώ αν τα πέρασες με AZAX πριν τα φωτογραφίσεις?????
    Τόσο στιλπνά, τόσο γυαλιστερά, τόσο φωτεινά κεράσια δεν έχω ξαναδεί!!!!!!!!!

    Κεφάλαιο μαρμελάδα:
    4 ώρες βράσιμο? Αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου θα έλεγα πως δεν γίνεται. Θα υπέθετα πως η μαρμελάδα εξαϋλώνεται με τόσο βράσιμο. Είναι εξαιρετική!!!!!! Είναι τόσο ξεχωριστή, τόσο ιδιαίτερη που με άφησε έκπληκτη!

    Χαίρομαι πολύ που έβαλες μια τόσο ιδιαίτερη συνταγή, γιατί είναι σπάνια εδώ στην Ελλάδα. Και τα σπάνια είναι και χρήσιμα!

    Υπέροχη δουλειά έκανες και μην ανησυχείς....δεν είσαι η μόνη που δεν βάζεις εποχιακά υλικά στη σωστή εποχή! Όλες στο ίδιο καζάνι βράζουμε! χαχαχαχαχαχαχαα

    Μίνα μου,
    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι Χρυσαυγή μου δεν είναι ψεύτικα και αν τα περνούσα με ΑΖΑΧ δεν θα μπορούσα
      να τα φάω μετά! Λίγο νεράκι και λίγο Photoshop χρειάζονται.

      Ναι! (γέλιο) ... και εγώ έμεινα έκπληκτη όταν το είδα πρώτη φορά αλλά
      τη βράζεις σε χαμηλή φωτιά.

      Μου αρέσουν τα ιδιαίτερα και περίεργα, είναι ένας από τους λόγους που επιλέγω τις συνταγές.

      Αυτό είναι παρήγορο ευτυχώς!

      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. κυκλοφορει μαι σοκολατα με κερασι μεσα αν η γευση ειναι τετοια τοτε τρεχω να την ετοιμασω!! φενεται υπεροχη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου αρέσει αυτή η σοκολάτα σίγουρα θα σου αρέσει και η μαρμελάδα.

      Διαγραφή
  7. Πώς μου αρέσει που τα κεράσια συνδυάζονται με το κακάο!
    Τόσο απλό και όμως τόσο ιδιαίτερο.
    Φαντάζομαι ότι η μαρμελάδα θα είναι ιδανική για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια, ως γέμιση σε μπισκότα και κέικ, αλλά και σκέτη με το κουταλάκι!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω Ερμιόνη μου τη χρησιμοποιώ κυρίως για γλυκά και μπισκότα όπως λες,
      άντε και καμιά κουταλιά σκέτη και όχι σαν τις κλασικές μαρμελάδες. Αν και δεν υπάρχει
      περιορισμός όπως αρέσει , όπως αρέσει στον καθένα.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Απλά τέλεια!!!!
    Από τις μαρμελάδες που θα τις έτρωγα με .... το κουτάλι!!
    Περιμένω ανυπόμονα την συνταγή!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά φαίνεται υπέροχη, μου αρέσει πάρα πολύ ο συνδυασμός κεράσι - σοκολάτα. Εξαιρετική!!!Στείλε το βαζάκι!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εμένα είναι από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς.
    Θα σου στείλω από την καινούργια παρτίδα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχος συνδυασμός με καταπληκτική παρουσίαση!!! Μια κουταλιά επάνω σε ψωμί, σε κράκερ ή σε digestive και να μια γρήγορη και πεντανόστιμη γλυκομπουκιά!!!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κεράσι και κακάο! Τόσο υπέροχος συνδυασμός για μαρμελάδα και τόσο εύκολο να φτιαχτεί! Σίγουρα καλύτερη για το πρωινό πάνω σε ψωμί ή φρυγανιές αντί για τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα αλείμματα σοκολάτας.
    Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό που λες για τα εποχικά προιόντα νομίζω πως θα είναι και για μένα πρόβλημα!!! πολύ σκέψη βρε παιδί μου!!!! :D
    Η μαρμελάδα σου καταπληκτική!! Νομίζω θα την δοκιμάσω και με τις δύο εκδοχές, και με κακάο και με σοκολάτα!!
    φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πω πω πολυ λαχταριστο φαινεται!

    beautyfollower.blgospot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή